România consideră că R.Moldova nu este un cobai geopolitic pe care să se facă experimente, nu este nici în competiţie cu Rusia pentru vreo fostă colonie. Declaraţia aparţine Ministrului de Externe al României, Teodor Baconschi, expusă într-un interviu acordat României Libere, comentând o eventuală revenire a comuniştilor moldoveni la putere, după alegerile din toamnă.
„România respectă dreptul R.Moldova de a-şi alege destinul, dar ca vecin privilegiat ne-am dori ca Moldova să nu rateze şansa de a se democratiza cu adevărat, de a ieşi din actuala situaţie economică negativă şi de a-şi adjudeca un viitor mai bun, alături de partenerii ei occidentali”, a explicat Baconschi.
În ultimul an relaţiile dintre România şi R. Moldova au avansat mult. Cele două ţări au planificat unificarea sistemelor energetice, de transporturi şi chiar de poştă. În acest sens, Rusia nu vede cu ochi buni aceste apropieri.
Potrivit lui Baconschi, Rusia poate să influenţeze viitoarele alegeri din R.Moldovapentru că este prezentă în Moldova în diverse chipuri”. Pe de o parte, controlează regimul separatist de la Tiraspol, pe de altă parte, influenţează o parte din economia moldovenească, atât prin investiţii, cât şi prin minoritatea rusofonă.
Oficialul român susţine că nu trebuie subestimată influenţa generică a Federaţiei Ruse. „Ceea ce contează este noua abordare românească axată pe obiectivul de a-i netezi R.Moldova parcursul european. Vom conlucra cu forţele politice care vor ca R.Moldova să nu rămână o zonă instabilă, ci să devină un vecin predictibil al UE”.
În opinia ministrului român, conlucrarea moldo-română va depinde în continuare de apropiatele alegeri din R. Moldova. Vor depinde „de o viitoare coaliţie, cu un posibil alt raport de forţe între participanţi. Numai menţinerea acestei formule proeuropene poate asigura bunăstare pentru locuitori, stabilitate şi previzibilitate”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE