Magistrații de la Curtea Constituțională au avizat pozitiv două inițiative de modificare a Legii Supreme, parvenite de la Guvern. Una ține de modificarea procedurii de numire a judecătorilor în Consiliul Superior al Magistraturii, iar a doua ține de modificarea procedurii de alegere a procurorului general.
Autorii primei inițiative și-au argumentat proiectul prin faptul că membrii CSM trebuie să fie numiți de Adunarea Generală a Judecătorilor, reprezentând toate nivelurile instanțelor judecătorești, dar nu de către Parlament – așa cum era până în prezent. De asemenea, ei vor fi aleși pentru un mandat de 6 ani, fără drepul de a deține două mandate consecutiv. Astfel, judecătorii vor fi numiți până la atingerea vârstei de pensionare, și nu pe un termen de 5 ani - cum e acum.
Proiectul a fost înaintat de către reprezentanții Ministerului Justiției și a fost semnat de ministrul Vladimir Cebotari și premierul Pavel Filip. În nota informativă se menționează că acest lucru face parte din Strategia de reformă a sectorului din justiție și vine să consolideze independența puterii judecătorești.
Celălalt proiect, semnat de aceiași autori, vine să modifice Constituția în ceea ce privește alegerea și numirea procurorului general. După ce a fost adoptată noua Lege a Procuraturii, șeful procurorilor trebuie să fie numit de către președinte la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, și nu de către Parlament așa cum era până în prezent.
Procurorul va puea fi numit pentru un mandat de 7 ani, care nu va mai putea fi reînnoit. Această prevedere la fel face parte din Strategia de reformă a sectorului justiției. Autorii spun că acest lucru va oferi mai multă independență Procuraturii.
Conform deciziei Curții, inițiativele vor putea fi puse la vot în Parlament aia peste 6 luni de la avizarea inițiativei la Curtea Constituțională.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE