Cea mai mare economie din zona euro, Germania, este în continuare pe creştere, dar zona euro ca întreg se întreaptă spre o „catastrofă“, avertizează un economist american.
Datele legate de evoluţia PIB-ului Germaniei, făcute publice vineri, arată că economia a crescut cu 0,3% faţă de ultimul trimestru, înregistrând o creştere de 1,1% de la an la an. În plus, indicele care urmăreşte încrederea în mediul de afaceri, în rândul a 7.000 de firme locale, realizat de compania de consultanţă din Germania Ifo, a urcat la 109,3 în noiembrie, depăşit previziunile şi datele din octombrie, de 107,4.
Atât sectorul de producţie, cât şi cel de servicii din Germania au avut performanţe mai bune decât se previziona, în timp ce datele pentru Franţa, a doua cea mai mare economie din zona euro, au afişat o contracţie.
Indicele de încredere al mediului de afaceri (PMI) a marcat un alt punct de dezamăgire pentru zona euro, care deja suferise o scădere a creşterii economice în trimetrul al treilea. PIB-ul zonei euro a crescut cu numai 0,1% în trimestrul al treila, marcând o încetinire de la o expansiune de 0,3% în trimestrul al doilea.
„Este destul de înfricoşător. Nimic nu s-a schimbat în ultimii cinci sau şase ani, sunt într-o mizerie groaznică şi se îndreaptă spre o catastrofă“, a declarat Roger Nightingale, economist la RDN Associates.
„În timp crizei, americanii s-au lovit de un zid şi au intrat în recesiune, iar europenii au fost atât de bucuroşi că americanii şi-au primit pedeapsa binemeritată. Îşi spuneau: «pe noi nu ne va afecta» şi s-au înşelat atât de tare, iar acum suferă şi mai mult“, spune Nightingale.
„Dar, în timp ce americanii s-au pus la punct şi şi-au revenit într-o oarecare măsură, europenii nu şi-au revenit“, a avertizat acesta.
În faţa încetinirii creşterii din zona euro şi a presiunilor deflaţioniste, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzii de referinţă la un minim istoric de 0,25% în noiembrie, dar analiştii au avertizat că s-ar putea să nu fie suficient pentru a stimula consumul şi creşterea economică.
Nightingale spune că Draghi „nu a făcut o treabă bună pentru membrii mai slabi ai comunităţii... De fapt, el nu face o treabă bună în ceea ce priveşte comunitatea în general şi dacă întrebaţi oamenii, mai dregrabă decât guvernele, îl vor desconsidera şi mai tare“.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE