Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a subliniat într-un mesaj că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său, publicat de editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Totodată, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească.

„Sigur că s-ar putea de finanțat chestia asta, dar eu prefer să-i sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE