Autoritățile de la Chișinău au anulat interdicția la exporturile de grâu și făină de grâu impusă pe perioada stării de urgență. În schimb a fost menţinută interdicţia la exportul de zahăr introdusă de la 1 martie 2022.

Amintim că de câteva săptămâni agricultorii din Republica Moldova au cerut ridicarea interdicţiei la exportul de grâu. Ei susţin că menținerea restricțiilor este în detrimentul agricultorilor, care stau cu hambarele pline și nu au unde vinde cerealele, iar în scurt timp va începe noua recoltare.

Estimările Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare arată că recolta de grâu va sub 900.000 de tone, adică cu peste 600.000 de tone mai puţin decât anul trecut.

Ţinând cont de consumul intern şi de stocurile existente, recolta va fi suficientă pentru asigurarea securităţii alimentare şi va permite exportul unor cantităţi de circa 500.000 de tone.

Anterior, Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, susţinea că la deblocarea exportului de grâu ar trebui impus "un plafon pentru cantitatea pe care o putem exporta inițial".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE