Autoritățile statului spun când va fi luată o decizie privind crearea în RM a unei Curți Anticorupție, o inițiativă a președintelui Sandu. Deocamdată nu este clar dacă Guvernul și Parlamentul vor adopta un concept nou sau se va merge pe proiectul deja adoptat în prima lectură de Parlament. Fostul președinte al Comisiei parlamentare de profil, deputatul Olesea Stamate, ne-a spus că autoritățile au, deja, opinia comisiei de la Veneția din octombrie, la primul draft, dar, a spus Stamate, „pentru siguranță ar fi bine de cerut și o a doua opinie. Dar înțeleg ca se muncește la lectura a doua și curând va fi propus spre adoptare, nu știu exact când”, ne-a spus Olesea Stamate

Pe dealtă parte premierul Recean dă de înțeles că ar fi vorba de un nou concept privind Curtea Anticorupție care urmează să fie aprobat în următoarele săptămâni în Guvern și Parlament. În opinia șefului Cabinetului de Miniștri, crearea noului tribunal va urgenta rezolvarea dosarelor de interes public.

„Într-adevăr va crește ritmul de judecare a cauzelor care sunt de interes public, în mod special cele legate de furtul miliardului, cele legate de corupția nemijlocit din sistemul judecătoresc și sistemul procuraturii, cazurile legate de corupere a alegătorilor, deci, recuperarea banilor ca și rezultat al furtului miliardului. Acest lucru urmează să se întâmple cât de curând”, a spus Recean.

Totodată, premierul a vorbit și despre reforma justiției pe care a calificat-o drept una „fundamentală”. „Lupta cu corupția este absolut necesară ca să asigurăm ireversibilitatea reformelor pe care le implementăm. Am să repet de fiecare dată, am să arăt cu degetul la oamenii care comit ilegalități, care iau decizii împotriva Republicii Moldova, care iau decizii împotriva cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Dorin Recean..

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru anunțase luna trecută că proiectul legii crearea Curții Anticorupție,va fi adoptat la sfârșitul lunii aprilie în lectură finală.

Amintim că anul trecut, în martie, șefa statului Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției. Ulterior, și Consiliul Suprem de Securitate a cerut Parlamentului să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, iar noul CSM să anunțe concurs pentru selectarea judecătorilor pentru Curtea Anticorupție.

Totodată, unii experți s-au arătat sceptici față de necesitatea creării Curții Anticorupție. Potrivit experților, o soluție eficientă în lupta cu corupția ar fi consolidarea Procuraturii Anticorupție (PA), iar o alternativă creării instanțelor judecătorești ar fi specializarea judecătorilor din instanțele existente. Crearea unei instanțe și complete specializate anticorupție presupune o specializare îngustă a unui număr redus de judecători. Nu există standarde internaţionale privind specializarea îngustă a judecătorilor. Experții consideră că divizarea jurisdicţiei pe subramuri de drept sau categorii de dosare este mai puţin potrivită pentru statele cu o populaţie mică şi un nivel redus de activitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE