Regiunea separatistă Transnistria ar putea primi autonomie mai mare, după modelul regiunii spaniole Catalonia, anunţă premierul Republicii Moldova.
Şeful guvernului de la Chişinău încearcă să rezolve paşnic unul dintre cele mai vechi conflicte îngheţate din Europa. Regimul separatist de la Tiraspol şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, dar nu a fost recunoscută la nivel internaţional.
„Nu intenționăm să inventăm bicicleta. Sîntem gata să acordăm autonomie largă regiunii, dar în așa fel, încît statul să fie unit și, în același timp, eficient, iar activitatea acestuia să nu fie paralizată apriori. Sîntem o țară europeană și trebuie să urmăm exemplele altor țări europene în această problemă, cum ar fi cazul Cataloniei”, a menționat premierul.
Leancă a reiterat ideea că de efectele apropierii Moldovei de Uniunea Europeană vor beneficia locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.
„Sîntem nemulțumiți de status quo-ul regiunii transnistrene. Sînt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului doresc o viață normală, acces la produse și servicii de calitate. Tot proiectul nostru european are un singur scop – de a oferi perspective de dezvoltare pentru toții cetățenii. Acest lucru este valabil și pentru populația transnistreană”, a mai spus premierul.
Iurie Leancă susţine că o autonomie largă pentru Transnistria ar ţine ţara unită şi, în acelaşi timp, funcţională.