Controlul iniţiat de Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor axat pe verificarea calităţii şi inofensivităţii produselor alimentare, a îngheţatei şi a băuturilor răcoritoare continuă.
În perioada caniculară (iunie, iulie) au fost controlate 43 întreprinderi producătoare şi de comerţ, inclusiv 14 unităţi de alimentaţie publică unde a fost verificată calitatea produselor alimentare şi a materiei prime, inclusiv a bucatelor, cât şi respectarea cerinţelor tehnice de păstrare, a regulilor şi normativelor sanitaro-epidemiologice de stat.
Astfel, în urma controlului efectuat de reprezentanţii Inspectoratului în alimentaţia publică, s-au stabilit un şir de încălcări. Printre acestea se numără nerespectarea cerinţelor igienico – sanitare, produse cu termenul de valabilitate expirat, lipsa certificatelor de conformitate, a facturilor fiscale, precum şi lipsa registrului de reclamaţii pentru consumatori.
De asemenea, în cadrul verificării a 20 de comercianţi şi producători de băuturi răcoritoare (cvas, băuturi nealcoolice), s-a stabilit că unele dintre acestea erau comercializate cu termenul de valabilitate expirat.
Cvasul era fabricat şi comercializat în lipsa certificatului de conformitate şi a certificatului igienic obligatoriu, fiind depistate patru cazuri de necorespundere a cvasului după indicii de calitate şi inofensivitate. În plus, atât cvasul cât şi apa minerală erau marcate eronat.
Totodată, s-a constatat că, în majoritatea cazurilor, băuturile nealcoolice se fabricau fără efectuarea periodică a încercărilor de laborator şi în lipsa documentelor tehnologice.
În urma verificării a nouă fabricanţi şi comercianţi de îngheţată au fost depistate două cazuri de comercializare a îngheţatei cu originea de import în lipsa informaţiei în limba de stat pentru consumator, şi cu termenul de valabilitate expirat.
În perioada lunilor caniculare Inspectoratul a aplicat 41 prescripţii de înlăturare a neconformităţilor; 23 prescripţii de interzicere temporară a lotului (interzise 19 loturi de produse, în sumă de 22,419 mii lei) şi o prescripţie de interzicere totală a lotului de cvas.