Astăzi, 12 august, la ora 12:00, echipa Stației Spațiale Internaționale va lansa pe orbită primul satelit moldovenesc TUMnanoSAT. Lansarea satelitului va fi transmisă în direct. 

„Conexiunea cu partenerii internaționali – Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA), sub egida cărora satelitul va fi lansat pe orbită de către astronauții de la Stația Spațială Internațională (SSI), precum și transmisiunea live a lansării va fi asigurată de către coordonatorii de la JAXA”, se menționează într-un comunicat al Universității Tehnice din Moldova.

Potrivit UTM, acest eveniment este o premieră pentru Republica Moldova, precum și o experiență spațială de rezonanță pentru comunitatea internațională.

Amintim că în perioada iunie-august  2021, satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor JAXA și NASA. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD.

În aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2. Iar pe 15 iulie 2022 satelitul a fost lansat în spațiu, fiind transportat la Stația Spațială Internațională  cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE