Ziua Dunării a fost sărbătorită astăzi, în marea parte a Europei. Evenimentul marchează aniversarea semnării în anul 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului, la care Republica Moldova a aderat în 1999.
Evenimentul are scopul de a atrage atenţia opiniei publice asupra importanţei râului pentru dezvoltarea social-economică a regiunii, iar combaterea corupţiei, criminalităţii organizate, infracţiunilor grave, contrabandei şi traficului de persoane, constituie unele dintre priorităţile statelor care au aderat la această convenţie.
În acest context, Ministerului Afacerilor Interne i-a revenit angajamentul de a depune toate eforturile pentru consolidarea şi realizarea conlucrării eficiente cu serviciile poliţieneşti ale statelor-membre, pentru asigurarea ordinii de drept şi contracarării criminalităţii organizate şi a infracţiunilor transfrontaliere.
Și reprezentanții ministerului Mediului împreună cu Consiliul Raional Cahul au organizat un șir de manifestări cognitiv-culturale cu genericul ”Prutul – rîul care ne unește”, la care vor participa reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai societății civile și populația din regiunile limitrofe rîului Prut.
În cadrul evenimentului a fost dat în exploatare apeductul din localitatea Văleni, construit cu suportul financiar al Băncii Mondiale. De asemenea, au fost organizate conferințe științifico-practică cu tematica ”Problemele actuale ale Prutului – realități și perspective” unde au fost prezentate comunicări privind starea și perspectivele extinderii ariilor naturale protejate din bazinul Prutului, monitoringul calității apelor r. Prut în limitele raionului Cahul, ș.a.
Pentru implementarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunare a fost înfiinţată o Comisie Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) - organ transnaţional, care are ca obiective: realizarea unui management al apei unic pentru întregul spaţiu dunărean, protecţia spaţiului de viaţă al Dunării, diminuarea poluării apelor, protecţia împotriva inundaţiilor, păstrarea şi refacerea dinamicii de curgere.