Asociația Forța Fermierilor acuză ministerul Agriculturii că prezintă date eronate cu privire la  mecanismul de restituire a TVA-lui din partea statului pentru agricultori. Organizația cheamă Ministerul Agriculturii la corectitudine și roagă să se abțină de la manipularea cu cifrele ca metoda de luptă cu fermierii revoltați, care se află în pragul catastrofei financiare.

„Asociația Forța Fermierilor este nevoită să reacționeze la comunicarea publică a unor cifre neveridice din partea Ministerului Agriculturii. În comunicatul de ieri autoritatea publică nominalizată a menționat că în urma mecanismului de rambursare a TVA agricultorii se vor beneficia de aproximativ 430 mln lei.

Asociația atenționează că sume de TVA în debit sunt banii agricultorilor, plătiți în cadrul procurării mai multor resurse necesare producerii agricole. Rambursarea acestor sume din debit generează creșterea TVA în credit sau spre plată la stat. Astfel, sumele rambursate nicicum nu pot fi considerate drept subventii.

Organizația noastră cheamă Ministerul Agriculturii la corectitudinea și roagă să se abțină de la manipularea cu cifrele ca metoda de luptă cu fermierii revoltați, care se află în pragul catastrofei financiare” se menționează în comunicatul Asociației.

Totodată fermierii au prezentat și un tabel al ministerului Finanțelor care demonstrează că, conform situației la 27 aprilie 2023 agricultorilor au fost rambursate aproximativ 99 mln lei în contul TVA din debit. După modificările la lege, extrem de tardive, se așteaptă rambursare suplimentară de 100-130 mln lei conform calculelor autorului proiectului de lege. „Pentru noi nu este clar de unde a apărut aceasta cifra de 430 mln lei”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE