Un proiect de hotărâre de Guvern, înaintat de Academia de Ştiinţe, ar putea prejudicia statul cu aproape 10 mln de lei, susțin experţii CNA care au efectuat o expertiză anticorupţie a unui proiect înaintat de AȘM.
În proiect se menționează că reprezentanții Academiei intenţionează să schimbe domeniul a 3 terenuri din strada Sprâncenoaia 5 din Chişinău - din proprietate publică în proprietate privată a statului. De asemenea, instituţia propune şi schimbul unor loturi, situate pe strada Academiei (care aparţin în prezent cet. L. Cecetova şi ÎCS BASS International SRL) pe alte loturi din strada Sprâncenoaia 5.
„În urma analizei efectuate de CNA, s-a constatat că Proiectul este purtător de interese şi prejudiciază statul, iar AŞM este direct cointeresată în facilitarea schimbului de terenuri din proprietate publică  în proprietatea persoanelor fizice şi juridice, ultimele având interesul de a consolida terenuri ideal amplasate pentru construcţia unor blocuri locative. Estimând aceste tranzacţii, statul ar putea fi prejudiciat cu 9 475 314 lei.
Anterior, CNA s-a pronunţat împotriva promovării acestui proiect şi de două ori a dat aviz negativ. Asta chiar dacă AŞM a invocat diverse motive pentru susţinerea demersului, pe care experţii anticorupţie le-a considerat irelevante”, se menționează în expertiza CNA.
Experții Centrului susțin că AŞM și unele persoane fizice şi juridice au interese în acele loturi de teren, fapt ce poate cauza daune în proporţii deosebit de mari statului.
În replică, Academia de Științe respinge toate acuzațiile și le califică drept „opinie subiectivă, care nu corespunde realității și nu este bazată pe acte justificative, ce ar confirma concluziile enunțate.
„Academia de Științe a Moldovei își exprimă îngrijorarea față de antrenarea Centrului Național Anticorupție în acțiuni de dezinformare și de lansare a unor acuzații denigratorii pentru forul științific. Or, asemenea acțiuni, sunt lipsite de temei juridic și incompatibile cu principiile statului de drept”, se menționează în comunicatul emis de către reprezentanții AȘM.
Academicienii susțin că acele terenuri inițial erau proprietate a patrimoniul funciar al Academiei, dar că pe parcursul anilor de până la 2000 au fost înstrăinate ilegal. Aici ar fi fost implicat și Consiliul Municipal Chișinău de pe acele timpuri.
Actualmente, terenurile se află în posesia cetățencei Cecetova Ludmila, care vrea să construiască un bloc locativ, și a SRL BASS INTERNAȚIONAL, care vrea să vândă terenul.
Membrii AȘM susțin că au nevoie de acel teren pentru cerctățrile geologice și seismologice, deoarece în imediata apropiere se află stația seismică „Chișinău”, care monitorizează activitatea seismologică din republică și este parte componentă a rețelei globale seismice.
De asemenea, AȘM susține că terenurile în cauză sunt amplasate în zona verde, în cadrul orășelului academic, iar proiectul de construcție a unui bloc locativ pe acest teren nu corespunde normelor de arhitectură și urbanism.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE