Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Un deputat PD insistă asupra reluării „dialogului interparlamentar” între Chișinău și Tiraspol

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, deputatul Dumitru Diacov, insistă pe necesitatea „reluării dialogului interparlamentar între Moldova şi Transnistria”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul conferinței anuale a programului „Dialoguri transnistrene”, el a menționat că o asemenea practică se folosea la sfârşitul anilor ’90, dar a încetat „odată cu venirea lui Vladimir Voronin la guvernare, care a decis să-şi asume problema reglementării”. 

„Acum dialogul interparlamentar are un caracter prea neoficial. Dar cred că puterea executivă are nevoie de susţinerea organului legislativ. Parlamentul va putea crea un mediu pozitiv confortabil pentru discuții, atât de necesar în procesul de negocieri”, a spus Diacov.

Potrivit lui, „în timpul mandatului Parlamentului precedent, el a abordat în mod repetat problema creării unui grup aparte de negocieri cu reprezentanții din stânga Nistrului, dar nu a găsit susţinere”.

„Sper că în curând noul Parlament va reuşi să devină funcţional și să analizeze această problemă”, a spus democratul, menţionând că problema transnistreană „servește drept obstacol în calea înaintării Moldovei spre Europa și în transformarea republici într-o insulă de stabilitate”.

„Trebuie să înțelegem că problema nu poate fi rezolvată în două zile, inclusiv ținând cont de specificul regiunii: Moldova se află la granița Europei și la intersecția intereselor diferitelor forțe politice externe. Cu toate acestea, în procesul de negocieri, rolul principal trebuie să fie jucat anume de cele două părți – Moldova și Transnistria, iar ceilalți participanți la format trebuie doar să susțină discuția. Însă, deocamdată, se pare că ambele părți au decis că lucrurile se vor rezolva de la sine. Aceasta este o abordare greșită. Da, conflictul nu poate fi rezolvat rapid, dar deja acum noi putem pune cărămida proprie în construcția casei comune”, a spus Diacov.

Deputatul PRSM, Vladimir Țurcan, a spus că în procesul de reglementare părțile „devin ostatecii conceptelor de autonomie extinsă, federalizare, în funcție de care sunt numiţi apoi mancurt, trădător sau patriot”.

„Din acest motiv, în procesul de reglementare vine sentimentul unui déjà vu. Situația aproape că nu s-a schimbat, cu excepția unor progrese. Schimbările necesită o abordare complexă, ținând seama de toți factorii interni și externi”, a declarat Ţurcan.

El a menționat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, Igor Dodon a propus un concept „care să țină cont atât de situația geopolitică, cât și de interesele naționale”.

„Partenerii externi studiază deja acest format și cred că ar trebui să începem să-l analizăm şi în Moldova”, a spus socialistul.

În același timp, ambii deputaţi au recunoscut că aceasta este poziția lor personală, dar nu a partidelor din care fac parte.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |