Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Deputații de la Tiraspol au interzis accesul mass-media la ședințele lor

Autoritățile din stânga Nistrului au interzis, miercuri, 6 martie, accesul cameramanilor și fotografilor în sala de ședințe a sovietului suprem din regiune. Acest act este comentat de specialiști drept manifestare a cenzurii și limitare a libertății de exprimare, scrie media-azi.  
Deputații de la Tiraspol au luat această decizie după ce au examinat și analizat materialele apărute în presă, din ianuarie până în prezent, despre activitatea sovietului suprem. Jurnaliștii cred că aceste materiale nu au fost pe placul deputaților, deoarece exprimau puncte de vedere diferite. Un alt motiv invocat de autorități a fost lipsa spațiului în sala de ședințe.
Astfel, începând cu data de 6 martie, doar serviciul de presă al sovietului suprem va avea dreptul să filmeze și să fotografieze în sediul acestei instituții. Pentru a avea acces la materialele video și la fotografii, instituțiile media vor trebui să adreseze o cerere specială.
Mass-media oficiale, care domină piața media din regiune, de asemenea vor trebui să se conformeze deciziei sovietului suprem. Postul oficial ”Pervâi Pridnestrovskii”, care a relatat despre aceasta, a solicitat și opinia Innei Deleva, responsabilă de mass-media în regiune: „Înțeleg că ar putea cuiva să nu-i placă ceea ce spun jurnaliștii, dar pentru aceasta e și libertatea de exprimare”. Iar faptul că nu ar ajunge locuri pentru jurnaliști în sala de ședințe a fost comentat de Deleva în felul următor: ”Timp de 25 de ani au existat locuri, iar acum nu se mai găsesc. Ne uimește o atare retorică”.
Luiza Doroșenco, directoarea Centrului Media din Tiraspol, a calificat decizia drept nedemocratică. ”Este un act nedemocratic și nu e clar deocamdată de ce s-a făcut acest lucru. De ce nici măcar postul oficial de televiziune nu va avea acces la ședințele sovietului suprem? De asemenea, nu putem spune exact în ce mod și cât va dura procesul de obținere a materialelor video solicitate prin cerere. Dar cred că cei care vor avea de suferit cel mai mult vor fi jurnaliștii freelanceri, care nu vor putea solicita imaginile video și foto, pentru că nu sunt angajați oficial…”, ne-a spus Luiza Doroșenco.
Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, susține că deputații de la Tiraspol preiau relele practici din Parlamentul de la Chișinău, invocând același motiv - al lipsei spațiului.
„E regretabil că acei care votează legi uită de ele și le încalcă în mod flagrant. Or, accesul jurnaliștilor nu ar trebui să fie îngrădit, indiferent de nivelul sau rangul instituției publice unde se desfășoară ședințele. Presa trebuie și poate să-și facă datoria doar având acces la informații din primă sursă, fără intermediari. În caz contrar, riscă să devină portavocea intermediarilor”, a declarat Nadine Gogu. 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |