Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
BEM şi-a pierdut reputaţia. Vezi ce scrie cotidianul de afaceri şi scrisoarea guvernatorului BNM

Potrivit RBC Daly, cea mai mare bancă din Republica Moldova ar trebui să atragă în timpul apropiat 500-700 milioane de lei. „În această situaţie critică banca a ajuns după ce a acordat credite neperformante în sumă de 79 milioane de lei. FMI ar putea să-i acorde ajutor, însă ar putea să apară întrebări în ceea ce priveşte reputaţia băncii, după ce autoritățile moldovene l-au legat de cazul lui Serghei Magnițki”, mai scrie publicaţia rusă.

A fost făcută publică, de asemenea, o scrisoare a guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, în care se spune, în particular: „se impune de luat în termeni restrânşi decizia la nivel de Guvern şi Parlament de majorare a capitalului social al Băncii de Economii prin emisiunea de acţiuni noi în sumă de 500 - 700 mln lei, în dependenţă de evoluţia portofoliului de credite în primul trimestru a.c., precum şi volumul de recuperări de pe seama realizării bunurilor expuse la vânzare.
În cazul în care o astfel de decizie nu se va lua în termeni restrânşi. Banca Naţională va aplica masurile de remediere şi de conservare a activelor Băncii de Economii în conformitate cu Legea Instituţiilor Financiare. în scopul protejării intereselor deponenţilor persoanelor fizice”.
 
Problemele Băncii de Economii au apărut din cauza volumului mare de credite neperformante acordate în special în anii 2010, 2011 și prima jumătate a anului 2012.
Banca Naţională a avertizat în mod oficial în repetate rânduri în toţi aceşti ani reprezentanţii Statului din Consiliul Băncii de Economii, cât şi Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară, despre neregulile identificate în activitatea de creditare a acesteia şi riscurile de pierderi semnificative aferente.
La situaţia din 31.12.2012 capitalul de gradul I al Băncii de Economii a înregistrat valoarea de 129.7 mln, lei (limita minimă este de 200 mil. lei). Coeficientul suficientei capitalului ponderat la risc la 31.12.2012 a constituit 5.92 la suta (limita minimă - 16 la sută). Volumul creditelor neperformante constituie 1.380 mln lei sau 55.3 la sută din total portofoliu de credite. Pentru anul 2012 banca a raportat o pierdere netă de 314 mln lei.
Volumul activelor lichide la 7 februarie 2013 constituie 3.198 mln lei. Depozitele persoanelor fizice însumau la acea dată 3.731 mln, lei (peste două milioane de deponenţi), iar cele ale persoanelor juridice 1.386 mln lei (din care cca.1.000 mln lei reprezentă mijloacele Trezoreriei statului şi altor instituţii publice din domeniul învăţământului, sănătăţii, ş.a. Coeficientul de lichiditate la 7 februarie, a fost de 49.2 la suta ceea ce este cu peste 60% mai mult decât media pe sistem şi de 1.5 ori mai mult decât nivelul minim de 20% cerut de BNM.
Banca de Economii deserveşte plăţile compensatorii derulate de Casa Naţională de Asigurări Sociale. Fondul republican de susţinere socială a populaţiei şi Fondul municipal Chişinău de susţinere socială a populaţiei. În anul 2012 banca a distribuit mijloace băneşti respective în mărime de 1.995.6 mln lei sau cca. 166.2 mln lei lunar către 290.366 de persoane.
În prezent, Banca de Economii se confruntă cu o gravă criză de încredere, generată atât de performanţa proastă a băncii, cât şi de mediatizarea excesivă şi eronată a problemei în cauză.
Deşi Banca de Economii dispune de lichiditate foarte bună, aceasta se confruntă în prezent cu retrageri semnificative de depozite. Astfel, în perioada 1 - 7 februarie 2013, din Banca de Economii au fost retrase depozite ale persoanelor fizice de 223 mln lei (15.654 persoane), inclusiv retrageri înainte de termen 78 mln lei (1.226 persoane). În aceeaşi perioadă, persoanele juridice au retras suma netă de 128 mln lei. Este probabil că ritmul retragerilor de depozite se va intensifica săptămâna aceasta.
Conform rezultatelor preliminare ale controlului complex efectuat de către BNM la Banca de Economii S.A. în luna ianuarie 2013 s-a constata înrăutăţirea continuă a creditelor băncii, fapt ce va determina crearea la data de 31 martie 2013, a provizioanelor adiţionale pentru pierderi la credite şi alte active în mărime de cca. 430 mln lei. Aceasta va atrage după sine diminuarea capitalului băncii până la minus 300 mln lei şi declanşarea automată a procedurii de lichidare a băncii în conformitatea cu Legea Instituţiilor Financiare. În cazul lichidării Băncii de Economii, există riscul de pierderi semnificative a tuturor depozitelor persoanelor juridice (inclusiv mijloacele Statului) de 1.386 miliarde.
De asemenea, există riscul ca Statul să fie nevoit să susţină Fondul de garantare a depozitelor cu suma de 460 mln lei, pentru a returna depozitele garantate din Banca de Economii în sumă de 604 mln lei. Efectele lichidării Băncii de Economii vor fi resimţite de întregul sistem bancar, fiind posibilă o retragere a depozitelor de cca 20-30%, stoparea activităţii de creditare, presiuni de depreciere a monedei naţionale şi riscul de faliment al altor bănci.
Pentru a restabili încrederea în Banca de Economii şi evitarea lichidării băncii la 31 martie 2013, este necesar de luat urgent decizii concrete de capitalizare a băncii în termeni restrânşi. Suportul prompt şi fără echivoc din partea Statului este unica soluţie de salvare a Băncii de Economii.
Astfel, se impune de luat în termeni restrânşi decizia la nivel de Guvern şi Parlament de majorare a capitalului social al Băncii de Economii prin emisiunea de acţiuni noi în sumă de 500 - 700 mln lei, în dependenţă de evoluţia portofoliului de credite în primul trimestru a.c., precum şi volumul de recuperări de pe seama realizării bunurilor expuse la vânzare.
În cazul în care o astfel de decizie nu se va lua în termeni restrânşi, Banca Naţională va aplica masurile de remediere şi de conservare a activelor Băncii de Economii în conformitate cu Legea Instituţiilor Financiare, în scopul protejării intereselor deponenţilor persoanelor fizice.
De asemenea, este imperativ necesar de elaborat un plan alternativ de măsuri pentru securizarea mijloacelor statului de cca 1 miliard lei şi asigurarea achitării neîntrerupte a plăţilor sociale, care sunt derulate în prezent prin Banca de Economii.
Banca Naţională este dispusă la o cooperare strânsă cu toate autorităţile de decizie în vederea soluţionării situației date.
Cu înaltă consideraţiune,
Dorin Drăguţanu
Guvernator

 

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |