Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Leonid Oleinicenco: ”Să taci și să faci, acesta-i unul dintre principiile activității mele”

 

”S”: Dle Președinte, cu acordul D-voastră, haideți să nu ne acoperim cu fraze standard, generale, care nu spun nimic și să încercăm din startul dialogului să luăm taurul de coarne printr-o intrare directă la temă. Ne aflăm în ajunul alegerilor pentru funcția de Președinte al FMF. Care-i situația, cum e dispoziția?

- Dispoziția este bună. Situația, conform frazei protocolare, este sub control. Dosarul meu, care a fost prezentat comisiei juridice responsabilă de alegeri, fiind acceptat, este în ordine, în conformitate cu toate prevederile Statutului FMF. 104 dintre reprezentanții cluburilor de fotbal, organizațiilor cu drept de vot susțin candidatura mea la postul de Președinte. 14 dintre ele – urmează să se pronunțe la temă. Săptămîna aceasta, a fost propus atenției comisiei abilitate și dosarul contracandidatului meu, dl Radu Rebeja.

”S”: Într-o postare de pe Facebook, dumnealui afirmă că dosarul D-voastră conține unele carențe și sugerează că nu-i exclus să se adreseze în instanța de judecată.

- Trăim într-un stat cu aspirații democratice și fiecare dintre noi este în drept să aibă interpretările sale pe orice temă. Nu vreau să intru prea mult în detalii juridice. O vor face, dacă va fi cazul, persoanele care au acest drept. Fac doar o precizare. Pretendenții la funcția de Președinte al FMF, conform Statutului, nu trebuie să fie membru al vreunui partid politic, iar dl Radu Rebeja, precum

cunoașteți, a acces în Parlament pe listele Partidului Democrat din Moldova. Las comentariile la înțelegerea fiecăruia dintre cititori. Comisia juridică, împuternicită de a se pronunța la temă, urmează să ia o decizie în acest sens.

”S”: Cum este și firesc, adversarii caută punctele vulnerabile ale concurentului. Rivalii D-voastră consideră, pe diferite rețele de socializare, că abilitățile economice pe care le aveți sînt o slăbiciune sau, altfel spus, funcția de Președinte al FMF trebuie să o dețină un fotbalist de performanță. Ce le replicați în acest sens?

- În viziunea mea, sper  și a multora, contează, oriunde și oricînd, eficiența, randamentul util al muncii depuse în funcția ocupată. Nu frazele frumos ambalate, aruncate în vînt, nu vorbăria goală mișcă lucrurile spre mai bine, asigură un progres pe scara valorilor, ci, repet, eficiența, randamentul, asigurarea metodologică, sistemică și economică a proiectelor, a programelor elaborate și propuse pentru a fi realizate. Fotbalul moldovenesc, în opinia mea, și sper nu numai a mea, are stringentă nevoie de o colaborare fructuoasă cu autoritățile de toate rangurile, de un management bine pus la punct, bine gîndit, asigurat financiar, care să fie implementat de o echipă care-și dorește atingerea unor obiective înalte. Mai ales, subliniez, în situația politico-economică precară în care se află actualmente țara noastră.

”S”: Activați aproximativ de un an în postul de Președinte al FMF. Este un termen scurt, dar la Adunarea de alegeri veți fi obligat să faceți publice realizările obținute sub conducerea D-voastră. Indicați, Vă rog, cîteva dintre performanțele de care sînteți, cu adevărat, mîndru.

- Am reușit să asigurăm, în premieră, televizarea meciurilor din Divizia Națională și A.  Inițial, cu trei camere de luat vederi la un meci. Acum, cu 5 camere, iar în viitor vor fi chiar 7. Pe timp de pandemie, cînd spectatorii nu au avut acces pe stadioane, a fost un lucru mare, în opinia mea. Am instalat nocturne la stadioanele din Hîncești, Orhei, Bălți, Nisporeni și Lozova. Am reușit să introducem în circa 200 de școli programa de studii, cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, lecții de fotbal. Mulțumesc mult pentru suportul și înțelegerea acordate în acest sens de Secretarul de Stat pe domeniul sportului, dl. Ion Gheorghiu! Am creat, în premieră, clase specializate de fotbal la Sipoteni (Călărași), Taraclia și Ceadîr-Lunga. Am pus la punct toate lucrurile necesare pentru deschiderea în anul curent a unui liceu de fotbal la Ocnița, unde  80 de copii vor fi familiarizați cu tainele ”Regelui sporturilor”. Pentru comparație – la Liceul Republican cu profil Sportiv se antrenează numai 45 de elevi. Am elaborat un proiect susținut de UEFA privind investițiile ce pot fi făcute în fotbal fără a solicita resurse din bugetul statului. L-am prezentat comisiei parlamentare educație, tineret, mass-media și sport și a fost acceptat. Aș mai putea enumera încă multe lucruri, transpuse în fapt cu ajutorul echipei FMF, dar cred că sînt suficiente rezultatele de mai sus.

S”: Cum ați rezistat în bătălia cu coronavirusul?

- Greu de tot. Din cauza lui, nu am desfășurat multe evenimente, inclusiv festivitatea dedicată celor 30 de ani de activitate a FMF. Dar am fost prima federație națională care s-a conformat rigorilor impuse și campionatele interne de fotbal s-au derulat conform programului stabilit.

”S”: Planuri, proiecte de viitor?

- Am preluat, în activitatea mea, multe calități, deprinderi de la Președintele de onoare al FMF, dl Pavel Cebanu. Este mult de povestit la această temă. Exemplific doar un singur detaliu: ”Să te strădui mereu să faci bine oamenilor, să realizezi lucruri utile fotbalului, societății. Dar să faci și să taci!”. O vorbă simplă, pe înțelesul tuturor, o înțelepciune populară! Faptul ca atare a devenit unul dintre principiile esențiale ale activității mele.

”S”: Sînteți candidat de maeștri la lupte greco-romane. Vă rog, succint, despre acest fapt inedit.

-  În copilărie, mi-a plăcut enorm fotbalul, dar destinul a decis să practic luptele greco-romane. Am fost antrenat de Dumitru Stoianov. Dumnealui ne-a obligat să respectăm o regulă. Să ne prezentăm la antrenamente cu zilnicele școlare. Dacă aveai vreo notă proastă, 2. Nu erai admis în sală. N-am avut probleme la acest capitol, fiindcă am fost eminent la școală, dar faptul ca atare m-a impulsionat mereu să acord atenție sporită studiilor. Mai remarc disciplina de fier pe care ne-o impunea dumnealui mereu.

”S”: Vă mulțumim pentru interviul acordat cu amabilitate (pentru cîteva pagini de ziar), dar spațiul nu ne permite să-l publicăm integral.

- Cu plăcere.

 

Fișier biografic

Născut pe 14 decembrie 1981 la Chișinău. A absolvit Facultatea Finanțe și Contabilitate a Academiei de Studii Economice din Moldova (2004), Centrul de Excelență în Finanțe (Ljubljana, Slovenia, 2008), Universitatea din Lausanne, specialitatea Management Fotbalistic CFM (Lausanne, Elveția, 2016), Executive master in global sport governance - MESGO (Universite de Limoges, Franța 2018-2019). În 2006-2009, a activat la Curtea de Conturi a Republicii Moldova. În 2009, a fost angajat Director financiar la Federația Moldovenească de Fotbal (FMF). În 2016, a fost numit Director executiv al FMF. În 2019, a fost ales Președinte al FMF. Căsătorit. Educă doi copii. Candidat de maeștri ai sportului la greco-romane.

Este decorat cu ordinul ”Gloria muncii” (2019).

 

 Revista ”Săptămîna”

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |