Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Pescuitul, permis de la 15 iunie dar cu mici excepții

 De la 15 iunie, pescuitul este permis pentru majoritatea speciilor de pești. Excepție fac speciile introduse în Cartea Roșie a Republicii Moldova. De asemenea, nu se poate pescui pe anumite porțiuni de rîuri sau de lacuri. Și, conform legislației în vigoare, pescuitul este interzis pe parcursul nopții.

Solicitat de IPN, Mihai Șcerbiuc, manager principal în domeniul cinegetic la Societatea Vînătorilor și Pescarilor, a menționat că, pentru a putea prinde pește, nu este obligatoriu ca o persoană să se înregistreze la Societatea Vînătorilor și Pescarilor. Cei care vor să pescuiască în rîurile Nistru și Prut, vor trebui să cumpere autorizație de la Agenția de Mediu. O zi de pescuit costă 30 de lei, iar pentru un an pescarii vor trebui să plătească 300 de lei. „În Societatea Vînătorilor și Pescarilor, practic, nu au mai rămas pescari, pentru că statul ne-a luat iazurile. Ca să meargă undeva să pescuiască, omul nu trebuie să fie membru al Societății Vînătorilor și Pescarilor, nu trebuie să achite anumite cotizații, de exemplu, persoana care dorește să pescuiască într-un iaz privat, trebuie să îi achite proprietarului anumite taxe, dar există și cazuri cînd proprietarul iazului poate interzice pescuitul în acest bazin acvatic.

În anii 90 ai secolului trecut, Societatea Vînătorilor și Pescarilor avea în gestiune 96 de bazine acvatice, iar în prezent – doar două, la Bălți și Edineț. Majoritatea iazurilor din țară sînt private”, a detaliat Mihai Șcerbiuc. Dacă persoana prinde pește într-un bazin acvatic particular, taxele pentru una sau mai multe undițe diferă. Totodată, se permite pescuitul cu una sau mai multe undițe, dar să fie maxim cinci cîrlige. O persoană are voie să pescuiască pînă la 5 kg de pește pe zi, a precizat Mihai Șcerbiuc.

El a mai spus că pentru locuitorii satelor situate de-a lungul rîurilor Nistru și Prut, pescuitul nu este un hobby, dar o sursă de supraviețuire, iar multe din aceste persoane recurg la braconaj, pentru a se putea hrăni.

Galina Norocea, șefă a Serviciului informații de mediu, educație și conștientizare ecologică din cadrul Agenției de Mediu, a precizat că, în scopul protecției, restabilirii și conservării resurselor biologice acvatice, este interzis pescuitul, pe tot parcursul anului, la 100 de metri în amonte și în aval de podurile de peste fluviul Nistru și rîul Prut.

În același timp, nu se permite pescuitul la gura de vărsare în rîul Prut a afluenților Larga, Vilia, Lopatna, Racovăț, Ciuhur, Camenca, Gîrla Mare, Delia, Nîrnova, Lăpușna, Sărata, Tigheci, la gura de vărsare în fluviul Nistru a afluenților Ciorna, Răut, Ichel, Bîc, Botna, pe o distanță de 500 de metri de ambele părți ale gurilor și pe cursul acestor afluenți, pe o distanță de 500 de metri de ramificație.

Pe tot parcursul anului, nu se permite pescuitul în golful Goieni, în lacul Beleu, în fluviul Nistru sectoarele de la satul Naslavcea, pe o distanță de 1 km în aval, și de la barajul lacului de acumulare Dubăsari, pe o distanță de 300 m în aval, în lunca Ohrincea a rîului Răut, în canalul de avacuare al Centralei Termoelectrice din Moldova, în lacul de acumulare Kuciurgan, la o distanță de 500 de metri spre nord și sud de la confluență și de 300 de metri în largul lacului.

Nu se permite pescuitul și în albia veche a rîului Prut, de la barajul nodului hidrotehnic Costești-Stînca, pînă la confluență cu albia principală, în rîul Prut, pe o distanță de 3 km în aval și de 500 m în amonte de barajul nodului hidrotehnic Costești-Stînca.

Este interzis pescuitul și în fluviul Nistru și rîul Prut, pe sectoarele de 100 m în amonte și în aval de la gurile canalelor de alimentare a bălților și lacurilor, în fluviul Dunărea, în limitele teritoriale ale Republicii Moldova

 

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |