Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
„Vă rog din suflet...” // Adresarea lui Aureliu Ciocoi către Biroul Permanent al Parlamentului

 Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a permite Guvernului în exercițiu procurarea vaccinelor anticoronavirus, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, pentru a evita tergiversarea procesului de imunizare în masă a cetățenilor.

„Vă rog din suflet să ne permiteți derogarea de la cadrul normativ pentru a negocia direct cu producătorii și a lansa cât mai curând procedura de procurare”, a declarat Aureliu Ciocoi, astăzi, în cadrul audierilor la Biroul permanent al Parlamentului privind situația social-economică și pandemică din țară. La audieri au participat Tatiana Ivanicichina, Secretar de Stat, Ministerul finanțelor, și Tatiana Zatîc, Secretar de Stat, Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale.

Oficialii din cadrul Guvernului au prezentat statistici alarmante privind numărul de cazuri de îmbolnăvire cu COVID și capacitățile la limită  ale sistemului de sănătate publică, fapt care impune urgentarea achiziționării vaccinelor pentru imunizarea în masă. 

Premierul interimar a informat membrii Biroului permanent că Guvernul a identificat în Fondul de rezervă al Guvernului, în așa-numitul ”fond de imunizare” al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și în fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină suma de 137 de milioane de lei, suficientă estimativ pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin.

În intervenții, membrii Biroului permanent au adresat mai multe întrebări privind gestionarea procesului de luptă cu pandemia și asigurarea cu vaccinuri anticoronavirus.

Maria Ciobanu a precizat dacă continuă  achitarea indemnizației unice în sumă de 16.000 de lei pentru lucrătorii medicali care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Deputata a fost informată că atât indemnizația de 16.000 de lei cât și indemnizația de 100.000 de lei familiilor lucrătorilor medicali răpuși de COVID sunt achitate. ”Suntem corecți față de medici”, a subliniat Aureliu Ciocoi.

La solicitarea Vicepreședintelui Parlamentului Alexandru Slusari, Tatiana Zatîc, Secretarul de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a prezentat detalii, potrivit cărora, pe lângă cantitatea de vaccinuri deja venită în țară, în lunile martie și aprilie se mai așteaptă  peste 118 mii de doze, oferite gratuit pe platforma COVAX. Însă procurarea unui număr de cel puțin un milion de doze este imperativă, a declarat Tatiana Zatîc.

Deputatul Igor Grosu a exprimat susținerea față de solicitarea Guvernului în exercițiu de a procura vaccinele necesare cu derogare de la Legea privind achizițiile publice. ”Trebuie să imunizăm cât mai multă lume, în lanț, inclusiv în zile de odihnă”, a declarat deputatul și a îndemnat să fie mobilizate toate relațiile, inclusiv diplomatice, ale Republicii Moldova pentru a negocia cât mai rapid achiziționarea vaccinelor.

În context, Premierul interimar a subliniat că Moldova nu va favoriza niciun producător și că populația trebuie să aibă posibilitatea de a alege.

Deputatul Andrian Candu, de asemenea, a susținut inițiativa de procurare directă a vaccinelor. ”Vom susține acest proiect de lege. Spuneți-ne de ce mai aveți nevoie pentru a lansa vaccinarea pe o platformă largă”, a declarat deputatul.

În context, Premierul interimar a reiterat: ”Avem nevoie de prerogative suplimentare pentru a face față acestui val și a începe negocierile cu producătorii externi. Avem nevoie de colaborare strânsă cu Parlamentul în corpore, fără diferențiere pe criterii politice. Avem nevoie de implicare, implicare și implicare!”.  

Deputata Adela Răileanu a solicitat informații privind situația din spitalele capitalei la moment, inclusiv aprovizionarea cu medicamente și dispozitive medicale.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |