Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Ministerul de Externe de la Chișinău oferă detalii despre Acordul de împrumut semnat cu Rusia și ratificat de Parlament

 Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu mai multe informații și clarificări în privința Acordului de împrumut cu Federația Rusă, semnat și ratificat recent de către Parlament.

Potrivit MAEIE, acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind acordarea Executivului de la Chișinău a unui împrumut de stat, a fost semnat la Moscova la 17 aprilie curent, iar în conformitate cu Legea nr. 100/2017, textul Acordului va fi făcut public oficial concomitent cu legea de ratificare a acestuia în Monitorul Oficial.

Acordul a fost negociat şi încheiat în conformitate cu prevederile Legii nr 419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile  de stat şi recreditarea de stat, unde este prevăzut că Guvernul, în persoana Ministerului Finanţelor, este autorizat să contracteze împrumuturi de stat, interne şi externe, în monedă naţională sau în orice valută străină. Respectiv, iniţierea discuțiilor, negocierea şi semnara acestui Acord s-au desfăşurat în conformitate cu Legea menţionată şi Hotărîrea Guvernului nr. 1136/2007 cu privire la unele măsuri de executare a Legii nr.419-XVI din 22 decembrie 2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat.

Guvernul prin Hotărîrea sa nr. 169 din 13 aprilie curent a aprobat inițierea negocierilor, precum şi a aprobat semnarea lui Acordului. Ministerul de Externe, l-a împuternicit pe Ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguț, pentru a semna Acordul respectiv.

Cu referire la acordarea deplinelor puteri, MAEIE a venit cu următoarele precizări, specificând care acte normative au stat la această decizie:

-         Convenția de la Viena din 1969 cu privire la dreptul tratatelor;

-         Legea nr.  595/1999 privind tratatele internaționale ale Republicii Moldova;

-         Regulamentul privind mecanismul de încheiere, aplicare şi încetare a tratatelor internaţionale, aprobat  prin Hotărîrea Guvernului nr. 442/2015, (Capitolul  IX).

NOTĂ: Deplinele puteri, conform Convenţiei de la Viena se înțelege un document emanând de la autoritatea competentă a unui stat şi desemnând una sau mai multe persoane împuternicite să reprezinte statul pentru negocierea, adoptarea sau autentificarea textului unui tratat sau pentru a îndeplini oricare act cu privire la tratat.

Pentru semnarea unui tratat, deplinele puteri se eliberează în baza deciziei privind aprobarea semnării (art. 9 din Legea nr.  595/1999). În context, punctul 96 din Regulamentul privind mecanismul de încheiere, aplicare şi încetare a tratatelor internaționale prevede că deplinele puteri pentru semnarea unui tratat sînt eliberate în baza Hotărârii Guvernului sau a Decretului Președintelui privind aprobarea semnării[2].    

De notat, că în conformitate cu punctul 85 din Regulamentul nominalizat, deplinele puteri se eliberează de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, în baza solicitării organului responsabil pentru încheierea tratatului, în cazul dat fiind Ministerul Finanțelor. În demersul organului responsabil pentru încheierea tratatului, conform punctului 98 din Regulament, se indică în mod expres numărul şi data decretului Președintelui Republicii Moldova sau ale hotărârii Guvernului prin care s-a aprobat semnarea tratatului, precum şi numele, prenumele şi funcția semnatarului.

 

Amintim că, astăzi, Parlamentul a ratificat acest Acord de împrumut cu Federația Rusă.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |