Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Guvernul Chicu încearcă aceeași „portiță”: Executivul își va asuma din nou răspunderea pe aceeași lege

 Guvernul Chicu își va asuma răspunderea pe aceeași lege, care a fost anulată ieri de Curtea Constituțională. Cel puțin asta se denotă dintr-o postare a premierului Ion Chicu, făcută pe pagina sa de Facebook.

 

Potrivit acestuia, legea a fost anulată pentru că nu s-a respectat procedura, dar nu și conținutul proiectului.

„Pentru a nu admite stoparea alocării suportului pentru cetățeni și agenți economici pe perioada stării de urgență, Comisia Situații Excepționale, încă de vineri, a decis prelungirea acordării acestui suport”, se arată în postarea lui Chicu.

Celelalte măsuri incluse în lege, dar care nu pot fi aprobate de către CSE, vor fi repetat promovate de guvern săptămâna aceasta, împreună cu un șir întreg de alte măsuri menite să acorde suport cetățenilor și businessului. Printre ele:

- impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro, care din 2013 este estorcată la aeroport de la fiecare cetățean. Acești bani trebuie să ajungă la oamenii social-vulnerabili, nu în buzunarul afaceriștilor care ne-au furat aeroportul;

- diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA.

- eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free. Gafa admisă în august 2019 a limitat accesul mărfurilor moldovenești în aceste magazine.

- Impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase - nu după valoarea indicată în acte. Aceasta va permite dublarea veniturilor încasate în buget din aceste taxe.

- păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea cu 1 an a termenului stabilit în legea tutunului. Apropos, această măsură a fost inclusă în lege la solicitarea mai multor asociații de business, inclusiv Asociația Businessului European, Camera de Comerț Americană în Moldova, Asociația Investitorilor Români.

Chicu mai spune că Guvernul va aproba în această săptămână și proiectul de rectificare a bugetului, redirecționând mai multe mijloace pentru sistemul medical, pentru protecția socială și pentru măsuri de susținere a businessului.

„Totodată, investițiile publice în infrastructură rămân o prioritate pentru guvern, or ele înseamnă și locuri de muncă pentru cetățeni, inclusiv cei reveniți de peste hotare. Prefer să le achităm salarii pentru muncă, nu ajutor social sau de șomaj. Așa preferă și ei.

Dacă în perioada de până la 26 aprilie reușim cu toții să menținem răspândirea virusului în parametrii actuali de creștere a numărului de cazuri noi și nu depășim cifra de 3000 cazuri active, din 27 aprilie reluăm marea majoritate a activităților economice. Inclusiv - HORECA. Pentru aceasta, trebuie să respectăm și mai strict în aceste 2 săptămâni regulile sanitar-epidemiologice. Inclusiv, de Paște. Mersul la biserică în această perioadă este restricționat, inclusiv pentru sfințirea darurilor pascale. Dacă nu respectăm cu strictețe aceeași reguli, vom sta acasă încă mult timp. În cel mai bun caz, acasă”, concluzionează prim-ministrul în postarea sa.

Amintim că Curtea Constituțională a prezentat argumentele care au stat la baza declarării neconstituționalității întregii legi anticriză asumate de Guvernul Chicu, dând curs solicitărilor deputaților semnatari, care au invocat faptul că la angajarea răspunderii Guvernului asupra Legii nu au fost respectate procedurile constituționale.

 

 

 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |