Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Veaceslav Negruța, despre criza financiară: E nevoie de un plan anticriză urgent! Altfel intrăm în colaps

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, scrie pe blogul său că situația de  default din țară, adică incapacitatea de plată, se va răsfrânge direct asupra bugetarilor, care nu-și vor putea primi salariile și pensiile.
Iată ce scrie ex-ministrul referitor la acest subiect:
Vorbind la rece, trebuie, totuşi, de clarificat câteva elemente importante, pentru această etapă:
1. RM are un risc de la minor spre mediu de a intra în incapacitate pe plăţile externe. Chiar dacă RM are nevoie vitală de un program cu FMI pentru politici economice şi financiare coerente, pentru foaie de parcurs în rezolvarea problemelor din sectorul bancar, pentru ancorarea RM în agenda de reforme pentru următorii 3 ani. Totuşi, cei care cunosc construcţia legală a domeniului finanţelor publice vor confirma: riscurile de neplăţi pe obligaţiuni externe sunt relativ mici. Cel puţin, deocamdată.
2. RM, însă, are un risc sporit şi major referitor la onorarea plăţilor interne în 2015 şi în următorii ani. Asta se datorează aventurismului politic din ultima perioadă în aprobarea de bugete dezechilibrate, umflate şi exagerate cu promisiuni şi obligaţiuni, deseori fără acoperire financiară reală, precum şi problemelor legate de aşteptările exagerate de la reformele, care nici măcar n-au început, sau alocarea ineficientă a resurselor bugetare limitate.
Deci, să fie clar: nu avem risc mare de default pe extern, dar există riscuri mari de neplăţi pe angajamente interne.
Ce trebuie de făcut imediat, fără amânare:
1. Plan anticriză. Chiar fără a mai recurge la un nou program de activitate a guvernului, pe care deseori nici unii membri ai Guvernului şi nici guvernanţii nu-l citesc şi nici nu se conduc de el. Plan anticriză ca program de activitate! Urgent! Plan de stabilizare financiară şi relansare economică.
2. Regândirea şi refuzul de autoizolare, aleasă de alianţa de guvernare. Relansarea invitaţiei pentru FMI, chiar dacă echipa ar putea să apară aici doar în toamnă. Şi nu la început de toamnă.
3. Urgent – rectificarea bugetului de stat 2015 pentru a evita blocajele financiare pe intern. Trebuie făcută urgent pentru a evita contractarea alocaţiilor bugetare date prin asumarea răspunderii de către guvernul demisionar, pentru a evita ulterioarele litigii. Până la vacanţa deputaţilor! Altfel – haosul şi blocajele financiare sunt garantate.
4. Inventarierea şi amânarea cât se poate de lung a activării garanţiei eliberate de Guvern în favoarea BNM. Stoparea emiterii de noi garanţii. Pe de o parte, asta ar scuti bugetul de cheltuieli exagerat de mari pentru datoria internă, pe de altă parte – ar implica efort adiţional din partea BNM pentru recuperarea resurselor excepţionale acordate băncilor comerciale.
Timp este foarte puţin. Sunt 6-8 săptămâni maxim pentru a evita, prin acţiuni coordonate şi energice, un colaps definitiv pe plăţile interne, iniţial în sectorul public, ulterior – şi cel privat. Deputaţii nu trebuie să plece în vacanţă până nu rectifică bugetul. Cu toate riscurile şi costurile politice: blocarea unor cheltuieli şi reducerea drastică a promisiunilor incluse în buget sunt inevitabile.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |