Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Veaceslav Negruța: Aspecte deranjante ale demisiei guvernatorului

arena.md
Foto: arena.md
Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, vine cu unele opinii critice față de decizia de astăzi a guvernatorului Dorin Drăguțanu de a-și prezenta demisia. Pe blogul său, Negruța scrie care sunt aspectele deranjante ale demisiei anunţate de către guvernator.
Iată ce scrie fostul ministru al Finanțelor:
Momentul: exact în ziua în care la Chişinău aterizează echipa FMI pentru eventuale negocieri cu autorităţile din RM;
Forma: şi-a prezentat demisia nu doar guvernatorul, dar şi prim-vice-guvernatorul, care putea să execute interimatul în perioada negocierilor. În cazul dat avem o instituţie nefuncţională, deoarece din 5 membri ai Consiliului de administrare au rămas în funcţii doar 2.
Paralizia BNM poate fi un argument serios pentru FMI, chiar fiind deja în Chişinău, să-şi amâne iar misiunea. Astfel s-a întâmplat şi în cazul demisiei conducerii Guvernului Gaburici: executarea interimatului până la numirea unei noi conduceri nu este argument serios pentru FMI ca să continue discuţiile cu autorităţile demisionare de la noi.
Evident este că nu se doresc negocieri cu FMI. Eventualele subiecte ar deranja serios politicul de la noi. Autorităţile au depus un efort mare (prin mai multe decizii) să convingă misiunea FMI să nu vină la Chişinău.
Alte câteva aspecte enunţate de către guvernatorul demisionar:
Politicul nu doreşte investigaţie internaţională Kroll: acest lucru este clar de mult timp şi reiese din câteva evenimente ce au avut loc în această perioadă:
1.Scurgerea raporului Kroll în spaţiul public, cu ideea de a dezinteresa compania sau alte companii de a mai participa la o eventuală investigaţie şi recuperare ulterioară;
2.Evitarea de către conducerea BNM a unor decizii pe marginea concursului şi negocierea unui nou contract cu Kroll şi pasarea acestei competenţe şi decizii către Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară, adică exact către politic şi politizarea procesului.
3.Scurgerea inexplicabilă de informaţii eronate admise de către prim-ministru Streleţ privind negocierile cu Kroll.
Interferenţa/imixțiunea politicului în activitatea BNM şi atentarea asupra independenţei BNM în deciziile sale. Trebuie precizat că această imixțiune a existat permanent, iar conducerea BNM n-a reuşit să asigure independenţa instituţională a BNM datorită lipsei de independenţă faţă de politicul, care i-a nominalizat şi instaurat în funcţii. Slăbiciunea în faţa politicului a determinat şubredizarea independenţei instituţionale şi decizii inadecvate în domeniul suprevegherii şi politicilor promovate de către BNM.
Şi acum încotro?
PS: Conform articolelor de constituire a FMI,  FMI nu are dreptul să se expună asupra activităţii vreunei persoane sau instituţii naţionale.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |