Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Veaceslav Ioniță, despre măsurile antiCOVID-19, asumate de Guvern

 Expertul IDIS „Viitorul” și fostul parlamentar, Veaceslav Ioniță, îi adresează prim-ministrului, Ion Chicu, mai multe întrebări „de clarificare” în legătura cu măsurile votate din proiectul de angajare a răspunderii Guvernului. Potrivit lui, cu cât mai rapid autoritățile vor aduce clarificări pe marginea acestor întrebări „cu atât mai bine pentru noi toți”.

Sunt sunat conitnuu de jurnaliști, pentru a răspunde la mai multe întrebări pe marginea Asumării de Răspundere a Guvernului. Am lecturat cu mare atenție Asumarea de Răsundere a Guvernului: o inițiativă necesară, așteptată și cu multe elemente bune pentru oamenii de rând și mediul de afaceri. Dar pe parcursul lecturii au apărut câteva întrebări care necesită clarificare.

1. De ce a fost nevoie de prelungit cu un an implementarea unor prevederi legale în lupta contra fumatului? Norma se referă la protecția minorilor.

2. De ce a fost nevoie de anulat anumite taxe locale, fără consultări prealabile cu Autoritățile locale, în spiritul Cartei Europene? Taxele anulate țin de prospecțiuni geologice și lemn.

3. De ce a fost nevoie de redus anumite taxe locale pe resurse naturale?

4. De ce s-a decis aplicarea unei taxe de zbor în mărime de 4,5 Euro? Costurile aeroportuale din Moldova sunt printre cele mai mari din Europa, iar acum pentru suplinirea veniturilor Fundului de Susținere Socială a Populației s-a decis ca fiecare pasager care zboră din Chișinău să achite suplimentar 4,5 Euro. Admit că este necesar, dar de ce fără nici un fel de analiză de impact. Cel puțin în spațiul public nu sa discutat nimic la acest subiect.

5. De ce sa decis impozitarea portării numerilor? Recent moldovenii au obținut libertatea de a porta numerele de telefon de la un operator la altul. Acum s-a decis taxarea acestei portări cu 50% din costul lunar de intreținere. Care va fi impactul acestei inițiative? oare aceasta este sursa de bază de suplinire a veniturilor bugetare?

6. Necesită clarificare modificarea legi ice ține de plata Accizei la DutyFree. Această normă a apărut din senin și trezește mari nedumeriri”, scrie expertul.

Ioniță precizează că „este regretabil faptul că în loc să vorbim despre inițiativele bune ale Guvernului, trebuie să irosim timpul prețios pe clarificări, care în mod normal nu trebuiau să apară”.

Amintim că Deschide.MD a scris anterior despre faptul că modificările legislative pentru care Guvernul condus de Ion Chicu și-a asumat răspunderea „au picat” la țanc unor deputați democrați. Mai bine zis, parlamentarul Eugeniu Nichiforciuc, care controlează afaceri în domeniul extracțiilor, se va bucura din plin de „pachetul anticriză” adoptat de Executiv. Astfel, conform „rectificărilor”, taxele pentru extragerea minereurilor vor fi diminuate semnificativ. Dacă până acum, agenții economici plăteau 6-7% din costul minereurilor extrase, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor legislative, aceștia vor achita doar 4-7 lei pentru o tonă.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |