Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Veaceslav Ioniţă: Cum au fost furaţi cei aproximativ 27 miliarde de lei de la oameni, prin BEM

Partea I
Partea cea mai proastă în istoria cu BEM sunt sumele enorme care se vehiculează că au fost sustrase. Ele sunt atât de mari încât, pur și simplu, îi zăpăcesc pe oameni. Dacă se fura 1-2 milioane, totul era foarte clar. Fiecare înțelegea că s-a furat și, respectiv revolta era pe potrivă. Însă, când se discută de 11 apoi 21 și acum, 27 de miliarde, oamenii pur și simplu se blochează în gândire. Este prea mult, este prea departe, este ceva de neconceput, dar are loc undeva și, mai pe scurt, nu știu… Și, știți ce, mai lasați-mă în pace…!!!
Dar viața este pe alocuri dură: dacă cineva fură de undeva, de fapt altcineva este furat. Cel mai rău e că, în cazul dat cei furați suntem fiecare dintre noi!!!
Pentru a mă face înțeles mai bine, voi începe cu începutul. Cândva demult, în Moldova, ca și în alte ținute, nu existau banii de hârtie, circulau doar monede de argint. Mai întâi, dinari romani, apoi groși moldovenești, șalăi austrieci, parale turcești, etc. Însa, totul era simplu, fiecare moneda avea o anumită cantitate de argint. Când un domnitor voia să-și jefuiască poporul, se mai întâmpla și pe atunci, ce făcea? Corect!!! E matematică simplă, bătea monede, care în loc de 5 gr. de argint, conțineau doar 4 gr. Restul îi punea în buzunar. Omul simplu nu observa deodată. Dar când mergea la negustor acela se uita la monede și zicea: măi țărane, pe pocitania aceasta de ban nu mai vezi tu zece pâini ca ieri, ia opt și spune mulțumesc că nu-s șapte! Omul începea a spune multe cuvinte urâte, dar răbda. Însă, obrăznicia domnitorului nu se oprea aici, mergea mai departe. Cum s-ar zice, pofta vine mâncând. Mergea până într-acolo când oamenii ieșeau cu furcile să-și manifeste indignarea. Atunci domnitorul se jura că nu va mai proceda astfel și făcea reforme. Un an sau doi se ținea de cuvânt. Apoi o lua de la început. Dacă vreți să aflați ce poamă de om era fiecare domnitor, cântăriți banii bătuți de acesta și veți afla răspunsul.
Acum să ne întoarcem la ”povestea” zilelor noastre.
Fiecare dintre noi avem în buzunar, acasă, împrumutați la prieteni și vecini, în bancă, mai mult sau mai puțin, dar avem o anumită sumă de lei. Banca Națională ne informează că, în total avem prin buzunare 17 mrd. lei, iar la bănci mai ținem încă 25 mrd. În luna august 2014, fiecare leu din buzunarul nostru costa în jur de 7,3 cenți americani. Acum, ”datorită” „domnilor” noștri, ni s-au furat de la fiecare leu cam câte 2 cenți americani. Acum, la fiecare leu avem doar 5,4 cenți. Fiecare putem calcula cu cât am fost furați noi și familia noastră. La fiecare 100 de lei pe care ii aveți în buzunar, acasă sau la banca vi s-au furat câte 2 dolari !!!
Prin urmare, dacă în august 2014 leii noștri costau 3,2 mrd. USD, după ce am fost furați, ei costă nici mai mult nici mai puțin de 2,3 mrd. USD, adică cu 900 milioane USD mai puțin!!!
Acum, calculați fiecare dintre voi cu cât ați fost furați!
Sfârșit Partea I.
Va urma…
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |