Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Veaceslav Ioniță: 4 acțiuni pentru recuperarea banilor delapidați din BEM

Fostul președinte al Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Veaceslav Ioniță, vine cu propunerea a unor acțiuni prioritare pentru recuperarea banilor delapidați din BEM. Potrivit lui, în primul rând trebuie să fie stabilit foarte clar, care a fost suma prejudiciată de la Bancă, cum trebuie să fie urmărite fluxurile de bani și respectiv, depistarea beneficiarilor finali.

Iată ce propune Veaceslav Ioniță pe blogul său:

1.    Să determinăm suma, care trebuie recuperată.  Dacă e să-l credem pe Șor, dumnealui a „transmis” dlui Filat 250 mil USD. Imediat au început discuțiile pe subiectul dat, rezumându-se la două întrebări de bază: a) De unde are Șor așa sume de bani?;  b) unde sunt restul 750 mil?
Șor nu are și nici nu a avut așa sume de bani. El nu a dat din banii lui. El a dat banii noștri, din bancă!!!
Iar întrebarea a doua este totalmente greșită. Suma de 250 mil USD nu se scade (!!!) dar se adună la jaful de un miliard. Explic. În jaful secolului, în acest moment cunoaștem cel puțin două etape:
I) din declarațiile lui Șor, dl Filat obține de la Șor 250 mil USD,
II) Șor lansează o „afacere”, pentru care scoate un miliard de USD în speranța să recupereze acea sumă de 250 mln USD „donată” lui Filat.
Toate schemele din Moldova sunt la fel: „băieții deștepți” mai întâi fac „afaceri” și câștigă banii, apoi îi împart. Aceste două „genii de pe Bâc” au inversat lucrurile: mai întâi au împărțit banii, apoi s-au gândit cum să-i câștige. Iar pentru asta au avut nevoie de alți bani. Evident, și primii și ultimii sunt banii nostri, ai tuturor.
În acest moment, vorbim deja de 1,25 mrd USD, bani care trebuie recuperați. Iar suma va mai crește, deoarece apar noi scheme, noi actori, noi sume :)
2.     Să fie urmărite și sechestrate toate averile celor care sunt implicați în jaful secolului.
O mare parte din suma de bani a fost scoasă și plasată în instituții financiare de peste hotarele țării, însă o sumă importantă a fost investita în diverse afaceri, atât în Moldova, cât și peste hotare. Organele de anchetă urmează să demonstreze că toate aceste afaceri au crescut ca pe drojdii, nu din cauza geniului antreprenorial, dar din motiv ca în ele au fost pompați bani grei, bani jefuiți de la BEM. Identificat, sechestrat și recuperat. Acestea sunt cuvintele-cheie care ar trebui să ghideze organele noastre de anchetă.
3.    Identificarea noilor „actori”, tragerea lor la răspundere și recuperarea banilor de la BEM  IMG_4695
Dacă analizăm declarațiile lui Șor și averile celor incriminați de către acesta, observăm o discrepanță. Altfel spus, dispare urma la o sumă importantă de bani. Urmează ca organele de anchetă să identifice toți potențialii „beneficiari” ai banilor de la BEM.
Caracatița BEM a reușit să se extindă puternic în spațiul nostru public, iar schemele de spălare a banilor de la BEM sunt mult mai numeroase și implică cu mult mai mulți actori decât s-ar părea la prima vedere.
Un episod nou, care ar trebui să alerteze organele de anchetă este schema prin care banii de la BEM pleacă mai întâi în zone offshore, apoi merg spre binecunoscuta firmă Caravita. Iar de acolo merg spre compania BioProtect, și apoi iarăși spre offshore și mai departe, în direcții necunoscute.
Ceea ce mă alertează în această schemă:
1) compania BioProtect este afiliată amicului dlui Filat, dl Streleț, care, prin cumul, mai ocupă și funcția de prim-ministru;
2) achitarea cu furnizorul din China, firma BioProtect o face prin intermediul unui offshore din Mauritania. Dacă nu ar fi banii de la BEM în această schemă, aș fi presupus că e o simplă metodă de evaziune fiscală, nu-i frumos, dar e ceva cunoscut în Moldova. Însă prezența banilor delapidați din BEM, obligă organele de anchetă să investigheze aceste tranzacții prin prisma spălării de bani proveniți din credite neperformante de la BEM.
Care este cota contractelor fictive în aceste „relații comerciale”? Aceasta trebuie să fie întrebarea de bază care să ghideze organele de anchetă în direcția recuperării banilor delapidați din BEM.
4.    Tragerea la răspundere penală a instituțiilor financiare străine în care au ajuns banii de la BEM.
Am atenționat încă o jumatate de an în urmă că o parte din banii plasați peste hotare au fost gajați și, în baza lor, au fost contractate credite comerciale. Această schemă reprezintă o fraudă financiară și instituțiile financiare implicate cad sub incidența codului penal. Ele pot și trebuie  trase la răspundere, inclusiv să fie recuperați banii noștri de la ei.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |