Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Valeriu Munteanu, replică dură Asociației de Vânători: Vom proteja mediul ambiant, indiferent de șantajul lor

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, vine cu o nouă replică dură față de acțiunile și declarațiile Asociației de Vânători din Moldova. Ministrul este convins că mediul înconjurător trebuie conservat și regenerat, de aceea pentru o perioadă a interzis vânatul la anumite animale și păsări.
„Republica Moldova este nu doar cea mai săracă și mai coruptă țară din Europa, dar mai este codașă și la multe alte capitole: suntem statul cu cele mai puține suprafețe forestiere, aproximativ 10% din teritoriul republicii, în timp ce media europeană este de 30%; suntem statul cu cele mai mici rezerve de apă, dar suntem campioni la irosirea și poluarea acestor câtorva vedre de apă pe care le avem; suntem statul european care a păstrat cel mai prost fauna sălbatică, iar declinul acesteia se accentuează frenetic pe an ce trece, reușind „performanța” ca doar în zece ani să suplinim Cartea Roșie cu  108 specii de mamifere și păsări noi, iar lipsa de atitudine și abordare de stat ar putea să ne aducă la dispariția totală a faunei sălbatice”, scrie Valeriu Munteanu într-un articol pe blogul său.
De asemenea, el vorbește și despre reacțiile stârnite de Hotărârea de Guvern, prin care se interzice vânatul iepurelui de câmp și a unor păsări acvatice sălbatice. „Încă din prima zi de activitate la Ministerul Mediului și până la aprobarea acestei Hotărâri de Guvern (3—12 august), am fost solicitat pe diverse căi să nu promovez proiectul elaborat de funcționarii ministerului.
Solii „marelui ciocoi” (n.r. Ciocoi este numele de familie al președintelui Consiliului de Vânători și Pescari) au aplicat un arsenal întreg de metode și mijloace: de la simple măguliri, atitudini și cadouri (refuzate, bineînțeles), până la amenințări voalate și insinuări ambigui. Nu au scăpat din atenție nici angajații ministerului și ai structurilor subordonate, care în acele zile au făcut față unui asalt concertat de telefoane, vizite și abordări de rang înalt, toate cu un singur scop — de a schimba decizia luată, coordonată cu oamenii de știință și cu societatea civilă, de a limita vânatul la unele specii de mamifere și păsări”, susține Munteanu.
După ce vânătorii au început a scrie scrisori autorităților și a cere demisia lui Munteanu din funcția de ministru al Mediului, Valeriu Munteanu a calificat acest gest drept unul de șantaj, fără baze factologice.
„În acest caz, diriguitorii societății vânătorești acționează ca un grup organizat, care încearcă să constrângă organele publice să acționeze în interesul îngust al vânătorilor, asta deși animalele sălbatice aflate pe teritoriul Republicii Moldova constituie proprietatea statului, și nu a unei asociații obștești, care pretinde a avea „140 de ani de la fondare”, deși a fost înregistrată la Ministerul Justiției abia în 1998”, mai spune Munteanu.
Demitarul recunoaște că vânătorii au recurs la diverse metode prin care își promovau interesele – începând de la cadouri de preț, precum arme de vânătoare și ofertele de a participa la acte vânătorești. În același timp, el spune că va insista pe includerea unor reguli pentru vânătoare, pentru a evita tragediile precum cea din Pădurea Domnească.
„Așa se face că astăzi, întâmpinând opoziție fermă din partea autorității centrale de mediu, venalii conducători ai vânătorilor ne amenință, în numele celor 15000 de membri, cu proteste masive în spațiul public, transmițând mesaje estompate referitoare la pericolul pe care îl prezintă persoanele înarmate. Probabil, interesul financiar este unul suficient de mare dacă, în loc să se ocupe de lucrările biotehnice specifice, vânătorii sunt chemați să vină cu armele în fața ministerului și în Piața Marii Adunări Naționale.
Sunt convins, orice cetățean, trebuie să pună interesul public mai presus decât cel personal. Departe de mine este gândul că vânătorii din colectivele primare nu au observat declinul faunei cinegetice. Chiar și fără datele oficiale, care arată o scădere dramatică a efectivului de vânat (de exemplu, la gâște a scăzut de la circa 7000 exemplare în 2010 la doar 410(!) în 2015), vânătorii adevărați vor fi interesați în dezvoltarea patrimoniului faunistic și vor respecta regulile impuse de Ministerul Mediului și nu se vor lăsa antrenați în jocuri politico-financiare, de inspirație mafiotă, promovate de vechii și noii ciocoi.
Doar prin conștientizarea imperativului de protecție a mediului ambiant, în toată complexitatea sa, și prin conlucrarea eficientă, în interesul tututor cetățenilor, vom putea ajunge la o cultură cinegetică superioară, în care vânătoarea să fie privită ca o activitate nobilă, nu una de abatorizare a animalelor sălbatice.
Lipsa de încredere a cetățenilor în actul de guvernare a fost determinată de incoerența politicilor de stat în toate domeniile, inclusiv în cel al mediului. Cetățeanul Republicii Moldova, titularul suveranității, a simțit constant că guvernanții au favorizat grupuri privilegiate, în detrimentul interesului general al societății.
Vă asigur și pe această cale, că indiferent de numărul de puști și muniții deținute de acest grup îngust (dar influent) de vânători, noi vom asigura supremația legii și a interesului public”, mai scrie ministrul Munteanu.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |