Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
STUDIU // Dreptul la muncă al părinților cu copii mici – ce facem vara cu copiii de grădiniță?

 

Dreptul la muncă al părinților cu copii mici și activitatea economică - sunt în prezent afectate negativ de regimul de funcționare redusă a grădinițelor de stat în perioada de vară. Remedierea situației devine o urgență - în condițiile în care natalitatea a scăzut peste 15% în ultimii 5 ani, angajatorii se plâng că nu au angajați suficienți, iar mulți părinți vara nu pot lucra pentru a-și întreține copiii. Închiderea grădinițelor vara – este în detrimentul drepturilor copiilor!

Se recomandă Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) să modifice regulamentul de funcționare a grădinițelor, prin emiterea în vara 2019 a unui ordin al Ministrului, cu introducerea unui sistem mixt de concediu anual pentru educatori și angajați, în vigoare de la 01 ianuarie 2020: o parte se acordă simultan la toți în luna august (câteva săptămâni de concediu în intervalul 01-31 august) și restul zilelor – să fie acordate pe rând pe parcursul anului. Excepție trebuie să fie funcționarea continuă (12 luni pe an) pentru unele grădinițe cu profil specializat și câteva „grădinițe de gardă” în fiecare direcție/ sector mare, sau oricare grădinițe suplimentare pot fi asigurate funcționale continuu de APL. Prioritare pentru funcționarea continuă/ sau concedii foarte scurte - se recomandă a fi grădinițele cu regim de 12 ore de funcționare, pentru că au educatori în 2 schimburi.

Angajații cu copii au un concediu obișnuit de maxim 28 de zile calendaristice anual (din care de obicei doar 2-3 săptămâni consecutive pot fi luate vara), pe când în ultimii câțiva ani mai multe grădinițe au început să fie închise vara pentru aproape 2 luni (1,5 luni plus sărbătorile de la sfârșit de august). Acest studiu atrage atenția asupra urgenței situației create și recomandă Ministerului Educației, Culturii și Cercetării/ primăriilor să aprobe un ordin nou, care să interzică închiderea grădinițelor de stat vara în perioada de frecvență înaltă a copiilor (01 iunie-31 iulie), și să limiteze închiderea grădinițelor la maxim 2-4 săptămâni consecutive exclusiv în luna august (intervalul 01-31 august al fiecărui an). Educatorii vor avea astfel un sistem mixt de concediu (câteva săptămâni simultan în august), restul concediului - fiind acordat pe rând.

Prezentare de context/ evoluție: anterior, grădinițele nu se închideau deloc în perioada de vară (în perioada sovietică funcționau anul împrejur), sau ulterior erau închise pentru perioade foarte scurte (ex. 2 săptămâni doar în luna august) sau excepțional pentru reparații/ renovări. Începând cu primăvara 2017, la decizia conducerii Ministerului Educației de atunci (acum MECC), a început practica nereușită a vacanțelor totale de 42 de zile în grădinițe, oferite în intervalul 01 iunie – 31 august. Prezentul document de politici recomandă limitarea vacanței la doar câteva săptămâni consecutive de concediu în intervalul mai îngust (01-31 august) acordate simultan, iar restul concediului - să fie luat de angajați pe rând în timpul anului calendaristic. Chiar dacă cadrele didactice din grădinițe au avut și anterior concediul anual de 42 de zile, iar bucătarii și cadrele tehnice – 28-35 de zile, aceste concedii se luau mereu pe rând, și astfel nu afectau marea majoritate a părinților angajați din sectorul privat, care au concediu anual plătit de doar 28 de zile. În perioadele lipsă, educatorii erau înlocuiți de colegii săi care primeau supliment de salariu pentru orele suplimentare (conform legislației în vigoare) sau erau comasate grupele în perioada de vară (ex. în baza analizei frecvenței, se uneau 2 grupe de copii în 1 singură) și aceste practici pot continua. Suplimentar, vara pot fi atrași la stagieri plătite sau lucru pe termen fix – ajutorii de bucătari, absolvenți ai școlilor profesionale specializate.

Critici anterioare: în primăvara 2017 au avut loc mai multe proteste publice ale părinților (ex. grupul părinților solidari), există o petiție online cu peste 3,000 de semnături ale părinților care nu sunt de acord cu această modificare. Așa-zisul acord al părinților în grădinițe este obținut pur formal. În timpul consultărilor din 2017, s-a ținut cont unilateral doar de drepturile conducerii și angajaților din grădinițe, și nu s-a discutat cu reprezentanții angajatorilor (patronate, asociațiile profesionale, Consiliul Economic al Prim-ministrului, FIA, EBA, Amcham etc.); nu s-a discutat nici cu organizațiile care se ocupă de drepturile copiilor și a familiilor cu copii din familiile social-vulnerabile sau organizațiile care promovează egalitatea de gen/ dreptul la muncă a mamelor în special. Un sistem mixt de concedii (câteva săptămâni în luna august și restul în timpul anului) ar asigura un echilibru între interesele angajaților din grădinițe - și interesele familiilor cu copii, care inclusiv  plătesc impozite pentru existența acestor servicii publice.

Regimul mixt propus pentru concediile anuale în grădinițe – este și în avantajul educatorilor: noul regulament va însemna că toți educatorii și personalul din grădinițe vor avea o combinație reușită de concediu garantat în luna august fiecare an (min 2 – maxim 4 săptămâni consecutive în intervalul 01-31 august), iar diferența rămasă de concediu anual urmează a fi luată individual, conform planului anual și a planului de înlocuiri. In acest mod, educatorii vor putea solicita a 2-a parte din concediul anual atunci când au ei nevoie (ex. evenimente personale și de familie), precum și vor beneficia ocazional de supliment de salariu pentru înlocuiri (cum se practica mereu, inclusiv și în prezent). Grădinițele mari, cele cu funcționare de 12 ore/ în 2 schimburi de educatori și cele de gardă în fiecare sector pot continua regimul de funcționare 12 luni pe an. Recomandările pentru regimul de vară țin cont de faptul că frecvența copiilor este înaltă în primele 2 luni de vară (perioada 01 iunie – 31 iulie), iar în luna august este o frecvență joasa. Suplimentar, ultima lună de vară are temperaturi mai blânde, luna august fiind luna cea mai potrivită pentru vacanța de familie a copiilor mici (dar și pentru concediul educatorilor).

Recomandări de implementare pe etape în 2019 și 2020: Ca primă etapă în fiecare comunitate, se recomandă să fie limitată semnificativ închiderea pentru vară a grădinițelor medii și mari, precum și a celor cu regim de funcționare de 12 ore (acestea au un număr mai mare de educatori și angajați decât cele mici). Noul regulament (ordinul ministrului și/ sau a primarului) aprobat acum se recomandă să prevadă vacanța de vară a grădinițelor doar maximum câteva săptămâni în luna august și să devină un regulament absolut obligatoriu de la 01 ianuarie 2020 (odată ce în luna decembrie 2019 conducătorii instituțiilor vor face planul de concedii pentru următorul an calendaristic 2020).  În lipsa oricăror regulamente, primăria Chișinău/ DGETS și oricare APL deja se pot ghida de aceste recomandări, atunci când aprobă regimul de funcționare a grădinițelor din fiecare sector pentru vară.

Codul muncii și dreptul la concediu: nu există obligația legală de a oferi tot concediul anual odată, în bloc, pentru nici o categorie de angajați. În majoritatea domeniilor, instituțiile sau întreprinderile nu se închid complet, unica obligație fiind de a oferi angajaților o dată pe an minim 14 zile consecutive, restul zilelor fiind acordate în decursul anului. Astfel, angajații din grădinițe pot avea câteva săptămâni de concediu oferite simultan în intervalul 01-31 august, restul concediului fiind acordat pe rând, cu înlocuiri, pe parcursul anului.

Frecvența copiilor în lunile de vară: Ratele de frecvență confirmă interzicerea închiderii grădinițelor în luna iunie și iulie, odată ce în aceste 2 luni de vară în majoritatea grădinițelor peste 70% din copiii preșcolari frecventează grădinița. Chiar și conducerea acelor instituții care invocă rate de frecventare de peste 48-50% în lunile iulie-august – se recomandă să folosească aceste date doar pentru a planifica comasarea a 2 grupe în 1 (pot fi și copii de vârste diferite, apropiate), și acordarea pe rând a concediilor pentru educatori.

Recomandările sunt efectuate în contextul în care părinții nu pot ieși vara la muncă,angajatorii se plâng frecvent că au o insuficiență de angajați, iar rata natalității este în continuă scădere (a fost înregistrată o reducere de peste 15% în ultimii 5 ani). Familiile cu copii au o singură doleanță principală – să poată munci și întreține copii, iar reglementarea situației din grădinițe a devenit o urgență social-economică.

Egalitatea de gen: aspecte suplimentare. Situația creată afectează în prezent negativ ambii părinți, dar și mai mult mamele, care frecvent sunt nevoite să ceară angajatorilor vara concediu suplimentar pe cont propriu, sau serviciu cu program redus de ore, sau chiar să plece de la serviciu. În rezultat, veniturile familiilor cu copii sunt reduse, iar părinții cu copii mici (mamele în mod special) ratează posibilități importante de avansare profesionale și promovare în funcții de conducere, precum și venituri suplimentare pentru familiile cu copii.

Urban versus rural: în ambele localități este mare nevoie de funcționarea grădinițelor în perioada de vară. În orașe - lunile iunie și iulie sunt încă foarte active economic și abia în luna august se observă mai puternic perioada de concedii, iar în regiunile rurale - părinții au nevoie vara de serviciile grădinițelor, pentru a putea face muncile sezoniere și pe loturile agricole individuale, precum și pentru a pregăti produse alimentare pentru iarnă. Copiii nesupravegheați, sau supravegheați de persoane nepotrivite, sunt mai expuși accidentelor sau riscurilor sociale/ de abuz.

Sănătatea și siguranța copiilor cu vârsta sub 5 ani. Suplimentar, este alarmant faptul că în Moldova rata de accidentare în rândul copiilor sub 5 ani este cea mai mare din Europa Centrală și de Est. Deși lipsesc datele per luni calendaristice (doar anuale), cele 2 luni de vară fără servicii de grădiniță nu au cum să contribuie pozitiv la această situație. Mulți părinți sunt nevoiți să își lase vara copii cu orele cu tableta lângă ei la birou, sau nesupravegheați în grădină pe lângă casă, sau să roage persoane mai puțin pregătite să îi supravegheze vara (vecini ocazionali, bunici mai în vârstă etc.). Pentru unii copii preșcolari de la sate, vacanța de vară riscă să aibă loc – pe deal, la munci agricole cu părinții.

Deși limitarea închiderii grădinițelor strict la perioada 01-31 august va determina în restul anului și păstrarea parțială a regimului de înlocuiri între educatori (deci există anumite costuri publice pentru orele suplimentare pentru înlocuiri) - aceste costuri publice se justifică să continue să fie păstrate, pentru că asigură o creștere economică, angajare în câmpul muncii și astfel mai multe impozite achitate la stat, venituri mai mari în familiile cu copii și păstrarea natalității/ dorinței familiilor de a avea copii.

Regimul prescurtat de funcționare înainte de sărbători: zi prescurtată cu maximum 1 oră.Regulamentul nou se recomandă să prevadă și un punct suplimentar de funcționare a grădinițelor de stat în zilele înainte de sărbători, acestea având dreptul să reducă ziua de muncă doar cu maximum 1 oră (să nu fie permis mai mult). În prezent, este la discreția conducătorului instituției, și variază de la 1 oră - la 2-3 ore, sau chiar jumătate de zi, ceea ce din nou, nu permite părinților din sectorul privat să lucreze. Salariile educatorilor sunt totuși formate din bugetul de stat și impozitele achitate de persoanele fizice și agenții economici - astfel este important ca serviciile de grădiniță să permită angajaților și angajatorilor să activeze în continuare.

Important: Grădinițele private pot continua să activeze în regim de autonomie în perioada de vară/ sărbători, cum consideră necesar administrația lor, fiind scutite de aplicarea oricăror  regulamente.

Păstrarea grădinițelor “de gardă” cu funcționare neîntreruptă vara în fiecare sectorAPL-urilor li se recomandă să păstreze regimul de funcționare continuă, 12 luni, pentru grădinițele cu profil specializat (ex. copiii cu necesități speciale, probleme de vedere sau alte necesități), cele de 24 ore (copii din familiile social-vulnerabile, monoparentale etc.), sau concedii foarte scurte de doar 2 săptămâni în perioada 15-31 august pentru aceste instituții, precum și grădinițele cu regim de funcționarede 12 ore.

 

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |