Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
O nouă acţiune de protest a cercetătorilor de la Institutele de Ştiinţă

  O nouă acţiune de protest a cercetătorilor de la Institutele de Ştiinţă! Savanţii au protestat astăzi în faţa guvernului împotriva unei reforme care i-a lăsat fără locuri de muncă. Reprezentanţii comunităţii academice au cerut Guvernului să fie abrogată şi să fie demarat un nou proces de reformare a ştiinţei, dar cu participarea şi implicarea reprezentanţilor comunităţii ştiinţifice. Ministrul Educaţiei Corneliu Popovici a declarat că scopul ultimelor reforme a fost salvarea sistemului de cercetare din Republica Moldova, care a fost foarte puternic afectat prin reformele negândite a guvernării anterioare, relatează Mesager.

„O formă de concurs care dezbină toate institutele de zoologie, reduc potenţialul ştiinţific, aceste concursuri au fost făcute anapoda. Evaluarea s-a făcut într-un fel arbitrar”, a declarat directorul de onoare a Institutului de Zoologie, Ion Toderaş.

„S-au făcut aşa zisele optimizări, am pierdut foarte multe unităţi. O bună parte din colegii noştri nu se găsesc în proiectele de cercetare, cauza fiind concursul de proiecte. Nici salariu nu avem, au fost reduceri, nu ştim care va fi soarta noastră de mai departe”, a precizat preşedintele sindicatului „Ştiinţa”, Oleg Chihai.

Mai mulţi profesori universitari şi reprezentanţi ai societăţii civile s-au solidarizat cu cercetătorii.

„Cerem ca istoria să fie păstrată. Să atentezi la istorie, e să atentezi la trecut. Cerem ca guvernarea nu că nu să atingă, dar să contribuie la prosperarea ştiinţei”, a declarat doctorul în drept, Alexandru Arseni.

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici, a declarat că problema a fost moştenită de la vechile guvernări şi că a încercat să o remedieze în limitele resurselor bugetare disponibile. Corneliu Popovici a menţionat că ministerul le oferă o altă oportunitate cercetătorilor ale căror proiecte nu au trecut concursul.

„Noi am reuşit să deblocăm finanţarea în cadrul proiectului Orizont 202. Proiect care are 16 milioane de lei. La etapa actuală au fost încheiate către Agenţia Naţională de Cercetare 166 de proiecte de cercetare, cea ce presupune acordarea serviciului a peste 3100 de cercetători din Republica Moldova. Au fost înlăturate acele neajunsuri, care s-au cristalizat ca urmare a cestor reforme negândite”, a spus ministrul Educaţiei , Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici.

La institutul de istorie a fost constituit un comitet de grevă, pentru a negocia cu autorităţile. Anterior, premierul Ion Chicu a menţionat că în acest an au fost alocate 545 de milioane de lei din bugetul de stat pentru domeniul cercetării, cu 17 la sută mai mult decât anul trecut.

 

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |