Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Numai Voronin, trădătorul propriului electorat

În lipsa postului NIT, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a împânzit țara cu bannere roșii pe care stă scris frumos sloganul: „Doar comuniștii, doar Voronin”. Să luăm cu încetul și să depănăm istoria acestui politician și a partidului pe care-l conduce.
Vladimir Voronin încă din tinerețe s-a manifestat ca un bun și fidel comunist. A ajuns să ocupe funcția de Ministru de Interne și a stat gata să împuște în concetățeni, de dragul Uniunii Sovietice, pe care o venerează și acum, ocazional.
La sfîrșitul anilor 90, cetățenii Republicii Moldova, nostalgici după URSS, au așteptat o altă guvernare în locul blocului democrat care i-a adus la sapă de lemn și la pensii în caloși. Ca de nicăieri, a apărut salvatorul Vladimir Voronin cu armata sa de comuniști, care încă de pe atunci promitea bunăstare în Republică și anunța, în același timp, că partidul său nu este acelasi partid comunist din trecut, e doar o formațiune politică care poartă această denumire, ca să atragă mai mulți alegători. Cu toate acestea, fiind doar un partid la care numai denumirea te trimitea înapoi, în 2001 Voronin reușește, pe neașteptate, să pună mâinile pe puterea de la Chișinău, pe care a dominat-o absolut, având un număr de mandate peste limita necesară ca să schimbe parcursul Moldovei și ordinea constituțională. După acele alegeri a început o adevarată colaborare fructuoasă cu puterea de la Moscova, iar toți credeau că sunt aproape de o nouă Uniune, în Frăție cu toți care până în 89 erau într-un singur stat. Întârzia atunci doar Rubla și prețurile în copeici.
Comuniștii au început-o bine, până când Voronin a început să-și înșele electoratul și colegii de partid. A dat de gustul puterii și banilor și a început să pună mâna pe tot mai multe proprietăți. Presa Independentă, care rezista atunci cu greu, a reflectat în acele vremuri toate ilegalitățile clanului Voronin, care a ajuns să fie bogat chiar dacă se afișau ca proletari și promiteau tuturor că vor fi cu toții egali și vor avea pe masă aceleași bucate, în cantități egale.
Până la sfârșitul mandatului au început să apară sși primele semne de trădare politică din partea lui Voronin. Bătrânul lider s-a asmuțit deja spre asfințit, către europeni. A văzut că interesele sale și ale grupului său de foști proletari sunt legate mai mult de colaborarea cu țările europene, unde mai ușor se deschideau firme off-shore și pe unde era mai ușor de spălat orice leu furat din caznaua statului.
În 2005 Voronin se afișează lângă Traian Băsescu, liderul românilor și personajul care de fiecare dată a atras Moldova de partea intereselor europene, departe de cele rusești. Băsescu i-a făcut campanie bătrânului Voronin, iar comuniștii până la urmă au primit nota de la electorat, alegându-se cu mai puține mandate, dar suficiente să facă o alianță cu un oarecare partid, condus atunci de Iurie Roșca.
Începând încă cu primul mandat, Voronin a supărat Rusia și a început demersurile oficiale cu privire la integrarea în Uniunea EUROPEANĂ. Acest parcurs a fost susținut și în mandatul doi, după alegerile din 2005, iar în 2006 Rusia a aplicat acele sancțiuni economice drastice pentru economia tânărului stat. Embargoul din 2006 a fost un răspuns la trădările lui Voronin.
Comunistul a trădat, de o potrivă, atât Rusia cât și electoratul său. A înțeles despre aceasta aproape de anul 2009, când din nou s-a pomenit în preajma noilor alegeri parlamentare. Bătrânul și-a dat seama că fără putere se ruinează tot imperiul, iar noul său electorat nu-l ajuta să mai culeagă mandate încă pentru patru ani de guvernare.
Brusc, Voronin și-a întors fundul către Uniunea Europeană și a început să cocheteze cu Rusia, spunând propriilor alegători că doar alături de această putere Moldova are viitor. Pentru comuniști a fost prea târziu și istoria lor s-a încheiat dramatic, cu o Revoluție a tinerilor europeni, care doreau o guvernare fără corupție și o viață liberă.
Trădător, dar încă cu nasul sus, Voronin este dat jos de la putere în cel mai sângeros mod. A continuat să susțină necesitatea prieteniei cu Rusia și blama deja integrarea europeană, deși el a fost cel care i-a pus temelia.
Despre fiecare trădare a lui Voronin au fost făcute însemnări speciale in bibliotecile politice de la Kremlin, iar peste puțină vreme PCRM-ul a fost șters din agenda liderilor moscoviți, fiind înlocuit de un alt lider și cu un alt partid.
Înfrânt, Voronin a început să caute soluții să reintre în vizorul Rusiei, însă nu i-a reușit. În ultimii doi ani a negat din răsputeri că a început parcursul european al Moldovei, care de fapt a fost un act de trădare a electoratului său comunist. Odată cu atacurile împotriva UE, Voronin a început să-și mintă electoratul cu tema Uniunii Vamale, concurând pe această linie cu un alt partid din opoziție.
S-a întâmplat că Voronin a fost atacat și pentru această Uniune Vamală. Într-un timp a renunțat la ea, deși credea că este unica șansă a partidului să revină la putere. Acum vedem că din nou a revenit asupra acestei teme, dorind nespus de mult să reajungă la putere și să reconstruiască acel regim autoritar.
Zi de zi Voronin nu se obosește să-și trădeze electoratul de dragul puterii sale. Mulți cred ca el chiar vrea să se întâmple acele lucruri despre care vorbește el, însă de fapt totul este „Doar o minciuna”, spusă „Doar de Voronin”, „Doar de Comuniști”.
Vladimir Voronin nu mai poate reveni la putere, pentru că are o istorie prea pătată de trădări. Este interzis în Moldova trădătorilor și oamenilor care nu au o poziție consecventă. Este interzis în Moldova să revină Voronin și clanul său. Fiul să-și caute de lucru la „stroică” în Italia, nu în Bugetul Public Național al Moldovei.
Am scăpat de comuniști în 2009, iar această Victorie trebuie păstrată mult timp!
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |