Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Ion Sturza despre cum banii continuă să fie furați: Piramidă curată, e un scenariu scris în Est

Fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza, vine să explice noua schemă, prin care cineva ar mai stoarce bani din bugetul de stat al R. Moldova. Un aspect ține de lichidarea celor trei bănci: BEM, Banca Socială și Unibank, activele cărora deocamdată au o soartă incertă.  
„Deși pare halucinant, jaful continuă. La momentul declarării „morții clinice” la BEM &Co, în decembrie anul trecut, ceea ce părea un cadavru, avea o valoare estimată la 150-200 de milioane de EURO. Aceasta fără de active financiare, credite, depozite la terți, dar și obligații față de BNM. Acces la plăți sociale de 9 miliarde de lei, depozite de 4-5 miliarde de lei, conturi curente la peste un milion de persoane fizice și juridice, peste 1 000(!) de filiale, agenții și puncte de lucru bine dotate, 3 500 de cadre bancare calificate…
Unde sunt astăzi toate aceste active extrem de prețioase ca business bancar și pentru care Bugetul a antamat 15 miliarde lei? De ce a durat atât de mult „decizia” de lichidare? Pentru ca cele enumerate să se evapore rapid… În favoarea cui?
Corect! În favoarea următorului grup bancar de interese, la fel de netransparent și suferind exact de aceleași vicii ca primul! Ca la Lenin: poșta deja au luat-o, rămâne telegraful și gara. Cinism inimaginabil!”, scrie Ion Sturza pe pagina sa de facebook.
De asemenea, el se referă și la modul în care banii urmează să fie storși din bugetul de stat, de către anumite bănci, care au în spate acționari anonimi. Asta în condițiile în care statul va fi nevoit să ia credite de la acele bănci, pentru a-și acoperi cheltuielile financiare, în timp ce dobânda la credite acum este în creștere.    
„Știu că unii mai informați la Chișinău (nu Drăguțanu!) nu prea dorm noaptea. La un singur moft al ursului brun, și alte vreo 30 de miliarde de lei pot să dispară „înghițite”, în ceața toamnei...
Între timp, Drăguțanu, iresponsabil și nesăbuit, „targetează” inflația. De parcă creșterea dramatică a prețurilor și tarifelor nu ar fi rezultatul furtului „miliardului” de dolari, care a dus la deprecierea cu peste 35 % a leului, la creșterii ratei de refinanțare la 19,5 % și a creditului bancar până la peste 30%. Zimbabwe! Și la situația în care Bugetul este nevoit să se împrumute cu 22%. Piramidă curată!”, susține ex-premierul Sturza.
Potrivit lui, acesta nu ar fi decât un scenariu „scris în Est”, adică pus la cale de către cineva din Federația Rusă, personificată și prin „omuleții verzi”.
„Ce afaceri, în aceste condiții, pot supraviețui legal în Moldova?! Care FMI ne poate ajuta?! Și, ca viața să fie și mai „frumoasă”, omuleții verzi ne aduc, subtil, aminte că pentru gaz suntem datori cu 800 de milioane USD (5,6 miliarde cu Transnistria „noastră”). La electricitate - cu vreo 50 de milioane USD. Da, și gazul, și electricitatea, practic, 100% ne vin de la ei, omuleții verzi.
Ce să mai lungim vorba: băncile sunt la ei, banii la ei, datoriile la ei, „rubilnikul” tot la ei. Numai noi, cică, în drum spre UE. Cine la Chișinău a realizat acest scenariu scris în Est? Poate vin duminică, în Piața Marii Adunări Naționale, să-i vadă și poporul… Eu am lista completă, la o adică, le pot trimite și invitații personale.
P.S. Știu, pe unii îi irită postările mele (nu pe cei din „lista completă”, ei mă atacă mai subtil), de fapt, oameni de buna credință, nerăbdători însă cineva să vină și să-i „rezolve” pe „dușmanii poporului”. Vor fi fiind ei dușmanii poporului, dar primii dușmani suntem chiar noi, prin indiferența noastră nemărginită, parcă”, a conchis Ion Sturza. 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |