Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Alexandru Oleinic: Este timpul să vă asumați responsabilitatea guvernării

Dacă e să facem abstracție de la contextul electoral, care capătă un statut permanent la noi în țară, se creează impresia că din nou suntem puși în situația de a alege și de a decide: Ce facem mai departe? Dezvoltăm sau falimentăm statul Republica Moldova? Cu o singură excepție – acum decizia le aparține doar liderilor de partide de la guvernare, pentru opțiunile europene votate de majoritatea cetățenilor. Noi, cetățenii Republicii Moldova, am optat prin votul acordat, pentru viitorul european al țării noastre. Acum este timpul liderilor de partide pro-europene să demonstreze societății și comunității internaționale, responsabilitate și angajare plenară.
Situația la care s-a ajuns în Republica Moldova – lipsa democrației, deoarece nu este respectat principiul separării puterilor în stat; un nivel înalt al corupției, prin coruperea instituțiilor statului; lipsa dezvoltării economice și a nivelului de trai al cetățeanului – a aruncat statul nostru cu treizeci de ani în urmă.
Economia națională nu are potențial de creștere, iar companiile de stat au înregistrat datorii de peste 40 miliarde de lei. Din cauza instabilității politicii fiscale, importurile și exporturile au scăzut dramatic. În primele 5 luni ale anului - doar  importul de automobile s-a redus cu peste 30 la sută,  fapt ce va diminua considerabil veniturile la bugetul de stat. Din cauza instabilității și fluctuației cursului de schimb al valutelor străine față de leul moldovenesc, prețul de import al benzinei s-a majorat cu 36%, iar prețul de vinzare al benzinei s-a  scumpit cu 2%. Aceste majorări se produc din nou în preajma începerii recoltării roadei de grîu, și așa compromisă din cauza condițiilor climaterice nefavorabile. Șirul scumpirilor abia începe.
Iar lipsa de decizii responsabile din partea guvernării pentru situația din sectorul bancar - a condus la blocarea finanțării externe din cauza nesemnării Acordului cu Fondul Monetar Internațional.
În aceste condiții, liderii partidelor de la guvernare sunt obligați să dea dovadă de responsabilitate politică și să realizeze următoarele:
Formarea unei coaliții majoritare parlamentare, care să-și asume realizarea responsabilă a angajamentelor trasate în documentele de politici cu partenerii noștri de dezvoltare.
Formarea unei echipe guvernamentale din profesioniști și specialiști cu experiență în domeniu, care cu adevărat să-și dorească realizarea reformelor necesare economiei naționale și societății.
Finalizarea situației cu furtul de la cele trei bănci: BEM, Banca Socială și Unibank. Revizuirea strategiilor de dezvoltare a sectorului bancar și adoptarea cadrului legal necesar pentru majorarea fondului de garantare a depunerilor bănești și de diminuarea a ratei la creditele pentru dezvoltarea economică.
Revizuirea propunerii de naționalizare a Băncii de Economii, realizarea căreia va pune pe umerii cetățenilor noi datorii de stat.
Revizuirea politicii fiscale și a bugetului de stat pe anul 2015 și adoptarea unei politici fiscale pe o perioadă de 3-5 ani, care va asigura climatul investițional şi securitatea economico- financiară a statului.
Adoptarea unui plan anticriză, care să identifice prioritățile din sistemul bancar, financiar (reguli clare de creditarea a economiei naționale, garantarea depunerilor);  de dezvoltare economică (suport inițiativelor de lansare a afacerilor, eliminarea barierelor din mediul de afaceri) și de garantare a unui nivel de trai corespunzător (garanții sociale celor angajați în cîmpul muncii și celor care au nevoie de suport din partea statului). NU CETĂȚENII TREBUIE SĂ SUPORTE EFECTELE CRIZEI, DAR CEI CARE AU ADUS ȚARA ÎN PRAG DE CRIZĂ!
În caz contrar, UNICA NOASTRĂ SALVARE poate fi introducerea administrării externe de către partenerii noștri de dezvoltare, care au acordat în avans un suport considerabil guvernării pro-europene din Moldova.  
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |