Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Alexandru OLEINIC despre declaraţia liderilor PLDM

 Redacția POLITIC.MD:  Domnule Alexandru Oleinic, anul politic 2018 începe cu declaraţii destul de dure şi cu  acuzaţii zgomotoase  aduse  de către unui actori politici altor actori politici. În acest context, vă rugăm să comentaţi o declaraţie  de dată recentă a liderilor PLDM vis-a-vis de comportamentul , zic ei, nedemocratic, al altui actor politic – PDM – atunci cînd acesta din urmă îi fură primarii, consilierii şi chiar deputaţii. 

Alexandru OLEINIC, Presedintele PPRM: Ştiu la ce vă referiţi şi Vă înţeleg foarte bine de ce îmi solicitaţi  anume mie acest comentariu. Înainte de a mă referi concret la ceea ce se întîmplă pe scena politică, trebuie să declar că nu încurajez în niciun fel traseismul politic, fenomen, aşa cum se ştie, foarte  actual pentru clasa polticiă de la Chişinău.  Şi aici nu am în vedere doar acel traseism politic  care are la bază, să spunem, anumite schimbări în modul de a înţelege lucruruile, anumite convingeri, pentru că  aproape niciun om politic din Moldova nu a schimbat un partid pe alt partid din motiv că a început să gîndească altfel.

 

Cînd spun traseism, am în vedere „metodele clasice”,  de „turism politic” – acelea care au la bază interesul personal sau interesul de grup, presiunea exercitată din afară, şantajul, coruperea etc. Am trăit această experienţă şi asta îmi  dă dreptul moral de a comenta declaraţiile despre care vorbiţi.

Aşa cum aţi spus, liderii PLDM,  îi acuză pe democraţi că le fură primarii şi consilierii. Mai mult decît atît, ei spun că  primarii PLDM sînt supuşi intimidării, şantajului şi coruperii, iar  aceasta duce la erodarea normelor democratice. Sînt absolut de acord, subscriu celor afirmate de ei şi le înţeleg foarte bine îngrijorarea atunci cînd spun că din cei aproape 260 de primari aleşi în 2015, fideli PLDM-ului au rămas doar 60.

         Pe de altă parte,  mă simt obligat să le amintesc actualilor lideri ai PLDM, că formaţiunea pe care o conduc a jucat cel mai activ rol în distrugerea Partidului Politic „Alianţa Moldova Noastră”, proces în care s-a făcut  uz de aceleaşi metode despre care astăzi se spune că „erodează normele democratice”. În anul 2009 AMN avea 23 de conducători de raion, 182 de primari şi 2205 consilieri, ca peste puţin timp, urmare a presiunilor PLDM de diversă natură, să rămîna cu doar sapte raioane si 50 de primării, ulterior fiind forţată să fuzioneze cu PLDM „prin absorbţie”.

De ce atunci, nimeni  din cei care „absorbeau” una dintre cele mai reprezentative formaţiuni politice nu s-a arătat îngrijorat de „erodarea normelor politice”. 

 

         De altfel,  nici astăzi nu ar fi fost tărziu pentru conducerea PLDM ca odată cu condamnarea comportamentului nedemocratic al  democraţilor să-şi condamne şi proproiul comportament. O asemenea abordare ar fi dat un plus de credibilitate şi ar fi făcut un pic de ordine în istorie. Pentru că, dacă e dezordine acolo, în trecut, e dezordine şi aici, în prezent.    

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
VIDEO Bebelușul prințului Harry și al lui Meghan Markle a fost arătat publicului
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |