Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Alexandru Oleinic: Barometrul realității și Dezamăgirea cea mare a moldovenilor

Președintele Partidului Popular din R. Moldova, Alexandru Oleinic, atrage atenția asupra rezultatelor din ultimul Barometru al Opiniei Publice. Potrivit sondajului, au fost identificate mai multe probleme, care ne denotă o mare dezamăgire a cetățenilor Republicii Moldova față de  instituțiile statului și față de clasa politică. 
„Căderea încrederii populației în instituția Președintelui de țară până la 78,1%; în  cazul Parlamentului (92% nu au încredere), în Guvern (91% nu au încredere), partide politice (90% nu au încredere), în justiție (86% nu au încredere)  -  este căderea dramatică a calității clasei politice, a politicienilor și a capacităților  profesioniste și intelectuale  ale celor care au fost și sunt la guvernarea statului  Republica Moldova.
Dezamăgirea cetățenilor în politicieni și instituțiile statului, de rând cu ratingurile  în scădere a imaginii țării noastre în diverse clasamente internaționale, cu excepția indicelui corupției - este cel mai vizibil rezultat al politicienilor care au guvernat  și guvernează Republica Moldova. Este dovada lipsei de respect față de voința poporului și  de supremația legii”, menționează Alexandru Oleinic, prin intermediul unei declarații publice.
De asemenea, liderul popularilor din R. Moldova afirmă că din 2001, în aceleași sondaje de opinii, cetățenii semnalau despre nemulțumirea lor față de felul în care trăiesc - 77% din respondenți, 89 la sută față de asistența medicală, 88 la sută de banii pe care îi au, 73 la sută de curățenia și îngrijirea localității și 60 la sută de viața politică din țară.
Iată ce mai susține liderul PPRM, prin intermediul declarației:
În anul 2001 dintre instituțiile statului, de cea mai mare încredere (58%) se bucura președintele țării. Alte instituții ale statului ca: armata, Primăria, Guvernul, poliția, Parlamentul au întrunit un nivel al încrederii sub 45%.
După o perioadă de 10 ani, când la putere au acces partidele de orientare democrată (2010), cetățenii Republicii Moldova continuă să fie îngrijorați cel mai mult de creșterea prețurilor (63%), 53 la sută de sărăcie și 47% de șomaj. Instituțiile statului înregistrează o descreştere semnificativă (față de barometrul din 2009) a nivelului de încredere din partea populaţiei: Guvern – de la 44% la 27%, Parlament – de la 41% la 26%, Preşedintele ţării – de la 35% la 24%. Iar partidele politice au înregistrat cele mai mici cote de încredere sub 17 la sută.
De la ce am pornit și la ce am ajuns? Comparând rezultatele sondajelor de opinii din 2001 şi 2016 concluzia este firească - clasa politică şi partidele aflate la guvernare în această perioadă au înrăutăţit şi mai mult perceperea puterii de către cetățeni. Au adus poporul şi ţara la limita disperării şi dezamăgirii – ponderea persoanelor, care spun că direcţia în care se mişcă lucrurile în Republica Moldova este una greșită a crescut cu 11 p.p. şi a atins cota de 86 la sută. Domeniile care trezesc cea mai mare nemulţumire a populaţiei sunt: salariile (73,4%) pensiile (respectiv, 76,4%), starea locurilor de muncă (67%), combaterea corupției (74,3%) și nivelul de trai (90 la sută).
Economia Republicii Moldova a devenit o efimeră, care continuă să existe doar în rapoartele statistice, deoarece tot ce se numeşte economie la noi în ţară este total dependent de remitenţele celor care muncesc în afara Republicii Moldova și dependența de importuri, nu de producere și exporturi. Iar cei care guvernează, prin politicile  aplicate au depreciat valuta naţională cu 25,9% faţă de dolarul SUA, iar faţă de Euro cu 18,1%, au micşorat rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei  cu 23 la sută  şi au crescut datoria de stat a  cu peste 27 la sută.
Investiţiile s-au diminuat semnificativ, iar exporturile şi importurile au atins cotele critice de scădere.
Starea de lucruri la care s-a ajuns este lipsa unui program real și model nou de dezvoltare a economiei naționale, care să fie în favoarea cetățeanului, dar nu în favoarea celor de la putere. Un program de dezvoltare a ţării noastre bazat pe investiții, producere și export, pe doleanțele cetățenilor şi în interesul național al statului Republica Moldova. Anume din aceste motive, astăzi  Republica Moldova riscă să rămână fără cetăţeni şi fără tineri cu studii, care pleacă cu zecile de mii din țară, deoarece guvernarea nu le oferă locuri de muncă bine plătite, condiții stabile pentru dezvoltarea afacerilor și standarde înalte de viață. Iar cei care ne-au adus țara și neamul la dezastru în ultimii 15 ani, împart cadouri prin țară, îmbrăcați în costume de mii de euro, pentru că, din nou contează pe votul tău.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |