Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Alexandru Jizdan vorbește într-un interviu despre ambuteiajele din Capitală și reformele de la MAI

 Ministrul de Interne Alexandru Jizdan a acordat de curând un interviu Agenţiei MOLDPRES, în care abordează un şir de probleme ţinând de activitatea instituţiei. Între altele, oficialul vorbeşte despre ipoteza – vehiculată în culoarele presei – privind numirea sa în fruntea Serviciului de Informaţii şi Securitate. Face, apoi, promisiunea că Internele vor asigura sprijinul cuvenit bunei rezolvări a problemei ambuteiajelor în oraşul Chişniău, devenită stringentă în ultimele perioade. E întrebat şi oferă amănunte în cazul a două crime de răsunet: cea de la Durleşti şi cea legată de Universal Bank, când un cetăţean a fost omorât de un practicant al artelor marţiale. Cei interesaţi pot lua cunoştinţă, de asemenea, de punctul de vedere al instituţiei apropo de prosteste, care par în ultimul timp un atribut aproape indispensabil vieţii citadine; de punctele de control şi trecere a frontierei cu Ucraina şi România etc., dintr-o sursă, evident, extrem de bine avizată şi binevoitoare în a oferi opiniei publice amănunte şi precizări în probleme de interes larg.

Întrebat cum comentează zvonurile că ar putea fi propus la șefia Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Jizdan a declarat că deocamdată este ministru al Afacerilor de Interne și că nu preconizează să meargă în altă parte. 

Ministrul mai spune că eliberarea sa de la conducerea Departamentului situații operative al MAI și crima de la terasa "Galaxy", când luptătorul Ion Șoltoianu l-a împușcat pe unul din bodyguarzii lui Gherman Gorbunțov, nu are nicio legătură. El a adăugat că între cei implicaţi şi Universal Bank, precum şi Gherman Gorbunţov şi primarul de Bălţi Renato Usatîi, aflat actualmente în căutare internaţională.

Ministrul s-a referit și la crima de la Durlești. El a subliniat că se cunoaște profilul robot al făptaşului, precum și locul său de activitate, ca și arma din care s-a tras, și speră ca atare că acest caz își va găsi deznodământul.

Referitor la cazul „Brăguța”, Alexandru Jizdan a ţinut să sublinieze că nu poliția l-a bătut pe acesta, dar recunoaște că nu au fost întreprinse măsurile necesare pentru intervenția oamenilor legii în momentul când andrei Brăguța a fost bătut de colegii de celulă.

În ceea ce priveşte problemele legate de traversarea frontierei de stat, Jizdan spune că vor fi rezolvate în cadrul unei întrevederi trilaterale cu omologii săi din Ucraina și România.

O altă întrebare a fost dacă cetățenii R. Moldova mai au respect față de angajații poliției. Ministrul de Interne susţine că, potrivit sondajelor, respectul față de lege și oamenii legii a crescut până la 46 la sută față de 2016, când era de 21 %:

„Nu tot timpul activitatea poliției nu este respectată. Undeva este și logic pentru că sunt situații când intervenim și în forță. Dar noi respectăm cetățenii care respectă legea și invers, Pe undeva înțeleg că nu putem fi pe placul tuturor.”

Ministrul a menţionat că aceste rezultate sunt și un răspuns al reformelor implementate la Ministerul de Interne.

Cât despre ambuteiajele din Capitală, Alexandru Jizdan a declarat că a avut mai multe întâlniri cu responsabilii de acest domeniu și le-a cerut să vină cu alte soluții decât cele obișnuite de fluidizare a traficului: 

„Vom fi permanent în stradă pentru a evita aceste ambuteiaje. Este o noțiune de save-city, și avem oameni care pleacă permanent peste hotare și învață cele mai noi practici. Trebuie să înțelgem că siguranța costă, trebuie să avem mai multe camere de supraveghere care vor fi monitorizate dintr-un centru unic. Azi suntem nevoiți să ținem inspectorii noștri în stradă. Este adevărat că au fost niște discuții cu doamna primar și colegii de la IGP

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |