Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
«Unul din obiectivele mele este de a modifica Legislaţia pentru înlocuirea la maxim a importurilor de produse agroalimentare cu produse autohtone» Interviu cu Ion SULA, Director General al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

 - Domnule Director General, revenirea Dumneavoastră în funcția pe care o exercitați este mai mult decît firească, pentru că, în fond, e domeniul din care nu ați plecat niciodată pentru nici un minut. Cum v-ați reîncadrat la ANSA și cum ar putea fi definită scurt această reimplicare?

 

Activitatea mea privată este strîns legată de domeniul siguranța alimentelor,   deci, într-un fel sau altul, pulsul instituției l-am ținut tot timpul! Unul dintre obiectivele urgente după numirea în calitate de Director General al acestei instituții a fost consolidarea echipei, pentru că avem un număr mare de angajați, peste 1000 de persoane pe tot teritoriul Republicii Moldova. În același timp, deoarece încă în 2014 am început o colaborare foarte strînsă cu partenerii noștri internaționali, îndată ce am revenit în funcție, am organizat o întîlnire cu donatorii, cu reprezentanții ambasadelor, inclusiv cu Banca Mondială, cu Comi-sia Europeană, cu FAO, UNDP, ș.a., pentru a beneficia în continuare de experiența și suportul lor atît tehnic, cît și informațional; pentru a continua proiectele demarate și pentru a iniția altele noi.

 

-  De ce este nevoie ca o Agenție cum este cea pe care o conduceți să poată garanta cu adevărat Siguranța Alimentelor la scară națională?

 

- În condiţiile mediului social-economic actual, calitatea produselor a devenit un instrument strategic, precum şi un element determinant al competitivităţii acestora. Uniunea Europeană, de asemenea, recomandă monitorizarea produselor alimentare începînd cu etapa obţinerii materiilor prime şi pînă la consumatorul final, anume asta și este menirea Agenției, de a asigura organizarea şi coordonarea acţiunilor în domenii orientate spre garantarea siguranţei alimentelor, precum și a calității produselor alimentare, menţinerea şi ameliorarea bunăstării animalelor şi stării fito-sanitare, întreţinerea unui sistem de mă-suri statale menite să asigure sănătatea animală şi protecţia plantelor, inofensivitatea produselor alimentare şi a materiei prime, obţinute ca rezultat al prelucrării lor. Cu alte cuvinte, ANSA a fost creată pentru a asigura că pe tot lanțul alimentar, de la producerea alimentelor pînă la farfuria consumatorului de pe teritoriul Republicii Moldova, sînt utilizate doar produse inofensive și verificate!

 

Cu siguranță, implementarea sistemelor de management al siguranței alimen-telor şi implicit certificarea acestora presupune voinţă, eforturi, profesionalism și experiență într-un domeniu atît de vast.

 

- Care este obiectivul Dvs. pe termen scurt și care sînt țintele spre care mergeți într-o eventuală cursă de mare distanță?

 

- În calitate de Director General al ANSA, am inițiat un șir de proiecte pe care mi le propun spre realizare de comun cu echipa agenției. În primul rînd, vom de-pune eforturi pentru resuscitarea Planului Național de Acțiuni pentru implementa-rea Acordului de Asociere RM-UE 2017-2019, avem cîteva domenii sensibile care depind direct de modernizarea și armonizarea legislației în domeniu. De aseme-nea, voi insista pe măsuri menite să asigure creșterea nivelului de transparență decizională a instituției, or, consumatorul final trebuie să aibă încredere în instituție la fel de mult cît și agenții economici din sector. Totodată, sîntem în an electoral și în orice moment pot interveni schimbări, nu ne rămîne decît să ne răsuflecăm mî-necile, să ne conjugăm eforturile și să facem ca aceste schimbări să fie doar spre bine, spre binele cetățeanului Republicii Moldova.

 

- Cum se încadrează ANSA de la Chișinău în contextul European? Cum sîntem noi – mai slab sau mai bine pregătiți, mai echipați, mai “certificați”? Cu ce imagine ieșim noi dintr-o comparație cu instituții similare din regiune sau din Comunitatea Europeană?

 

-           Prioritar pentru Agenție continuă să fie implementarea în termen a tuturor măsurilor prevăzute în Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE. Or, fără armonizarea cadrului normativ și a standardelor naționale la aquis-ul comunitar, producătorii locali nu vor putea să exporte produse alimentare în spațiul european. Totodată, ANSA are în subordine Laboratoare Naționale de Referință prin care își exercită funcțiile sale de control, supraveghere şi monitorizare atît a Programelor Naţionale de Stat din domeniul sanitar veterinar, fitosanitar şi siguranţa alimentelor, cît şi posibilitatea de a presta servicii de laborator şi analiză pentru operatorii economici din business-ul alimentar (programe de autocontrol, ve-rificarea calităţii producţiei etc.). În partea ce ține de imagine, luînd în calcul colaborarea vastă pe care o avem cu instituțiile similare atît din Comunitatea Europeană, cît și din afara ei, pot să spun cu certitudine că este una destul de bună, colegii apreciind eforturile noastre de armonizare și aliniere la practicile moderne. Menționez că în toate funcțiile publice în care am muncit am încercat să eficientizez colaborarea cu partenerii externi. Încă în anul 2014, fiind în aceeași funcție de Director General al ANSA, am elaborat împreună cu colegii din România și am semnat un Protocol de Cooperare instituțională cu ANSVSA. La moment, coordonăm cu această instituție Proiectul unui Acord bilateral pe domeniul sanitar-veterinar. Chiar la sfîrșitul săptămînii trecute, am avut o discuție telefonică cu dl Dr. Brănescu, Președintele ANSVSA, și am reiterat importanța colaborării și suportului reciproc între instituții. Tot în 2014, am inițiat și colaborarea cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și alte instituții similare străine.

 

- Se întorc numai loturi de mere moldovenești din drumul lor spre o altă piață sau și căpșune spaniole, banane de unde cresc ele, cartofi polonezi? E firesc să se mai întîmple din astea sau e o verigă slabă găsită doar în lanțul nostru?

 

-Cu siguranță că asemenea cazuri se întîmplă nu doar cu produsele noastre, și sînt de părere că am putea transforma această situație prin mobilizarea exemplară atît a producătorilor, cît și a statului, într-o „oportunitate” pentru aceștia „de a de-veni mai competitivi și mai independenți”. Vreau să subliniez că aceste cazuri re-prezintă cîteva unități la cîteva sute de transporturi fără probleme. Controlul fizic se desfășoară în principal pe baza factorilor de risc, iar transporturile noastre de-pistate în alte țări nu depășesc procentajul transporturilor străine întoarse de către ANSA.

 

- Creșterea exporturilor înseamnă de cele mai multe ori că mărfurile noastre au deja calitatea solicitată de un consumator care știe ce trebuie să cumpere. E meritul producătorului sau e vorba de un efort conjugat cu prezența și implicarea obligatorie a Agenției?

 

-           Într-adevăr, este îmbucurător faptul că avem producători autohtoni care exportă produse agricole de la noi în UE deja de ani buni, chiar înainte de a fi semnat Acordul de Liber Schimb și Aprofundat. Totodată, semnarea lui a avut un impact pozitiv exponențial pentru comerțul extern al Republicii Moldova, care înregistrează o creștere semnifi cativă. Pot să afi rm cu certitudine că produsele moldovenești sînt deja mult mai competitive, la acest capitol înregistrîndu-se progrese semnificative, inclusiv cu aportul proiectelor internaționale, implicarea fermierilor, a Guvernului și desigur a ANSA, care în timp a devenit partenerul producătorilor autohtoni, precum și al altor instituții de resort de la noi. Au fost întreprinse numeroase acțiuni, printre cele mai importante sînt eliminarea barierelor ce țin de perfectarea actelor permisive, prin introducerea reglementărilor tehnice moderne și preluarea standardelor europene și internaționale. În concluzie, doar prin eforturi conjugate  se pot obține rezultate pozitive, deoarece totul stă în dorința noastră de a progresa și de a deveni competitivi! Pot să vă spun sigur că, la moment, consumatorul din Republica Moldova este pregătit să plătească suficient pentru un produs calitativ, sigur și împachetat corespunzător.

                                                  

 

- De obicei, golurile care există  pe piața internă sînt acoperite din importuri. În ce măsură reușiți să controlați calitatea și conformitatea importurilor?

 

 

- Da, valoarea importurilor este foarte înaltă, respectiv, la toate întîlnirile pe care le am cu producătorii autohtoni, nu ezit să  vin cu îndemnul de a-și îndrepta atenția spre consumatorul autohton, inclusiv prin  diversificarea producției și substituirea importurilor. Mai mult, am insistat, în funcția mea de Ministru, să modifi căm legislația

 

pentru înlocuirea la maxim a importurilor de produse agroalimentare cu produse autohtone!

 

Referitor la capacități, vă pot confirma cu certitudine că Agenția, avînd peste 100 de inspectori la frontiere, find  dotată cu instrumentele necesare și deținînd un cadru legal pe care îl aplică corect și continuu la verificarea calității și conformității produselor alimentare de import, este mai mult decît pregătită pentru a asigura piața internă cu produse sigure și de calitate

 

 

- Ce își propune ANSA: să aibă pregătirea necesară pentru a nterveni neîntîrziat în situații de genul celor legate de produsele lactate sau să ofere siguranța că și la magazine găsim produse bune, la grădiniță prînzul nu prezintă pericol, la spital, la piață, la restaurant…

 

 

- Scopul Agenției este explicit menționat în legislația internațională: de a pune la dispoziția consumatorului produse alimentare sigure și inofensive! Însă un sistem de control interinstituțional poate fi cu

 

adevărat efectiv doar cu implicarea consumatorului, iar sesizările cetățenilor sînt un factor complementar foarte important în siguranța alimentelor de pe piață. Cu alte cuvinte,ANSA mizează pe contribuția consumatorilor în acest proces, inclusiv prin sesizările scrise, online, pe paginile de socializare sau la linia fierbinte 080080033.

 

Totodată, apreciez faptul că producătorul autohton a conștientizat deja că cea mai mare responsabilitate ce ține de calitatea și inofensivitatea produselor îi aparține, iar controalele ofi ciale se sfîrșesc cu tot mai

 

puține încălcări depistate. Pe de altă parte, vă pot spune sigur, ANSA nu va slăbi mecanismele de control, ba chiar va intensifica verifi cările inopinate la mai multe grupe de producători în cel mai scurt timp.

 

- Pe cine doriți și pe cine trebuie să aveți alături în efortul Dvs. de

a continua lucrurile bune, de a promova reforme, de a înregistra

 

performanțele pe care vi le doriți Parlamentul, Guvernul, societatea civilă, cetățeanul?

 

- Pentru a promova și implementa reforme, pentru a aduce bunăstare nu doar la nivel declarativ, avem nevoie, în primul rînd, de stabilitate, voință, implicare și, desigur, de fapte concrete, atît din partea autorităților, cît și a cetățenilor. Doar prin eforturi conjugate, conlucrare și dia og constructiv se pot obține rezultate palpabile, rezultate pe care, credeți-mă, ni le dorim cu toții, indiferent de statut. Noi sîntem pregătiți să oferim sufi ciente instrumente consumatorului pentru a nu per-

 

mite lezarea drepturilor sale din capitolul agroalimentar!

-            

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |