Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Tinerii moldoveni, care au cucerit Bulgaria și au luat Trofeul „Trandafirul de Bronz”

Tinerii cineaști din R. Moldova au reușit să cucerească inimile bulgarilor și au obținut unul din trofeele acordate de către organizatori. Este vorba despre premianții unui Festival Internațional de Film din Bulgaria „Sloveanskaya Skazka”, desfășurat în orașul Sofia. Din partea R. Moldova au fost trimise 13 filme selectate, dintre care 6 au obținut Trofeul „Trandafirul de Bronz”. Reprezentanții R. Moldova în Bulgaria au fost doi tineri cineaști, Irina Lencauțan și Alexandru Stanîi, care au avut curajul să participe la acel festival, fără a fi susținuți de cineva. Asta chiar dacă anterior cei doi ceruseră un suport financiar minim din partea Ministerului Culturii, suport care a fost refuzat de autorități.
În continuare vă propunem să citiți despre impresiile, succesele, dar și dificultățile cu care s-au confruntat cei doi – în materialul ce urmează.
Politik: Pentru început vreau să aflu cum v-ați pregatit pentru acest concurs și ce ați reușit să realizați?
Irina: Totul a pornit din luna martie, când a fost fondată Asociația Tinerilor Cineaști în frunte cu Valeriu Jereghi, pentru a susține tinerii, care absolvesc Facultatea de Arte și nu au unde se promova. Anterior, în februarie, el organizase un Festival de Film, unde a prezentat lucrările tinerilor și lucrările sale. În iunie Valeriu Jereghi a fost telefonat de către organizatorii festivalului din Bulgaria, care l-au rugat să vină în calitate de membru al juriului.  El a colectat de la tinerii cineaști din Moldova peste 30 de filme, dintre care au fost alese 13 pentru Festival. Una din condiții era ca filmele să aibă subtitrare în engleză sau rusă, însă dintre ale noastre nu toate o aveau. În luna augst Valeriu Jereghi a plecat la Kiev să regizeze un film și nu a putut participa în calitate de juriu, de aceea m-a delegat pe mine din partea Asociației Tinerilor Cineaști, dar eu nu am putut merge singură, de aceea l-am rugat pe Alexandru să meargă cu mine. Festivalul a adunat filmele până la 1 august și un juriu internațional, practic de pe toate continentele, privește (fiecare membru separat) toate filmele. În urma sumării notelor, din 300 de filme -250 au intrat în concurs și dintre ele doar 50 au obținut câte un Trandafir. Noi l-am primit la categoria Debut și am fost premiați de 2 ori: „Simpatia Juriului” și „Trandafirul de Bronz” pentru filmele de debut.
Politik: Cine v-a ajutat să ajungeți acolo și din ce surse ați plecat, pentru că știu că a fost o problemă cu cei de la Minister?
Irina: Noi am scris o cerere către Ministerul Culturii, căci am reprezentat cultura R. Moldova, și am cerut nici mai mult nici mai puțin decât strictul necesar pentru transport și cazare. 350 de euro pentru ambii și am primit doar promisiuni. După care ne-au spus că ne vor da bani, după ce vom reveni de la Festival, ca până la urmă să ne spună că nu ne dau niciun ban.
Alexandru: Chiar în ultimul moment ne-au anunțat că nu ne dau banii și am avut noroc cu o zi înainte să primesc  salariul, căci altfel nu știu cum ne-am fi descurcat.  Plus la asta, am mai împrumutat ceva bani. Însă acesta a fost doar un element minor, important este că mass-media a fost foarte receptivă și a oferit această informație publicului, pe când de la Minister nu am primit vreun feed-back la faptul că am venit cu premiul internațional acasă.  Asta ținând cont de faptul că premiul a fost acordat Republicii Moldova.
Politik: Și atunci cine v-a ajutat cel mai mult ?
Irina: În primul rând domnul Valeriu Jereghi, atât în timpul Festivalului, cât și după ce ne-am întors. Suport am primit și din partea organizatorilor, care ne-au ajutat cu obținerea vizei și ne-au oferit ghid.
Politik: Care erau temerile voastre legate de acest eveniment?
Alexandru: La vamă aveam cele mai mari emoții, din cauza birocrației, pentru că pentru prima dată am trecut de granița Uniunii Europene. Ideea este că la vamă am trecut prin Romania și vameșii din Republica Moldova puneau la dubii viza din pașaport. Dar după ce am adus copia certificatului de participare la Festival, ne-au dat voie să trecem. În timp ce vama Română ne-a felicitat și urat succese.
Irina: Pentru mine a fost ca o aventură, ne-am simțit liber pentru că lumea cunoaște limba rusă, așa că ne-am descurcat.
Politik: Dacă ați fi miniștri ai Culturii, ce ați schimba?
Alex: Eu aș schimba modul de prmovare a culturii, pentru că avem puține festivaluri de filme aici. Aș susține mai mult cineaștii noștri, mai mult și producția autohtonă.
Irina: Eu aș susține mai mult tinerii. Noi nu știm cum sunt cheltuiți banii de stat și chiar dacă apare vreun proiect internațional, ei trebuie susținuți. Dacă sunt refuzați tinerii, nu știu cum vom putea promova cultura în viitorii ani. Fiind dezamăgiți de la început, foarte puțini sunt cei care continuă să lupte pentru dezvoltarea culturii la noi în țară.
Politik: Cum e să fii regizor în R. Moldova, ce provocări aveți și cum vă descurcați?
Alex: Să rămâi în Moldova și să activezi, deja este provocare. Eu nu mă pot numi regizor, pentru că nu am ajuns la acel nivel de regizor. Sunt autor de filme de scurt metraj, însă titlul de regizor încă nu l-am obținut. Cineast – e mai potrivit pentru mine. Acum avem și un regres, dar și un progres. Regres pentru că avem studioul Moldova Film, însă acolo nu se produc filme, dar progresul ține de tehnica digitală, când orice doritor își poate permite să realizeze un film. Toți au șanse, dar trebuie să fie cineva care să-i instruiască pe novici, cum să facă aceste lucruri calitativ, e nevoie de mai multe master-classuri, studii.
Politik: Și pe voi cine v-a învățat să faceți aceste lucruri?
Alex: Nu ne-a învățat cineva. Am citit cărți, am luat informații din internet, am mai implementat și jurnalism, și de toate.
Irina: Avem regizori de renume in R Moldova: Valeriu Jereghi, Igor Cobileanschi, care sunt părinții filmului moldovenesc contemporan. Prin exemplele lor putem să învățăm și noi. Noi suntem la început de cale și am simțit că avem nevoie de ajutor. Despre filmul, cu care ne-am prezentat la Festival, pot să vă spun că am avut noroc de persoane cu experiență, care ne-au ajutat foarte mult. Și la sincronizarea mișcărilor, și la transmiterea mesajului către spectator. Dar am avut dificultăți la găsirea unui sponsor: aproape o lună am căutat pe cineva, căruia îi ofeream și spațiu publicitar în film, dar nu am reușit să găsesc. Și am fost nevoiți să realizăm proiectul din banii proprii. Cineva din juriu ne-a spus așa: dacă un film stârnește doar aplauze și laude – nu este un film bun, însă filmul care provoacă polemici, discuții, dezbateri – acela este un film care merită a fi privit. Și filmul nostru a primit critici, ceea ce mă bucură.  
Politik: Ce planuri aveti pentru viitor, ce proiecte?
Irina: Planificăm să creem un atelier de lucru în Cinema. Împreună cu dl Valeriu Jereghi avem o idee cu tinerii - 20-30 tineri cineaști să lansăm un film artistic, si cum a spus dumnealui - într-un film toți fac totul. Ar fi un debut pentru cei 30 de tineri, el rămânând doar conducător artistic.  Asta-i perspectiva de viitor pentru noi!
Alex: Când eram la Festival obișnuiam să facem schimb de experiență cu alți participanți din alte țări, și ei ne-au spus că filmele noastre sunt cam pesimiste. Ne-au spus că e cam trist în Moldova, dar noi am lăsat spațiu - ca să arătăm că la noi nu chiar totul e atât de trist.
Politik: Ce impresii au bulgarii despre R. Moldova?
Irina: Ei au fost încântați de vinul nostru alb, le-am dus o sticlă organizatorilor. De asemenea, am dus un ulcior de lut și multe magnețele din lemn cu inscripția Moldova. Am ținut foarte mult să le cânt „Trandafir de la Moldova”, ținând cont de faptul că trandafirul era premiul festivalului și simbolul Bulgariei, astfel că ei au rămas plăcut entuziasmați.
Politik: Vă mulțumesc pentru acest interviu și vă doresc mult succes în tot ceea ce veți face. Noi, cei de acasă, vă vom ține pumnii și pentru alte Festivaluri Internaționale. 
 
Comentarii
GRIG
09.02.2014 19:26
INTERESANT!)
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |