Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Interviu cu cel mai tânăr dintre membrii Platformei DA: ”Nu aș vrea să fiu un Gaburici”

Politik.md
Foto: Politik.md
Cel mai tânăr din cei 14 membri ai Platformei „Demnitate și Adevăr”
(DA), Dinu Plîngău, are 21 de ani și un ocean de optimism. Chiar dacă victoria asupra oligarhiei și formarea unei clase politice noi șicurate i se pare o urmare logică a protestelor, acesta spune că acum nu se vede implicat într-un eventual proiect politic. ”Am 21 de ani, deci nu am încă o facultate finalizată. În aceste condiții, fără diplomă și competențele necesare, nu aș vrea să fiu un nou Gaburici sau o Maria Radvan în politica din Republica Moldova”, a mărturist acesta într-un interviu acordat reporterului Politik.md.
Politik.md: Platforma civică “Demnitate și Adevăr” are o listă lungă de revendicări. Totuși, care este cea la care ții cel mai mult? Care a fost momentul în care au spus că gata, așa nu se mai poate?
Dinu Plîngău: De fapt, primul protest împotriva guvernării l-am organizat eu, împreună cu mai mulți tineri, încă în ianuarie. Atunci ne-am revoltat cu privire la situaţia economică din țară și fluctuația pe piața monetară. Ne-am spus că aceştia chiar au pierdut contact cu realitatea și trebuie să facem ceva. Anume în acea perioadă am făcut cunoștință cu mai mulți omeni de calitate, împreună cu care, mai târziu am format Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”.
Politik.md: După patru zile de protest, la ce etapă suntem? Ce am câștigat?
Dinu Plîngău: În primul rând am demonstrat că în Republica Moldova pot fi organizate și proteste pașnice. Apoi, am învins propaganda oligarhică. Pe rețelele de socializare, prin oraș, peste tot se vorbește despre protestul din 6 septembrie, se cântă piese patriotice și peste tot se vorbește despre viitorul Republicii Moldova. Într-o oarecare măsură cetăţenii au recăpătat o speranță.
Am mai văzut politienii se tem de cetăţeni și au început a fi demascate mai multe scheme. Am văzut și declarația domnului Păduraru cum că sunt gata să desecretizeze mai multe documente, dar asta nu este suficient pentru că desecretizarea lor nu înseamnă și tragerea la răspundere a celor vinovați. Pentru asta trebuie să avem și un procuror general integru și un șef al CNA, care va da curs acestor dosare. Materiale și probe sunt sigur că avem suficiente.
Politik.md: În repetate rânduri ai spus că dacă nimic nu se va schimba chiar și după intervenția reprezentanților Uniunii Europene în Republica Moldova, atunci asta o să vă dezlege mâinile, într-o oarecare măsură. La ce anume te refereai?
Dinu Plîngău: Există foarte multe etape prin care trebuie să treacă un protest pașnic. În primul rând trebuie să intrăm în dialog cu guvernarea, să le spunem revendicările noastre și să vedem ce ne răspund. Până acum am văzut că aceştia categoric refuză să discute cu noi.
Apoi, există presiuni externe care pot să le întreprindă partenerii noștri de dezvoltare. Ieri, grupul nostru de reacție a mers la partenerii noștri de dezvoltare din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii. Prin urmare, dacă presiunea populară internă nu este suficientă, noi ne-am asigurat că suntem susținuți și de partenerii externi de dezvoltare. Împreună sper că o să reușim să punem presiuni și să ajungem la un dialog cu cei, ce ocupă acum cele mai înalte funcții în stat. Un dialog în urma căruia vor fi îndeplinite toate revendicările înaintate.
Sâmbătă sau duminică vom face încă un apel către toți cetăţeni Republicii Moldova, vom ieși iarăși într-un număr foarte mare aici, în Piața Marii Adunări Naționale. Atunci vom și lua hotărâri despre ce va urma. Aceste hotărâri nu vor fi luate de un grup limitat de oameni ci de populația Republicii Moldova, pentru că așa este corect. Ulterior, vom trece la o democrație directă, reprezentativă. Ne vom încadra în cadrul constituțional și legal, prin neachitarea impozitelor sau grevă generală. Asta e constituțional, legal și pașnic.
Politik.md: Hotărârile au în spate, de obicei, niște propuneri. Cum funcționează mecanismul Platformei,declarat civice, de recepționare a sugestiilor, reclamațiilor și propunerilor din partea cetățenilor?
Dinu Plîngău: Am avut mai multeintervenții cu un microfon liber la care oamenii puteau veni să se exprime, să înainteze propuneri și sugestii. La fel, membrii Platformei toată ziua și, pe rând, toată noaptea, stăm aici, în Piața Marii Adunări Naționale unde discutăm cu oamenii. Vorbim cu ei, încercăm să găsim soluții de comun acord. De azi, însă, este și o cutie în Piața Marii Adunări Naționale, unde oamenii pot lăsa mesaje cu solicitări, întrebări sau propuneri adresate Platformei DA.
Revendicările formulate în urma discuțiilor au fost plasate în proclamația noastră, de la toate cele trei proteste ce au avut loc până acum. Inclusiv, au venit propuneri din mulțime, de la fermieri sau de la alte bresle. Acestea au fost alipite la proclamația finală și într-un final au fost tapate, într-un mod oficial, fiind înaintate președintelui, premierului și președintelui Parlamentului.
Politik.md: Până acum aveți vreo reacție din partea oamenilor cu funcții importante în stat, care să vă satisfacă așteptările?
Dinu Plîngău: Reacții au fost, dar noi contam pe o întâlnire cu ei, să ne așezăm la o masa de discuții și să vedem cum soluționăm situaţia creată. Din păcate, la întâlnirea cu noi au fost consilierii lor. Aceștia, însă, nu puteau să răspundă la toate întrebările din partea cetăţenilor. Pur și simplu nu au putut face faţă întrebărilor care au fost puse de către cetăţenii Republicii Moldova prin intermediul nostru.
Reacția aceasta este o nesimțire totală. Ei au pierdut contactul cu realitatea. Ei cred că l-au apucat pe Dumnezeu de picior și își pot permite orice în Republica Moldova. Nu este chiar așa. Vedem cât de solidari sunt cetăţenii Republicii Moldova și pur și simplu nu vor mai răbda să fie mințiți în continuare și ca politicienii să-și bată joc de ei în cel mai oribil hal.
Politik.md: Probabil deja ați văzut reacția oligarhului Vlad Plahotniuc. Deschiderea acestuia pentru ideea de a organiza alegeri anticipate schimbă ceva în planul vostru de acțiuni?
Dinu Plîngău: Ei deja nu mai au credibilitate. Încearcă să se justifice și să dea de înțeles că sunt de partea poporului, pe când faptele lor arată altceva. Această declarație nu schimbă absolut nimic, sub nicio formă. Orice ar face, ei și-au pierdut deja legitimitatea. Oamenii nu o să-i mai creadă orice ar face.
Ar trebui să cedeze pentru ca în funcțiile înalte din stat să se afle oameni cu credibilitate. Atunci când cineva își pierde credibilitatea, ar trebui să își dea demisia, asta-i corect.
Politik.md: Se vehiculează pe larg că Platforma ar fi finanțată sau susținută de oligarhii Victor și Viorel Țopa. Deschide cortina și spune-ne, în ce măsură este adevărat acest lucru?
Dinu Plîngău: În cadrul Platformei au fost 15, acum sunt 14. Oameni cu viziuni foarte diferite, care nu au intenții ascunse sau careva interese meschine. În aceste condiții, nu înțeleg de ce oamenii ar presupune că în spate stă Victor și Viorel Țopa. Acest lucru nu este adevărat și nici nu am văzut dovezi sau vreo oarecare tangență cu ceea ce facem noi, cu protestele care se fac.
Politik.md: O clasă politică nouă este un vis frumos pentru cei ce dorm deja de câteva zile în corturi, dar probabil și pentru mulți alții. Totuși, să zicem că pleacă cei aflați acum la guvernare – pe cine punem în loc?
Dinu Plîngău: Pentru început noi vrem să schimbăm sistemul corrupt. A intra cu o clasă politică în sistemul actual când CEC, CCA și justiția este acaparată în mâinile oligarhilor - nu are sens. Astfel o să urmeze CEC-ul cu statisticile lor exagerate, CCA-ul o să meargă împotriva acestei formațiuni noi cu toate mediile lor sau poate să fie o hotărâre a unei instanțe de judecată care va interzice înregistrarea sau participarea în alegeri a unei noi formațiuni politice...
De asta, prima și cea mai importantă misiune a Platformei DA e să depolitizeze instituțiile de stat în Republica Moldova. Doar atunci când orice om sau orice mișare politică va avea condiții egale să participe în campania electorală, vom vorbi despre alegeri anticipate. Până atunci nu este cazul să discutăm despre o eventuală formațiune politică.
Platforma DA a spus clar că va rămâne civică și doar unii membri, care vor vrea mai târziu să se implice în politică - o vor putea face pentru că asta nimeni nu le-ar putea-o interzice. În noua clasă politică trebuie să fie oameni cu o credibilitate enormă. Sunt foarte mulți oameni de această calitate. Pur și simplu trebuie să apară o cerere din partea cetățenilor, pentru că atunci va veni și oferta.
Avem oameni demni în Republica Moldova, o să se găsească oameni cu verticalitate, integri, care vor putea să le ia locul. Aceștia pot fi și europeni, așa cum noi am spus că Acordul de Asociere este legeanoastră. El deja a fost semnat, este un document european și noi pledăm pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Nu vrem ca oamenii să se dezamăgească de parcursul nostru european pentru că niște interveniți au uzurpat puterea în stat numindu-se mari europeni. Incompetența celor de la guvermare am văzut-o pe parcursul a șase ani.
Politik.md: Într-o variantă ideală în care vă reușește depolitizarea instituțiilor de drept și se ajunge la etapa creării unei noi clase politice, te-ai implica?
Dinu Plîngău: La momentul actual aș vrea să fac parte din Platforma Civică ”Demnitate și Adevăr” și nu dintr-o formațiune politică. Eu am 21 de ani, deci nu am încă o facultate finalizată. În aceste condiții, fără diplomă și competențele necesare, nu aș vrea să fiu un nou Gaburici sau o Maria Radvan în politica din Republica Moldova.
Politik.md: Platforma DA cere și demisia președintelui NicolaeTimofti. Revendicarea a trezit discuții aprinse în societate. De ce va doriți demisia acestuia? În opinia ta personală, sau a Platformei DA, ce calități ar trebui să întrunească un eventual viitor președinte, ca să vă satisfacă pe deplin așteptările?
Dinu Plîngău: Prima și cea mai importantă referință este că președintele Republicii Moldova trebuie să fie ales de tot poporul. La rândul lui, domnul președinte Nicolae Timofti a denigrat prin acțiunile sale acestă funcție. El trebuie să-și dea demisia de onoare. Acesta ar fi un gest care ar ameliora situația și ar elimina de pe ordinea zilei foarte multe întrebări.
Politik.md: Vocile critice mai spun că la mitingul din 6 septembrie nu s-a reușit mobilizarea tineretului. Crezi să au dreptate și dacă da, de ce s-a întâmplat așa?
Dinu Plîngău: Tineretul în Republica Moldova esteindiferent din cauza că au pierdut speranța. Aceasta trebuie recăpătată. Ei nu își mai văd viitorul în Republica Moldova și unicul lor vis este să plece peste hotare pentru un viitor mai frumos și mai cald. Întradevăr, aici visul nu poate fi realizat pentru că atunci când termini o facultate ai un salariu de 2000 de lei. Nu ai putea să trăiești decent așa. Și-au mai pierdut această înceredere și după un 2009 sângeros și ineficient. Mai este și frica aceasta a moldovenilor de proteste fiindcă în viziunea lor acestea se asociază cu ceva sângeros. Platforma DA, prin aceste acțiuni de protest de amploare a demonstrat că protestele pot fi și pașnice. Acest lucru e demonstrat inclusiv de acest orășel al demnității. În el lucrurile sunt mult mai organizate poate chiar decât lucrurile în Chișinău.
Întradevăr, pe 6 septembrie am văzut și eu mai puțini tineri decât ar fi putut să iasă, totuși ei au fost. Am văzut lideri ai mișcărilor de tineret chiar pe scenă. Credem că prin exemplu pozitiv, pe parcurs, mai mulți tinerii ni se vor alătura.
Politik.md: Mai multe surse mass media au reflectat protestul de la Procuratura Generală, soldat cu agresiuni, victime și arestări, drept unul afiliat Platformei, cu aceleași revendicări. În ce măsură acest lucru este adevărat și cum a influențat acest fapt imaginea Paltformei?
Dinu Plîngău:Am spus-o și anterior și o spunem și acum că ne detașăm de orice lideri ai căreiva formațiuni politice. Perimetrul protestului organizat de Platformăeste strict și exclusiv în Piața Marii Adunări Naționale. Noi nu putem răspunde de alte locații din Chișinău. De asta trebuie să se ocupe organele de drept. La protestul organizat de noi, pe care ni l-am asumat, a fost un rezultat mult mai frumos. 
Evident că provocările din fața Procuraturii, că altfel nu le pot numi, au afectat imaginea Platformei din care fac parte. Asta nu s-a întâmplat atât din cauzaacțiuniicât din cauza presei, care nu a relatat corect aceste imagini și le-a asociat cu acțiunea organizată de Platforma DA. Este un fals și o intenție rea de a denigra acțiunile de protest din centrul capitalei. Cei care au protestat în fața Procuraturii Generale categoric nu sunt parte a protestului vostru. Noi ne-am detașat de orice extreme, fie de dreapta, fie de stânga. Avem un mesaj social și am demonstrat că vrem ca toate acțiunile noastre să fie pașnice.
Politik.md: Oligarhia, nu e un secret, presupune și influenţă, putere. Ce te face să crezi că o să câștigați în lupta contra acesteia, așa cum v-ați propus?
Dinu Plîngău:Am văzut foarte multe cazuri similare în mai multe țări europene, când oamenii au venit, au protestat și și-au recâștigat drepturile pierdute. Forța mulțimii este enormă, ea nu poate concura cu nicio guvernare, oricât de coruptă sau criminală ar fi aceasta. 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |