Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Interviu cu Alexandru Tănase // Actuala Constituție conține un nucleu de contradicții, care urmează a fi rezolvate

Unele situații de incertitudine politică sunt create și de faptul că actuala Constituție conține prevederi, care ar trebui revizuite. Despre modificările acesteia, despre o posibilă reformă a Curții Constituționale, dar și despre alte subiecte a discutat reporterul Politik.md, Cristina Vlah, cu președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
Politik.md: Dle Tănase vreau să vă salut și să vă mulțumesc pentru că ați dat curs invitației noastre la acest interviu. Pentru că suntem în prag de semnarea Acordului de Asociere al R. Moldova cu Uniunea Europeană, aș vrea să vă întreb cum va influența acesta asupra justiției din R. Moldova? Pentru că dvs ați fost și Ministru al Justiției, dar să ne vorbiți și despre experiența Curții Constituționale.
Alexandru Tănase: Acest acord este unul foarte important pentru țara noastră. El are două dimensiuni: una politică și una economică. Ambele dimensiuni vor permite o dezvoltare mai dinamică și mai durabilă a Moldovei, precum și o anumită apropiere a standardelor din R. Moldova față de cele care există în UE. Din păcate, mulți înțeleg greșit natura acestui document, fapt ce dă naștere la mai multe speculații. Nu este vorba despre aderarea Republicii Moldova la UE.
Acest Acord nu presupune delegarea unei părți din suveranitate din partea autorităților R. Moldova către autoritățile Uniunii Europene. Și este un detaliu foarte important. Atunci când unii vorbesc despre organizarea referendumurilor sau alte idei de genul ăsta, trebuie să înțeleagă că un referendum poate fi organizat doar dacă acest Acord ar presupune delegarea de suveranitate. În cazul de față așa ceva nu există. Este un Acord, care va facilita comerțul între R. Moldova și UE, în special care va facilita atragerea de investiții, dezvoltarea micului business, ceea ce este foarte imortant.
Politik.md: Dar negociatorii înainte de a parafa Acordul au negociat și asupra reformei justiției...
Alexandru Tănase: Au fost o serie de condiții din partea UE în perioada de negociere a Acordului, în partea referitoare la o serie de reforme, inclusiv și în justiție. Din informațiile făcute publice, înțelegem că  subiectului eliminării corupției îi este dedicat un rol deosebit. Acest fapt derivă din realitatea că atât timp cât există corupție - nu va fi posibilă dezvoltarea unei economii funcționale și concurențe loiale, care să permită dezvoltarea țării.
Politik.md: Referitor la Curtea Constituțională a R. Moldova, dvs ați menționat de mai multe ori că este nevoie de o reformă. La ce v-ați referit și ce trebuie reformat ?
Alexandru Tănase: Reforma CC este necesară pentru a oferi o mai mare independență și o mai mare autoritate instituției respective.
Politik.md: Acum Curtea nu este independentă?
Alexandru Tănase: Ba da, dar legislația privind activitatea CC rămâne a fi imperfectă. Bunăoară, avem o prevedere în lege, care permite alegerea judecătorilor CC pe două mandate, ceea ce este greșit. Codul Jurisdicției Constituționale a fost adoptat în 1995 și nu a mai fost modificat. De altfel, activitatea Curților Constituționale din Europa nu este reglementată de asemenea legi. Curțile își adoptă propriile regulamente de procedură, ceea ce le face mai funcționale. Termenul de 6 ani pentru mandatul unui judecător este prea scurt. În mod normal ar trebui să fie de exemplu, de 9 ani, cum se întâmplă la Curtea Europeană. Noi avem un număr par de judecători și apar situații când ne ciocnim cu paritate de voturi. Cred că existența a 7 judecători ar fi mai potrivită pentru R. Moldova. Scopul unei eventuale reforme ar trebui să fie asigurarea unei independențe cât mai mari pentru Curtea Constituțională.
Politik.md: După părerea dvs, este nevoie de a modifica Constituția, trebuie aceasta adusă la realitățile actuale?
Alexandru Tănase: Constituțiile din statele democratice, la mai multe capitole, conțin prevederi similare. Reglementările diferă în partea ce ține de funcționarea instituțiilor statului (Parlament, Guvern, Președinție, Organizare Judecătorească etc.). În cazul nostru, de-a lungul anilor am văzut cu toții că actuala Constituție conține un nucleu de  contradicții, care urmează a fi rezolvate. Pot să amintesc de cei 3 ani de interimat, când Parlamentul nu a putut alege președintele țării.
Vreau să atrag atenția tuturor că problema încă nu a fost rezolvată. Peste un an și jumate actualului șef al statului îi va expira mandatul și exact cu aceeași problemă urmează să se confrunte și viitorul Parlament. Prin urmare, riscul alegerilor parlamentare anticipate este unul care persistă în continuare.
Politik.md: Dle Tănase ce intenționați să faceți după expirarea mandatului actual? Veți reveni în politică?
Alexandru Tănase: Deocamdată nu-mi fac planuri de viitor.
Politik.md: O întrebare mai personală, în ce relații sunteți cu fostul premier, Vlad Filat?
Alexandru Tănase: În relații bune. După ce m-am retras din politică comunicăm mai rar. Îi doresc succes în campania electorală din această toamnă.
Politik.md: Ați comunicat după pronunțarea de către Curte a Hotărârii din 22 aprilie 2013?
Alexandru Tănase: Ne-am întâlnit de cateva ori.
Politik.md: Cum vedeți Hotărârea din 22 aprilie 2013, peste un an de zile?
Alexandru Tănase:  Ca cetățean, mă voi limita în a face o simplă constatare. După 22 aprilie în actul de guvernare s-a instaurat o anumită stabilitate, care a permis realizarea unor progrese importante, cum ar fi: eliminarea regimului de vize și parafarea Acordului de asociere. Nu sunt convins că ar fi fost posibile aceste realizări, dacă interminabilele conflicte din cadrul guvernării ar fi continuat. În limba chineză cuvântul criză, este reprezentat prin două caractere: unul care înseamnă pericol şi celălalt - oportunitate. Eu văd jumatatea plină a paharului.
Politik.md: Cum vedeți activitatea Curții Constituționale peste 10 ani?
Alexandru Tănase: Un răspuns exact la o asemenea întrebare nu există, deoarece CC depinde enorm de mult de domeniul politic. Dacă după alegerile din toamnă în Republica Moldova se va menține un regim politic democratic, atunci Curtea Constituțională se va fortifica. Dacă vom asista la o deraiere de la normele democratice, viitorul Curții Constituționale este incert. Mi-aș dori ca peste 10 ani să văd o Curte puternică, modernă, dezvoltată, cu un personal calificat.
Politik.md: Dle Alexandru Tănase eu vă mulțumesc mult pentru interviu și vă doresc succese în continuare.
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |