Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
INTERVIU Alexandru Oleinic: Decizia de a fi în opoziție este o greșeală colosală, iar cetățenii vor taxa dur aceste partide

 Despre evoluțiile de pe scena politică, scenariile privind crearea unei coaliții de guvernare, alegerile anticipate, dar și prioritățile agendei în Parlament, am discutat cu deputatul independent, Alexandru Oleinic, ales pe Circumscripţia nr. 47, care cuprinde teritorial oraşele Camenca, Dubăsari, Grigoriopol şi Rîbniţa şi localităţile celor patru raioane. 

Vă prezentăm mai jos interviul: 

POLITIK. MD: Cum vedeți dumneavoastră evoluțiile de pe scena politică la mai bine de o lună de la alegerile parlamentare?

Alexandru Oleinic : În primul rând, Republica Moldova este o țară cu un sistem de guvernare parlamentar, de aceea exercițiul electoral parlamentar este cel mai important eveniment politic și cel mai așteptat de cetățeni. Astfel, competiția în scrutinul parlamentar, unde sunt prezentate cetățenilor idei, programe, noi viziuni de dezvoltare a țării, reprezintă rezultatul care este, în același timp, așteptat și votat de către cetățeni.

CETĂȚENII NU AU O PRIORITATE CONTURATĂ FAȚĂ DE UN ANUMIT PARTID

Accederea în parlament a trei formațiuni care au aproximativ același număr de deputați arată că, totuși cetățenii,  nu au o prioritate conturată concret față de un partid sau altul. Totodată, luând în considerare sondajele din ultimii zece ani, care arată că majoritatea cetățenilor doresc ca R. Moldova  să meargă pe calea europeană, să se dezvolte după modelul european și să implimentam cit mai eficient Acordul de Asociere cu UE , au dus la faptul ca cetățenii să voteze  partidele cu  platforme politice electorale, care aveau la baza programelor electorale propuse,  dezvoltarea europene a  R. Moldova.

Acum avem o situație foarte dificilă pentru R. Moldova. Și aici vorbim despre mai multe aspecte interne si externe.. Este vorba de exodul masiv al cetățenilor, competiția pe care o avem pe piața europeană și situația politică internă. Nu cred că sunt alte opțiuni politice decât dezvoltarea R. Moldova pe cale europeană și implimentarea Acordului de Asociere cu UE. Prin urmare, venind în Parlament, cetățenii așteaptă maturitate politică, consens și  decizii concrete de unificare a forțelor politice pentru formarea unei majorități funcționale,eficiente  și îndeplinirea promisiunilor enunțate în campania electorală.

POLITIK. MD: Au fost lansate niște invitații din partea unor partide către altele pentru crearea unor coaliții de guvernare. Au existat discuții mediate de către președintele Igor Dodon, în același scop. Cum vedeți dumneavoastră crearea unei majorități parlamentare și asigurarea uneia activități funcționale a Parlamentului și Guvernului, precum și evitarea unui blocaj instituțional?

Alexandru Oleinic: În Parlament, indiferent cum a ajuns fiecare și care au fost opțiunile politice electorale, toate partidele trebuie să se unească în jurul unei idei naționale comune.Unica idee națională astăzi este europenizarea R.Moldova.Acest scop intruneste toate așteptările cetățenilor pentru ei și țara lor. Eu văd doar două formațiuni politice cu viziune comune in acest sens: Blocul ACUM și PDM.   Prin urmare, nu văd o altă opțiune pentru viitoarea coaliție de guvernare  decât Blocul ACUM –PDM, indiferent de divergențele  care sunt,scopurile comune pentru țară și cetățeni trebue să fie cele mai importante.

POLITIK. MD: Totuși, Blocul ACUM nu-și dorește participarea la guvernarea prin formarea unei alianțe majoritar parlamentare cu PDM…

Acest pachet de legi, care a fost înaintat de Blocul ACUM , și, care sunt, în viziunea lor, foarte importante pentru a asigura o stabilitate în țară, eu nu cred că pot fi votate de altcineva decât de ei însuși în coaliția de guvernare. Ajungând  la guvernare, deținând funcții în Guvern și Parlament, promovezi legi care asigură implementarea programului electoral pentru care te-au votat cetațenii. Numai așa poți promova ideile si promisiunile date. Nu există o altă cale. Sunt  oameni foarte buni în ambele echipe, cu experiență și responsabili, care pot obține funcții importante la guvernare, cum ar fi cea de ministru al Justiției, al Finanțelor, în comisii importante parlamentare, pentru ca acolo, pas cu pas, poți implementa politicile,  viziunile și propunerile eficiente pentru schimbarea țării . Așa poți să îndeplinești angajamentele față de oameni. Cetățenii care ne-au votat așteaptă schimbări concrete pentru viața și țara lor. Nu poți să înaintezi în Parlament legi  care să fie votate de altcineva. De aceea, participarea in coalițiea de guvernare reprezintă un pas de maturitate politică pentru promovarea schimbărilor  concrete și îndeplinirea promisiunilor față de cetățenii care te-au ales.

POLITIK. MD: În aceste condiții, ce le-ați spune membrilor Blocului ACUM?

Eu vreau să le spun colegilor din Blocul ACUM , că dacă aleg  opoziția , patru ani este un termen foarte mare și lung… pentru o echipă politică. Eu cunosc foarte bine ce înseamnă opoziția. Am fost opt ani în opoziție față de Partidul Comuniștilor, față de Voronin, care a avut o putere absolută. Este un dezastru. Este  imposibil să promovezi ceva din așteptările cetățenilor care te-au votat. Este imposibil sa promovezi viziunile și legile importante. Este foarte greu de lămurit permanent de ce nu poți face nimic.  Unica soluție reală pentru a face schimbări este implicarea și  participarea eficientă la guvernare. Soluții pentru guvernare vor fi găsite neapărat. Important unde și pe ce parte vor fi unii sau ați actori politici. Cert este una – aprecierea va veni la următorul scrutin electoral, indiferent care va fi, local sau parlamentar. Șansa oferită nu trebuie ratată. Țara trebuie guvernată eficient  și  majoritatea parlamentară să fie identificată cât mai urgent. Oricum, o să se găsească o formulă de guvernare….

POLITIK. MD: Ce ar însemna pentru R. Moldova alegerile anticipate?

Ideile cuiva de a merge la alegeri anticipate sunt fantezii, utopii, aberații. În afară de faptul că aceste costuri ar fi de sute milioane de lei, nu cred că este o soluție pentru schimbari esentiale a forțelor. Analizele unor experți arată că, în cazul unor alegeri anticipate, raportul de forțe în Parlament, ar rămâne aproximativ același. Riscurile alegerilor anticipate o să le simtă, în primul rând, cetățeanul de rând și nu politicienii care, își promovează interesele, inclusiv de grup care  nu au nimic comun cu așteptările cetățenilor. Dacă unii actori politici doresc anticipate că așa le indică sponsorii care i-au finanțat, atunci n-au decât să spună sincer cetățeanului scopul care îl urmăresc. Dar scopurile sunt diferite cu ale celui care trebuie să-i voteze. Anticipatele nu reprezintă dorința cetățenilor. Țara a trecut printr-o electorală complicată, acum politicienii trebuie să dea dovadă de maturitate și responsabilitate.

E O GREȘEALĂ COLOSALĂ!

Eu cred că maturitatea politică le vor da noilor parlamentari posibilitate  de a negocia corect. Încă o dată repet, opoziția este o greșeală colosală și este greșit dacă se crede că prin așa un comportament se va ridica raitingul pentru alegerile locale. N-o să le întărească pozițiile pentru alegerile locale. Poziția politica poate fi consolidată doar prin activitate și implicare. Dacă cineva crede că acțiunile desfășurate acum le vor întări pozițiile pentru alegerile locale, atunci ei greșesc amarnic. E o greșeală totală! Cetățenii așteaptă  îndeplinirea tuturor promisiunilor. Fiecare zi costă. Cetățenii vor taxa forte dur pe cei care vor stimula declanșarea alegerilor anticipate. Eu sunt absolut convins in aceasta.

POLITIK. MD: În calitate de deputat independent, care sunt principalele priorități ale agendei Dvs. pe care le-ați trasat în actualul Parlament?

Desigur că activitatea parlamentară în trei legislaturi și experiența care o am după munca în diferite funcții în economia națională, îmi permit să am o continuitate în activitatea mea. Mă voi axa, în primul rând, pe promovarea propunerilor care vin din sectorul real al economiei naționale. Îmi voi prelungi activitatea în comisiile permanente de profil economic și social. Și totodată un sector special și important va fi reprezentarea în Parlament  a intereselor cetățenilor din Transnistria, circumscripția care m-a votat.  Pentru că diferendul transnistrean nu va fi rezolvat de la sine. Cu cât mai bine o să trăim aici, pe malul drept al Nistrului, cu atât mai repede își vor dori cetățenii din stânga Nistrului să devenim o țară integră. Noi avem în Transnistria  aproape 300. 000 de cetățeni ai R. Moldova și aceștia sunt alegătorii pe care îi reprezentăm în Parlamentul Republicii Moldova. De muncă avem foarte mult.

 

Vă mulțumim!

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |