Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Igor Boţan: rezistent la succes şi pasionat de lectură

Îl cunoaştem pe Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru democraţie participativă ADEPT, din analizele politice atât de profunde, din interviurile sale obiective, din emisiunile tv şi radio. Îl cunoaştem ca fiind unul dintre cei mai fini comentatori politici de la noi, însă nu cunoaştem detalii din viaţa sa personală. Astăzi, noi, prin interviul de la VIP-ul săptămânii îl vom cunoaşte altfel pe Igor Boţan.

1. De ce un fizician, profesia Dvs. de bază, și-a reprofilat domeniul în politică? Când și de ce?

Eu nu mi-am dorit această reprofilare. Aşa s-a întâmplat că a trebuit să-mi schimb ocupaţia după ce la începutul anilor ’90 al secolului trecut finanţarea ştiinţei în R. Moldova a căzut sub o anumită limită care făcea imposibilă dezvoltarea domeniului de care m-am ocupat timp de zece ani. Până în prezent regret acest lucru. Aveam o ocupaţie foarte interesantă, deţineam încă din perioada sovietică titlul ştiinţific (candidat în ştiinţe fizico-matematice), deci aveam un statut social peste medie. Vă daţi seama că reprofilarea nu a fost cea mai fericită evoluţie în viaţa mea. Necesităţile generate de circumstanţe şi-au făcut treaba şi în prezent sunt cel pe care-l intervievaţi într-o anumită calitate.  

2. Sunteţi unul dintre cei mai fini comentatori de politică, emisiuni TV, interviuri, analize. Vă mulțumește impactul public pe care îl aveţi? Nu v-a ispitit niciodată implicarea directă în politică?

Eu nu ştiu ce impact public au intervenţiile mele. Sigur, mi-ar plăcea să aflu că impactul este sesizabil. Dar, eu niciodată nu am cerut nimănui să-mi publice vreun articol sau sa mă cheme la vreo emisiunea televizată sau radiofonică. Dacă mă invită, înseamnă că ceea ce spun prezintă, oarecum, interes. Nu mi-a propus nimeni vreodată să ader la vreun partid, intuind, probabil, refuzul meu. În privinţa motivaţiei, vă pot mărturisi că încă fiind copil mi-am dorit sa devin cercetător. Aproape reuşisem când devenisem fizician. Dacă a trebuit să-mi schimb domeniul de activitate în continuare aş vrea sa mă afirm tot ca cercetător în domeniul social şi politic. Am convingerea că oamenii trebuie să facă doar ceea ce le place. Mie nu-mi place să fiu politician. Dar să ştiţi că mi-aţi sugerat o idee foarte bună. Dacă dă Domnul să ajung să mă pensionez peste vreo 20 de ani, voi candida pentru funcţia de deputat pentru ca să pot ulterior beneficia de o pensie bună şi, eventual, de profilaxii medicale de calitate. Glumesc.   

3. Vă cunoaștem a fi o persoană obiectivă. Cum puteți să vă păstrați obiectivitatea în analiza cazurilor complicate social-politice din țară? 

Nu cred ca aici cuvântul obiectiv este cel mai potrivit. Sunt, mai degrabă, cumpătat. Ca tot omul, am preferinţe, dar înţeleg că este necesar să iau în consideraţie toţi factorii relevanţi, care influenţează procesele sociale şi politice. Am convingerea că în societatea noastră destul de polarizată e nevoie de dezbateri competente pe marginea celor mai sensibile probleme. Dacă e aşa, atunci cei care comentează procesele social-politice trebuie să dea dovadă de o anumită echidistanţă, fără a elucida expunerea propriului punct de vedere.   

4. Cu ce asociați politica din Republica Moldova?

Cu iarmarocul vanităţilor. Este exact ceea ce se întâmplă în R. Moldova, unde nivelul culturii politice a maselor largi este scăzut, iar liderii politici sunt măcinaţi de ambiţii disproporţionate faţă de talentul şi capacităţile lor personale.    

5. Conform ultimului sondaj de opinie realizat de BOP, cetățenii au cea mai mare încredere în biserică, considerați că Biserica devine un instrument ușor de manipulat în mânele politicienilor?

Biserica este o instituţie fundamentală. Nu a existat vreodată comunităţi stabile de oameni sau popoare care să nu fi avut Zei şi Dumnezei. Este o necesitate intrinsecă. De aceea, toate popoarele au sanctuare, locaşuri sfinte. Sunt convins că oamenii religioşi sunt cei mai fericiţi, chiar dacă se întâmplă să îndure lipsuri şi suferinţe mari. Din păcate, eu nu sunt un om religios. Cu toate acestea sunt un cititor foarte atent al Bibliei, pe care o percep ca pe un Monument al înţelepciunii. Întrebarea Dvs. se referă mai degrabă la cler. Aici lucrurile diferă. Nu e un secret că politicienii recurg la utilizarea autorităţii Bisericii în scopurile lor prin intermediul reprezentanţilor clerului. Noi avem un proverb foarte popular, care spune “fă ce spune popa, nu face ce face el”. Din păcate, de foarte multe ori recurgerea la acest proverb este justificată, dar nu trebuie să exagerăm. Fără Biserică şi fără cler lucrurile în societăţile umane ar degenera dramatic.      

6. Activitatea Dvs. implică multă muncă, noi vrem să aflăm cum vă desfășurați o zi obișnuită de lucru? Aveţi timp şi pentru viaţa personală? Cum procedaţi, delimitaţi ferm cele două dimensiuni sau continuaţi să vă ocupaţi de partea profesională şi dincolo de programul de lucru?

Sunt foarte punctual în relaţiile cu alte persoane. Din păcate, sunt extrem de nedisciplinat în privinţa activităţii mele propriu-zise, de aceea nu aş recomanda nimănui să-şi planifice ziua de muncă şi să şi-o consume după cum o fac eu. Viaţa mea personală începe dincolo de rutina necesară. Dacă mă ocup cu ceea ce îmi place la lucru sau acasă, în familie, zic că asta face parte din viaţa mea personală. Poţi lucra toată ziua în birou şi ieşi seara extrem de satisfăcut, şi asta e parte a vieţii personale. Dacă mă ocup cu ceea ce trebuie să fac, dar nu-mi place, zic că mă conformez necesităţilor. În acest sens, programul de lucru este o variabilă foarte elastică, acest adevăr l-a descoperit soţia mea. Vă mărturisesc că simt un discomfort imens de pe urma dezorganizării mele. Cauza este cercul foarte larg de interese şi decepţia profundă de a nu putea menţine la un nivel bun alimentarea” acestor interese cu noi informaţii şi lecturi. Este vorba despre conflictul clasic dintre oceanul de informaţie şi capacitatea redusă de a o asimila. Domeniile de interes sunt literatura, ştiinţele exacte, în special astronomia, psihologia, istoria, etc.    

7. Care este cercul de prieteni a analistului politic, Igor Boțan, și care sunt discuțiile abordate la întâlnirea cu ei?

Am prieteni foarte buni. Printre ei sunt cei pe care i-am cunoscut la nevoie, dar sunt şi cei cu care, pur şi simplu, i-am descoperit în timpul unor luări de atitudini sau în cadrul unor discuţii foarte interesante. Nu descopăr nimic afirmând că esenţa adevărată a omului iese în evidenţă în condiţiile de criză, atunci când manifestarea reflexelor şi instinctelor scoate la iveală calitatea morală a oamenilor.  

8. Ce pasiuni aveţi, ce vă place să faceţi într-o zi liberă, în week-end sau în concediu?

Pasiunea mea principală este lectura. Îmi place să mă odihnesc la tăiatul viţei de vie. În concediu prefer să merg la mare, îmi place să înot.

9. Care sunt autorii preferați pe care ne îndemnați să îi lecturăm și noi, în afară de domeniul politic?

Este cea mai dificilă întrebare. La diferite etape ale evoluţiei mele de fiinţă umană am avut diferiţi autori preferaţi. În adolescenţă autorul preferat era Mihai Eminescu, în anii studenţiei – Fiodor Dostoevski, Jean-Paul Sartre, Albert Camus. După ce m-am format – Bertrand Russell. În prezent, autorul meu preferat este Varlam Şalamov. Nu cred că eu sunt persoana care poate recomanda ce să citească alţii. Eu m-am educat sporadic. Totuşi, aş îndrăzni să recomand să fie citit Şalamov. Culegerea lui “Колымские рассказы” este uluitoare din toate punctele de vedere. Povestiri foarte scurte de un conţinut foarte profund şi de o măiestrie literară foarte rară. Ele arată atât profunzimea suferinţelor unor oameni nevinovaţi, cât şi capacitatea imensă de rezistenţă. Dacă e să vorbim metodic, atunci aş zice că oamenii trebuie să studieze istoria şi să încerce să citească operele celor mai buni scriitori, să asculte muzica celor mai buni compozitori ai epocilor respective. Acest lucru ar trebuie să fie educat în şcoală.

10. Cum comentați protestele masive organizate în PMAN ca răspuns la rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009? Credeți că tinerii vor reuși să schimbe ceva?

Tinerii sunt cei mai curaţi, ei nu au experienţa aranjamentelor şi compromisurilor. De aceea, ei sunt categorici. Entuziasmul tinerilor este forţa care sparge stereotipurile. În PMAN au avut loc două evenimente paralele. Unul a fost legal şi legitim, iar altul criminal. Nu vreau să intru în detalii privind vandalismul manifestat de cel de al doilea grup. Va trebui să învăţăm o lecţie foarte tristă despre cum entuziasmul tinerilor poate fi deturnat de grupurile criminale pentru a-l folosi în scopurile lor. Cred că este nevoie de o amplă investigaţie pentru identificarea criminalilor.

clik pe foto (fotocronica de la Politik cu Igor Boţan)

 
Comentarii
Dumitru
11.04.2009 00:08
... cam asa pot fi caracterizate raspunsurile domnului Botan, poate pe alocuri prea scurt unde se putea de polemizat mai mult, plin de modestie, si practic sunt deacord cu unele idei de ale dinsului, anume ca omul trebuie sa faca anume ceea ce ii place, dar aici as mai adauga ca uneori omul trebuie sa incerce si altceva pentru a nu se plictisi de ceea ce ii place... iar referitor la timp si ceea cu ce ti-l ocupi sunt perfect deacord, cind ai un domeniu de interese foarte mare, timp iti ramine foarte putin pentru a face si ceea ce esti "obligat", dar trebuie... pina la urma si analiza e o "cercetare" si nu ar trebui sa "cauzeze mare discomfort", doar ca e mult interesant sa cercetezi fenomenele fizice decit cele politice care sunt "mult mai murdare" si mai putin interesante, cu lupte intre oameni, iar dupa cum spunea cineva "cel mai mare dusman al omului e omul!"
Ana
11.04.2009 02:04
Mi-a plăcut cum a răspuns la întrebarea a treia! Tinerii politici şi analişti trebuie mai mult să înveţe de la domnul Boţan. A-ş fi de folos ca ADEPT-ul să facă seminare anume cu analişti politici dar nu cu tineri care doresc să devină politicieni apărând interesele a unui partid s-au a unui grup de interese! Î-l înţeleg pe Igor, uneori lucrul ne alege pe noi! Şi devine o viaţă! Ştiu încă o persoană care nu poate fără „viata” lui. Sunt oamenii care trăiesc, iubesc şi nu pot fără aceia ce fac!
Joe Black
11.04.2009 02:14
Dl Boţan am p întrebare: dumneavoastră nu suferiţi daca vedeţi o nedreptate în politică, pe care oamenii simplii nu o vad? De analizat situaţia politică în Moldova unde cultura politica nu există, şi de a rămâne calm… nu ştiu dacă este posibil? E foarte greu în aşa caz de a păstra neutralitatea.
Conte
11.04.2009 02:22
Il inteleg pe dl Botan. "În PMAN au avut loc două evenimente paralele. Unul a fost legal şi legitim, iar altul criminal." - dar m-ia placut mai mult una din versii a Politik - 1933! Cine inca a cistigat din asta? Crdeti ca tinerii cu intuziazmul si curaj sau au putut sa Planifice asa ceva? Pentru ca a fost planuficata! Si cui i-a trebuit asta? p.s. 1933 W.P. Istoria sarepeta!!!
=psihoz=
11.04.2009 02:29
Daca nu greşesc se fac scoli de vara pentru tineri politicieni nu-i tot aceiaşi cum si cu analişti politici? Ana mai multa informaţie găseşti pe pagina web www.e-democracy.md. As vrea sa-i vad pe L.I. si I.B. la un discurs analizând o situaţie politică aşi fi fost bine să continue cu rubrica „Şah şi Mat”.
Mark
11.04.2009 02:36
Dezbateri: 7 aprilie 2009? http://politik.md/?view=debatesfull&id=12
Ion
11.04.2009 11:27
Dle Botan chiar sunt de acord cu afirmatia ca sunteti unul dintre cei mai fini comentatori politici, va urmaresc indeaproape interviurile dvs, citesc comentariile interesante si obiective care va reusesc sa evidentiati lucruri importante din tara noastra. Va apreciez mult !
W.P.
11.04.2009 18:11
Sunteti unicul care prin faptile sale prin tinerii care se uita la dvs si invata de la dvs aveti posibilitae de a schimba cultura politica spre bine. Politici avem destul dar nu avem politologi si analisti politici care isi fac lucrul sau! (macar avem facultate de stiinti politice - nivelul e la 0) Bravo! Si sunt de acord cu Ana aven nevoie de o scoala de politologi profesionali si care vor sa devina profesionali!
cititor
12.04.2009 19:11
de obicei, cind citesc ode continuii de fala in favoarea vreaunei persone, automat ma impinge sa ma plasez pe partea cealalta ca sa creez o balansa dind nativa. aici insa totul este mai greu pentru ca la fel ca cei multi care l-au cunoscut pe Botan nu pot raminea indifereni si contra pozitiei sale. Igor are o pozitie foarte greu de combatut si credca este unul din foarte putinii analisti din moldova cu simtul responsabilitatii pentru ceia ce spune. cuvintul lui este o arma mult mai tare decit petrele aruncate in giamuri. si sa fiu sincer, (din pacate) ma bucur ca nu i-a reusit cariera de fizician. dealtfel am fi sortiti sa citim in loc de analize slogane :(. cu respect, Mark Mazureanu
............
12.04.2009 21:31
Ai dreptate Mark, atunci cind lumea are un anumit bagaj de cunostinte analizeaza situatia si o percepe dupa bunul simt din acel moment. Odata ce lucrurile incep sa se schimbe si totul se tinde spre anumite cerinte, spre anumite idealuri, spre o perfectiune se ajunge la un rezultat. Fiecare vede situatia si o analizeaza din punctul sau de vedere, fara a se gindi la anumite circumstante, la unele probleme sau chiar conditiile in care se realizeaza anumite lucruri. Fiecare zi ne incearca prin anumite surprize placute sau mai putin placute si atunci cind judecam pe cineva nu punem pe cintar unele lucruri esentiale. Merita sa ne gindim fiecare dintre noi la munca enorma ce este depusa in fiecare lucru.
Vlad
12.04.2009 23:14
Sa vorbesti despre analistul politic Igor Botan este foarte dificil. In primul rind pentru faptul ca este o persoana destul de interesanta care priveste lucrurile obiectiv si poti, cu greu sa identifici nereguli in ceea ce spune si in ceea ce gindeste el. Citesc destul de multe analize atit pentru presa de la noi, cit si cea internationala in care se regaseste numele VIP-ului. Dupa cum afirma in intrebarea a 2-a, dl Botan se vede ca este o persoana sincera si este solicitat cu drag de multa mass-media.
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |