Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Femeia în politică. Irina Vlah: Femeile nu părăsesc locul de muncă până nu duc la bun sfârșit treaba, însă bărbații uneori o mai lasă baltă

Irina nu se încadrează în modelul obișnuit al femeii în politică - unei de fier. Ea rămâne, în primul rând , o femeie frumoasă, fină și atractivă. Dar deja, având o experiență vastă în politică, combină calitățile acestea feminine cu capacitățile bune organizatorice, un discurs puternic și o duritate necesară unui lider. (Eduard Mușuc)

Este născută la 26 februarie 1974, în orașul Comrat. În 1991 a absolvit liceul teoretic „Gaidarji” din localitate, și până în 1996 a studiat la Universitatea de Stat din Comrat la facultatea de Drept. În 1996 și-a început activitatea în calitate de jurist la Inspectoratul Fiscal din Ceadîr-Lunga, iar în 2003 a devenit șef de departament juridic al Comitetului Executiv din UTA Găgăuzia. În 2005 devine deputat în Parlamentul R. Moldova, iar în 2008 susține lucrarea sa de doctor la tema „Concepția contemporană de dezvoltare a serviciului public în R. Moldova”. În 2010 candidează la funcția de bașcan al Găgăuziei, obținând o treime din voturi. Are o singură fiică, pe nume Anna. Reporterul nostru, Cristina Vlah, a discutat cu doamna deputat despre problemele femeilor din domeniul politiс și cum ele reușesc să se afirme. 

Politik.md: Dnă Irina Vlah, pentru început am dori să știm cine sau ce v-a motivat să vă implicați în politică?
Irina Vlah: Tot ce ținede implicarea mea în politică - a fost o simplă întâmplare. În 2005 fostul președinte al țării, Vladimir Voronin, mi-a propus să intru pe listele Partidului Comuniștilor. El s-a adresat către Comitetul Executiv și către Adunarea Populară din Găgăuzia să aleagă o femeie găgăuză, care să dețină studii juridice, căci ei își doreau mai mulți tineri și mai multe femei pe liste. Pe atunci eu dețineam funcția de șef al departamentului juridic din Comitetul Executiv, plus mai făceam și masteratul. Dintre toate m-au ales pe mine, posibil pentru faptul că aveam experiență de lucru în jurisprudență. Nu știu care au fost criteriile de selecție, dar am fost aleasă. Până atunci nu fusesem membru al vreunui partid și îmi spuneam că nu voi face vreodată politică, pentru că o consideram murdară. Dar după ce am devenit deputat în Parlament și am intrat în subtilități, am înțeles că este ceva foarte interesant, că se potrivește caracterului meu, că eu am posibilități și dorință. Astfel am obținut experiența de a fi activă în viața politică a țării, dar în special a Găgăuziei.
Politik.md: Pe cât de complicat sau cât ușor v-a fost la început și ce obstacole ați avut?       
Irina Vlah: La început mi-a fost extrem de greu. Vorbesc sincer, pentru că pe atunci nu înțelegeam ce concret trebuie să fac. Dar când am venit în Parlament, colegii mai experimentați mi-au zis din start că munca mea are două direcții de orientare. Prima direcție este orientată către alegători, iar a doua este munca de elaborare a legilor. Dacă partea legislativă îmi era mai aproape, pentru că aveam experiență de lucru legislația, știam unde și ce expresii trebuie să figureze și cum se creează un proiect de lege. Însă lucrul cu alegătorii îmi era cu mult mai complicat, pentru că întâlneam un șir de obstacole precum: adunarea alegătorilor, organizarea unei întruniri, venirea cu propuneri, dar și expunerea realizărilor față de oameni. O asemenea experiență eu nu aveam absolut. Aveam și o oarecare frică în interior, pentru că trebuia să le povestesc oamenilor care e situația în țară. Dar nu doar să le povestesc, ci într-un așa mod, încât lor să le fie interesant și să mă asculte. Am lucrat mult asupra mea și acum pot să mă prezint în fața publicului.
„Ziua de muncă a unui deputat durează 24 de ore”
Politik.md: V-ați simțit vreodată discriminată comparativ cu bărbații? Cum vă apreciau oamenii din Găgăuzia la început ?
Irina Vlah:  Vă spun sincer că am fost primită foarte bine de către publicul din Găgăuzia. Oamenii de acolo m-au apreciat foarte bine. O doamnă găgăuză a devenit deputat, căci până atunci din partea găgăuzilor au fost doar bărbați. Chiar au manifestat un oarecare interes față de mine: ce voi reuși să fac, cum mă voi prezenta. Ei aveau niște așteptări față de mine și iată au trecut câțiva ani, și au apărut rezultatele și, sper eu, nu ultimele, pentru că am depus foarte multe eforturi în acest sens. În 2005, președintele fracțiunii parlamentare a PCRM, Eugenia Ostapciuc le spunea celor mai tineri: „Voi sunteți în slujba poporului, deci ziua voastră de muncă este de 24 de ore”. Acest lucru l-am memorizat și îl aplic și acum. Dacă cineva mă întreabă cât timp liber am eu, le spun că ziua mea de lucru este de 24 de ore.
Politik.md: Cum reușiți să îmbinați viața personală cu cea profesională, cunoaștem că aveți o fiică. Cât timp acordați familiei și cine vă ajută cel mai mult?
Irina Vlah:  De la început nu credeam că le voi reuși pe ambele, dar mai târziu am înțeles că oamenii apropiați mie, îmi respectă alegerea și sunt mai înțelegători, în ceea ce privește activitatea mea. Desigur că fiică-mea este nemulțumită, că-i acord puțin timp. Când am intrat în politică ea avea 10 ani, dar mă înțelege. Cel mai mult mă ajută mama cu toate treburile casnice. Fiica mea este ocupată cu diverse activități. Noi încercăm s-o obligăm să ne ajute, dar această nouă generație are propriile sale interese, propriile ocupații, se gândesc la studii, la pasiuni. Așa sunt tinerii astăzi, diferiți decât eram noi.
Mama și fiica, la început, au fost contra implicării Irinei Vlah în politică
Politik.md: Cum a reacționat familia atunci când ați fost aleasă în calitate de deputat?
Irina Vlah: Au rămas uimiți. Tatăl meu făcuse politică, dar el a decedat timpuriu. Când am început această activitate, mama mea era contra. Ea spunea că nu-mi trebuie, pentru că voi pierde mulți nervi. Și fiică-mea era contra, pentru că înțelegea că vom petrece mai puțin timp împreună, dar cu timpul s-a obișnuit cu aceasta.
Unica femeie-candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei
Politik.md: Care au fost primele rezultate ale Dvs în calitate de politician?
Irina Vlah:  Fiind deputat, eu desfășuram întâlniri cu alegătorii, aveam ore de primire a cetățenilor. Fixam o oră și o dată concretă pentru oamenii dintr-o anumită localitate a Găgăuziei și îi primeam la audiență. Și, peste un timp, când au început să apară primele rezultate ale muncii mele, când oamenii veneau și îmi mulțumeau, am înțeles că-mi reușește. Aveam mai mult curaj și interes pentru ceea ce fac. Atunci când vezi rezultatul muncii tale, îți dorești să muncești și mai mult. După care a început campania electorală și atunci mi-am șlefuit și mai bine capacitățile oratorice, cele de motivare și argumentare. Și observând că îmi reușește, am continuat să muncesc tot mai mult.
Politik.md: Cunoaștem că ați fost unica femeie-candidat la funcția de Bașcan al Găgăuziei. Cum v-ați simțit în competiție cu bărbații și ce ați observat?
Irina Vlah:  Da, am fost unica femeie, care a candidat pentru postul de bașcan al Găgăuziei. Foarte mulți spun că la noi regiunea este patriarhală, că pentru o femeie nimeni nu va vota. Dar în 2010 pentru mine au votat 1/3 din alegători, iar eu eram în urma concurentului meu cu doar 300 de voturi. Vreau să vă spun că în regiunile, care se consideră tradițional patriarhale, se observă că viceversa. Femeile sunt dorite în politică, anume în aceste regiuni, pentru că oamenii sunt sătui de promisiunile deșarte ale bărbaților. Dar în femei au o oarecare încredere, pentru că în femeia este mamă, ea poate conduce o gospodărie, poate dirija familia și le oferă o perspectivă copiilor. Adică femeia întruchipează foarte multe calități pozitive. De aceea dacă ar fi mai multe femei în politică, am avea mai multă ordine.  
„Eu consider că toți trebuie să cunoască limba de stat”
Politik.md: Acum tot mai mult se discută despre problema limbii de stat. Dvs, în calitate de politician, v-ați simțit vreodată frustrată de faptul că nu posedați limba de stat și că vorbiți în rusă?
Irina Vlah:  De fapt despre această problemă se discută încă din 2005. La început eu nu cunoșteam deloc limba de stat. Pentru mine limba moldovenească era un simplu obiect la școală, pe care l-am studiat superficial. Evident că nu aveam cu cine să vorbesc în această limbă, dar astăzi pot spune cu siguranță că eu toate cuvintele le înțeleg, dar mai am complexul de vorbire. Am lucrat asupra mea, am luat cursuri de vorbire, citesc ziare și ascult muzică în limba moldovenească, dar mai am această barieră. Consider că limba moldovenească trebuie s-o posede toți. Dar statul trebuie să creeze condiții pentru ca tinerii să învețe limba moldovenească. Ar trebui să pregătească cadre didactice foarte bune, pentru ca elevii să beneficieze de un program special privind studierea limbii.
Politik.md: Considerați că e problema autorităților de la Chișinău că acordă puțin sprijin tinerilor în privința sutdierii limbii de stat, sau este problema autorităților locale din Găgăuzia, că sunt închiși față de acest fenomen?
Irina Vlah: Consider că acest conflict este puțin exagerat. Găgăuziei îi trebuie, în această privință, cât mai mult suport, ca să fie create condiții mai bune de studii. Evident că aici e nevoie de investiții suplimentare și un program special. Tinerii își doresc să învețe limba de stat, dar ei au nevoie de o educație calitativă, ceea ce presupune profesori dotați și editarea manualelor speciale. Anterior am avut profesori, care de fapt nu cunoșteau limba. Știu că mulți dintre profesorii nostril, în prezent, se pregătec mult mai serios și-și fac stagierile în România. Dorință - vă spun că este, important este să fie și suportul conducerii. Dar trebuie acordată o atenție deosebită și limbii găgăuze, pentru că în ultimul raport al UNESCO se menționa, că limba găgăuză riscă să devină o limbă uitată.
„Femeia trebuie să fie mai activă – ca să fie observată”
Politik.md: Să revenim la femeile de la conducere. După părerea Dvs, de ce avem atât de puține femei în Parlament și în Guvern? Oare nu-și doresc ele să se implice?
Irina Vlah:  Este cunoscut faptul că bărbații sunt mai îndrăzneți în politică. Ei sunt într-o permanentă concurență, dar multe depind și de atitudinea femeilor. Vreau să atenționez că avem o activitate scăzută a femeilor în domeniul politic. Femeia trebuie să fie mai activă și în politică, și în viața socială, ca ea să fie observată. Până când ea nu va face careva acțiuni pozitive și nu-și va arăta activitatea, evident că nimeni nu o va observa din mulțime. Problema e și în unii bărbați, care nu vor să înainteze femeile în politică, dar și în femei, că ele sunt puțin active în această privință. Vreau să vă amintesc că anume în perioada, când Vladimir Voronin era președinte, am avut o femeie la conducerea Parlamentului, tot în acea perioadă am avut o femeie în fruntea Guvernului. De asemenea, am avut mai multe femei în instituțiile de conducere, de aceea nu cred că depinde sexul persoanei care este în fruntea unei structuri, ci de calitățile personale ale fiecărei persoane.
Politik.md: Dacă o femeie ar veni în fruntea țării, considerați că lucrurile s-ar putea schimba?
Irina Vlah: Tot ce e posibil. Vreau să menționez aici că femeile sunt mai responsabile și mai disciplinate. Ele nu vor părăsi locul de muncă, până nu vor duce la bun sfârșit toată treaba, pe când bărbații își pot permite să lase câte ceva baltă și să se ocupe de altceva.
Politik.md: Din Parlamentul actual, cine din femeile deputate sunt mai active, dar care nu fac parte din fracțiunea PCRM?
Irina Vlah:  Este foarte activă dna Palihovici, și e activă nu doar în Parlament, dar are o poziție activă și în partid. De asemenea, foarte activă este Valentina Stratan. Iată pe aceste două persoane eu le evidențiez.
Politik.md: Dacă nu ar fi PCRM, în care alt partid v-ați fi regăsit?
Irina Vlah: Eu nu m-aș regăsi în alt partid.
Politik.md: Dar care din femeile-politiciene ar fi un model, care v-au inspirat? Dar din Moldova?
Irina Vlah: Desigur că în istoria politică sunt puține femei. Dar din cele, care sunt, aș putea spune că un model este Magaret Thatcher, precum și doamna președintă a Argentinei. Destul de activă, dar aici poate fi înțeles diferit aceasta, este și Iulia Timoșenko. În Moldova se încearcă a se oferi posibilități femeilor, dar eu cred că încă nu sunt femei, care m-ar putea inspira. Dar niciodată nu trebuie să ne fie jenă să învățăm și să ne aflăm în anturajul celor, care sunt mai deștepți ca noi, pentru ca să învățăm de la ei multe lucruri interesante.  
Politik.md: Noi vă mulțumim foarte mult pentru acest interviu și vă dorim mult success în continuare.     
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |