Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Femeia în Politică. Ala Mîndîcanu: Ce folos de echitate în listele electorale, dacă deputații nu se supun alegătorului, ci președintelui de partid

Dacă revenim, pentru puţin timp, la începuturile carierei sale politice, o regăsim iarăşi pe primele baricade naţionale, chemând lumea la mitinguri şi populaţia să sprijine perestroika gorbacioviană. Bineînţeles, o femeie simpatică pe valurile revoltei populare, întotdeauna trezeşte simpatie sau cel puţin curiozitate. Un fel de Ioana D’Arc sau... „Libertatea conducând poporul” de celebrul pictor Eugene Delacroix de pe bancnota de 50 de franci   Fidel Galaicu-Păun, scriitor, ziarist)
Ala Mîndîcanu este născută la 14 decembrie 1954, în satul Balatina, raionul Glodeni, într-o familie de pedagogi. În anul 1972 a absolvit cu eminenţă şcoala medie din sat şi a intrat, în acelaşi an, la Facultatea de Litere, secţia Jurnalism, a Universităţii de Stat din Moldova pe care o absolveşte cu brio. Din anul 1988, alături de ceilalţi membri ai familiei Mîndîcanu, se implică activ în Mişcarea de eliberare naţională, devenind unica femeie – membru al Biroului Permanent al Mişcării pentru Susţinerea Restructurării (mai târziu Frontul Popular). În anul 1989 participă activ la fondarea Ligii Creştin Democratice a Femeilor, partid politic de femei, pe care l-a condus ca preşedinte (LCDF, până la ea, le-a avut în calitate de preşedinte pe doamnele Leonida Lari şi Lidia Istrati).În anul 1994, este aleasă deputat în Parlamentul R. Moldova, pe listele electorale ale Blocului Ţăranilor şi Intelectualilor.Din anul 2001 a activat în cadrul Centrului de Formare Europeană în calitate de coordonator de programe, redactor-şef al săptămânalului de politici publice „Democraţia”, iar din2004 este Şeful Catedrei de Comunicare şi membru în Senatul ULIM.
A fost prima femeie din Comitetul Executiv al Mișcării pentru Susținerea Restructurării
Inna Tihonova
Foto: Inna Tihonova
Politik: Dnă Mîndîcanu, pentru început am dori să aflăm cine sau ce v-a motivat să veniţi în domeniul politic şi cum a fost la început?
Ala Mîndîcanu: Venirea mea in politică s-a produs firesc, în perioada 1988-1989, când în spațiul sovietic a luat naștere Mișcarea de Eliberare Națională. Am fost prima femeie-membră a Comitetului Executiv al Mișcării pentru Susținerea Restructurării. Din 1989 am participat la crearea Ligii Creștin-Democrate a Femeilor, iar ulterior am fost aleasă în parlament pe listele LCDF, Liga devenind partid politic în 1992.
Politik: Cunoaştem că în perioada când eraţi activ implicată în politica Republicii Moldova, mă refer la perioada când aţi fost deputat în Parlament, aveaţi şi de crescut 2 copii. Cum aţi reuşit să îmbinaţi funcţia de mamă, soţie şi cea de politician şi cine v-a ajutat cel mai mult?
Ala Mîndîcanu: M-a ajutat soțul, părinții, și Dana, fata cea mai mare. Anume ea a avut grijă de Mihaela, mai mică cu 8 ani, în momentele când părinții erau duşi pe la mitinguri, ședințe şi demonstraţii.
Chiar dacă ar fi 50-50 femei-bărbați, problema e că aleșii se supun președintelui de partid
Adrian Niculcea
Foto: Adrian Niculcea
Politik: Pe cât de greu îi este unei femei să se afirme în politică şi să se impună în faţa bărbaţilor? Şi cum aţi reuşit Dvs să vă impuneţi, atunci când era necesar?
Ala Mîndîcanu: Mie mi-a fost mai ușor pentru că Emil, soțul, a fost mereu alături. Și  tatăl-socru, Valenin Mândâcanu, personalitate respectată în societate, deputat în primul parlament, și mama Iulia Mândâcanu, toți  m-a susținut mereu. Cei apropiați au fost cei, care m-au ajutat să mă simt protejată în lumea politicului, dominată de bărbați.
Politik: Cum apreciaţi situaţia femeilor din politica noastră? Avem 2 femei ministre în Guvern, avem 20 femei în Parlament, după părerea Dvs de ce avem aceste date? Oare nu-şi doresc femeile să se implice mai mult în actul decizional sau există alte probleme?
Ala Mîndîcanu: Am urmărit de-a lungul anilor, cu multă atenție, evoluția femeilor în politica autohtonă. Am ajuns la concluzia că procentul prezenței femeilor în prosturile decizionale nu este un scop în sine. Chiar dacă ajungem să avem 30% de femei în Parlament, esența discriminării nu se va schimba. Am trăit și am văzut un partid politic care a înaintat pe listele sale și 50% femei - și tot fără folos. Legislația trebuie modificată în esență, trebuie democratizată, iar odată cu democratizarea acesteia, se va democratiza și societatea, femeile căpătând pârghii reale de influență. Ce folos de o eventuală echitate în listele electorale, dacă avem un Cod Electoral nedemocratic, prin care toată Republica Moldova e o singură circumscripție, iar deputații aleși nu se supun alegătorului, ci președintelui de partid? De aici și corupția, și lipsa de democrație în partide, și imposibilitatea de a promova candidați independenți. Ca să nu mai zic de atitudinea reală a majorităţii bărbaților moldoveni, care respectă femeile doar în cuvinte și asta o dată pe an, în ziua de 8 martie, iar în rest consideră femeile ființe de categoria a doua, bune doar de bucătărie sau de dormitor. Până nu vom schimba mentalitatea generală, nu vom avea nici democrație, nici egalitate de gen, nici respect pentru drepturile omului. Menționez că responsabilitatea pentru această stare de lucruri este nu doar a bărbaților, ci și a femeilor, a mamelor care își educă astfel fiii.
„Nu poate o persoană, oricât de genială, să schimbe lucrurile. E nevoie de echipă”
Inna Tihonova
Foto: Inna Tihonova
Politik: Unii cred că multe din problemele ţării se vor soluţiona, dacă la conducere ar veni o femeie. Dvs ce părere aveţi?
Ala Mîndîcanu: Nu poate o singură persoană, oricât de genială ar fi, să schimbe starea de lucruri. Trebuie să existe la diverse posturi de conducere o echipă de cel puțin 3500 de persoane oneste, profesioniste și dedicate valorilor democratice. Dacă nu există o asemenea echipă, te trezești că cei pe care ai contat fură, mint, delapidează și te vând pentru nimic. Și atunci ce contează, femeie sau bărbat, când nu ai echipă? Nu cunosc astăzi vreun partid, care ar avea o astfel de echipă. Femei deștepte avem, bărbați deștepți avem. Dar nu avem masa critică de oameni de stat, necesari pentru a schimba starea lucrurilor. Există corupție și în cele mai bogate și democratice state, dar acolo procentul celor corupți nu periclitează activitatea statului, iar cei prinși cu mâța în sac își dau demisia imediat și primesc pedeapsa meritată. Am impresia că nici poporul însuşi, în marea lui majoritate, nu doreşte schimbări de profunzime.
Politik: Cum apreciaţi, la general, evoluţia lucrurilor în politica de la noi? Mă refer la ultimele evenimente din parlament, situaţia AIE şi acţiunile instituţiilor din ţară.
Ala Mîndîcanu: Este trist ce se întâmplă. Nimeni nu are încredere în nimeni, toți se băniuesc şi se acuză reciproc de corupție, de trădare, de toate păcatele. Când îl asculți pe fiecare în parte, vezi că are și părți bune, și intenții nobile, doar că împreună nu formează o echipă. Îmi amintesc de o emisiune televizată de dezbateri politice în SUA. Mi-a plăcut nespus, când unul din candidați a spus despre contracandidatul său: eu nu sunt de acord cu oponentul, dar admit că și el e un bun patriot și nu-i vrea rău țării. Mi-ar fi plăcut să aud și eu astfel de aprecieri în Alianță. Iar dacă se constată, că nimeni nu poate fi crezut și fiecare are păcate grele, păi mă întreb: în ce stat trăim? Cine ne conduce?
„Pericolul real este că cetățenii pierd încrederea în politicieni, în principiu”
Politik: După părerea Dvs, pe cât de mult a fost afectată imaginea Republicii Moldova în ochii partenerilor europeni în urma atacurilor raider asupra unor bănci, în urma cazului din Pădurea Domnească, precum şi descoperirii neregulilor la Banca de Economii. Cum ar putea influenţa toate acestea asupra cursului  nostru European?
Ala Mîndîcanu: Toate aceste cazuri aduc prejudicii grave imaginii nu doar în exterior, ci și în interior. După mine, pericolul cel mare nu este că s-ar supăra europenii. Pericolul e că cetățeanul de rând pierde orice încredere în politicieni în principiu, iar oamenii cumsecade nu mai vor să intre în politică, se feresc intuitiv de această junglă feroce, crudă, inumană, în care banul și intriga guvernează nestingherit. De aici degradarea continuă a societăţii, criminalizarea politicului, venirea în partide și pe liste electorale a unor personaje dubioase, care urmăresc nu scopul realizării unui program politic, ci cel al căpătuielii. Tot mai puțini intelectuali-specialişti în diverse domenii și tot mai mulți (pseudo)businessmeni vin în parlament și în guvern. Cu o astfel de evoluție - nu văd cum am putea ajunge în UE.
Politik:Să revenim un pic la femeile din politică. Cine, după părerea Dvs, ar fi model de femeie în activitatea politică? (şi din politica mondială, dar şi de la noi din ţară).
Ala Mîndîcanu: Sunt multe exemple demne de admirație și respect: Angela Merkel, Margaret Thatcher,  Indira Ghandi, Hillary Clinton, Aung San Suu Kyi.
Politik: Dnă, Ala Mîndîcanu, vă mulţumim enorm pentru timpul acordat şi sperăm la noi colaborări frumoase. Multe succese!!!  
 
Comentarii
Bastian
23.08.2014 05:41
Tudor:Cum se procedează een cazul ceend un relatzaior este salarieat din vulumul realizării, şi din pricin obective salariul se primeşte mai mic de salariul minim prevăzut de leje.Şi dacă apar aşa cazuri zilele de sărbători şi cele de odihna lucrate de angazator binevol se platesc dublu, lueend een consederaţie că sa făcut adaus peenă la salariu minim. Dacă se poate indicaţi num Hotăreerei referitor la salarizarea din volumul de realizat
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |