Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Familia şi sportul – piloni de valoare în viaţa diplomatului Chiril Lucinschi

Chiril Lucinschi, diplomat, candidat în Parlament pe listele PDM, fiul ex-preşedintelui R. Moldova, Petru Lucinschi este o persoană cu totul deosebită, interesantă și foarte sinceră. Am ajuns la ora stabilită pentru interviu și așteptam nerăbdătoare, ca și voi, dragi cititori, sosirea VIP-ului săptămânii. După ce mi-a strâns călduros mâna am realizat că este o persoană deschisă spre comunicare și am început să vorbim despre multe lucruri interesante, despre familia sa numeroasă, despre începuturile carierei sale de businessman. Am analizat și viciile noastre din societate, am mai discutat despre cariera sa impresionantă de sportiv. A fost o discuție liniștită la o ceașcă de ceai, timp în care nici nu am observat cum a trecut o oră de discuție.

    1. Ce lucruri importante ați învățat de la părinții dvs?

Îmi vine greu să răspund succint la această întrebare pentru că am moștenit multe calități bune de la părinții mei, ce-mi servesc drept exemplu în viață. Am un caracter mai rezervat, pot să reflectez mai mult, să analizez situația, lucru ce mă ajută foarte mult. Sunt o persoană sinceră și îmi este greu să apar în fața oamenilor purtând ”mască”, caracteristici ce le-am moștenit de la tatăl meu. Felul meu de a gândi profund, firea mea dură și rezervată m-a ajutat să devin un diplomat. De altfel, calități opținute tot de la tatăl meu, care m-au ajutat  să-mi pot stăpâni emoțiile. Apropo, cred că aceste calități sunt foarte importante pentru omul care face sau vrea să facă politică.

Tot ce știu să fac în casă m-a învățat mămica, să calc pantaloni, cămașe, să fac ordine în casă. Mămica mi-a acordat absolut toată atenția și eu am putut învăța foarte multe lucruri utile, pentru mine, ea a fost cel mai bun prieten.

2. În viziunea dvs care este cel mai periculos viciu al societății noastre?

Indiferența. În multiplele mele întâlniri cu alegătorii văd oameni foarte disperați, iar indiferența este cea care  duce la acest sentiment și dacă ești indiferent ești mort practic. Un alt viciu al societății noastre este incultura, cu părere de rău, se observă această descendență de cultură în societatea nostră. Noi putem să vedem ce se întâmplă la teatrele din țară, la expoziții, atitudinea oamenilor față de cultură. Îmi amintesc cum părinții mei  mi-au cultivat acest gen de cultură, o atitudine specială față de teatru. Cultura te poate abate de la multe lucruri cotidiene care nu te pot face fericit, păcat doar că lumea cu greu înțelege aceasta.

     3. Care a fost cheia succesului în cariera de businessman?

Sunt de părere că în business cheia succesului o constituie norocul. Însă trebuie să ne bazăm și pe cunoștințele fundamentale, pe multă perseverență, oricum, pot să vă spun că fiecare afacere este aparte, fiecare își găsește cheia sa fermecată care îi deschide toate ușile. Eu, de exemplu, când mi-am început cariera de businessman aveam niște iluzii frumoase vizavi de viitorul afacerilor mele, dar am trecut prin multe greutăți și multe lecții neplăcute până ce am înțeles că business-ul este o meserie foarte serioasă.

4. Business-ul presupune mult stres și multe probleme, dvs cum le faceți față?

Copiii, cei mici în deosebi sunt cei care mă fac să uit de toate grijile zilnice. Toate problemele trec de o dată atunci când mă joc cu ei, când le văd zâmbetul zglobiu, când fac pozne nevinovate.

5. Cum credeți, care este cea mai bună profesie pentru cei patru copiii ai dvs?

Petrică, 13 ani, băiatul cel mai mare are natură creativă, creația îi stă în fire, îi place să deseneze, cred că el va deveni sau un pictor sau un actor. Sanda, 11 ani, îmi vine greu să spun ce va deveni, ea cântă la pian, dar am impresia că se regăsește mai bine în actorie. Deși e foarte greu de spus pentru că ei încă nu s-au determinat, acum presupun, dar mi-ar plăcea să devină realitate. Egor, 6 ani este un băiat foarte energic îi seamănă bunelului, foarte talentat are și o memorie bună, din fire este lider și se simte ca o a doua persoană decisivă în casă, de aceea tind să cred că va deveni un diplomat. Pașa, 4 ani este foarte înțelept, are o viziune cu totul aparte, este foarte îngăduitor, diferit decât ceilalți copii, de aceea cred că va fi un bun diplomat.

6. Se spune că ați început să jucați baschet din cauză că erați înalt, care, de fapt a fost motivul pentru care ați ales să practicați acest sport?

Eu în permanență frecventam diferite secții de sport și am încercat multe probe sportive, dar cel mai mult mi-a plăcut să joc baschet. În 1986 când m-am întors din Tadjichistan, după un campionat, credeam că o să fiu vedetă, unicul care are aproape 2 metri, dar m-am dezamăgit. Atunci, Boris Socolovschi, al doilea antrenor principal la selecționata Rusiei m-a convins să practic în continuare acest sport, spunându-mi în permanență că am capacități pentru baschet. Într-un final, motivul pentru care am practicat acest sport a fost îndemnul primului meu antrenor. Peste un an m-am îndrăgostit, pur și simplu de baschet și am plecat la Moscova unde am jucat timp de mai mulți ani.

7. Baschetul, sportul practicat de dvs la nivel profesional a fost doar o pasiune sau Vă doreați o carieră sportivă?

Eu îmi doream să fac o carieră sportivă din moment ce am început să practic acest sport. Dar în anul 1989 a fost criză pentru jucătorii de baschet și în 1993 practic am terminat cariera mea. Acum chiar nici nu mai joc baschet.

8. Care a fost cel mai spectaculos joc din cariera dvs de sportiv?

Cred că cel mai spectaculos joc a avut loc în SUA, atunci am jucat pentru selecționata Rusiei. Timpul care l-am petrecut acolo a fost ceva cu totul deosebit. Atunci am văzut și am înțeles ce înseamnă acest tip de sport pentru ei, dedicându-mă în totalitate jocului.

9. Împărtășiți-ne performanțele obținute în timpul cât ați jucat baschet?

Da... sunt undeva toate aceste amintiri, se păstrează în inima mea, pentru că pe vremea aceea practic nu se oferea nimic, doar câteva diplome.

10. Cunoaștem că 47% dintre tineri cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani consumă băuturi alcoolice. În viziunea dvs, care este cea mai corectă promovare a unui mod de viața sănătos, cum ar fi sportul?

Eu cred, că cei care vin la guvernare trebuie să fie pilde de urmat pentru tineri. Doar promovând un mod de viață sănătos în rândurile tinerilor vom crea condiții ca ei să se dezvolte cu alte deprinderi, astfel nu-și vor mai pierde timpul consumând băuturi alcoolice, etc. Ei trebuie să investească în edificiile sportive, cu regret, Chișinăul este unica capitală din Europa care nu are un palat al sporturilor. Noi trebuie să ridicăm prestigiul sportului, dar pentru asta eu nu văd altă modalitate decât să o pornim de la guvernanți.

clik pe foto (fotocronica de la Politik cu Chiril Lucinschi)

 
Comentarii
Dumitru
27.03.2009 16:05
un interviu bun care merita citit. dl. Lucinshi vorbeste de niste principii si adevaruri care daca ar fi respectate macar am avea o tara cu adevarat bogata si cu perspective pozitive pe toate planurile, mai ales in ceea ce priveste indiferenta - marea problema a societatii moldovenesti, indiferenta care la noi se manifesta mai mult pe modelul "daca altii nu fac de ce sa fac eu" sau "daca fac unii de ce sa nu fac si eu"....
Obby
27.03.2009 17:23
pare a fi o persoana familista, simpla, cu principii! m-as bucura mult sa avem asa deputati ca Kiril!
Nike
27.03.2009 17:50
sunt de acord cu tine Dumitru, chiar s-a dovedit a fi o persoana interesanta Chiril Lucinschi, ce vorbeste niste realitati ale Moldovei care exista deja de atitea ani, dar care inca nu s-au rezolvat. Da indiferenta ne va omori pe toti, pina nu vom face regula in ograda noastra in zadar ne dorim sa mergem mai departe si inca sa aderam la UE. Visuri, visuri, de parca totul ar fi atit de frumos dupa cum pare....
Alex
27.03.2009 21:58
BRAVO! Chiril esti speranta tinerilor! Bravo! succes in ceea ce ti-ai propus sa realizezi!
Zisu A
27.03.2009 22:11
Eu, cred ca dl. Lucinschi este o persoana destul de sincera si care are putere si voita de a fi un bun deputat in Parlamentul RM mai mult ca atit dupa cum stim noi acolo sus stau deputati care nu au ideie cei cu viata lor...
Violet
28.03.2009 12:12
Cred ca Chiril realizeaza toate conditiile pentru a ne reprezenta in Legislativ. Votul meu pentru dumnealui.
Fofyrlika
28.03.2009 16:36
imi sunt interesante motivele lui de a se implica in politica si de ce anume PDM
cititor
30.03.2009 16:33
dragut interviu. numai ca prea simplut. parerea mea este ca nu sa ajuns prin el la adincimea dorita. fiecare interviu din toate cele citite cu dorina sunt placute, faine dar din pacate arata "vipul saptaminii" prin prizma imaginii pe carea acesta vrea sa si-o dea. toate aste nu sunt rele, dar eu totusi asi vrea sa vad cum este "vipul saptaminii" in realitate? de ce nu-i intrebati de situatiilie incomode, si de ce ei nu raspund la fel ca niste oameni ci doar ca niste entitati care se prezinta superior tuturor? Crede cumva Dl Lucinschi sau Dl Lazar ca daca ar scoate despre sine citeva detalii care le-ar fi aratat o slabiciunea de moment ia-r face mai putin lideri. cred ca anume atunci cei din jur iar privi cu adevarat ca semeni si poate iar admira chiar mai mult. asadar avem situatia cind ei in astfel de interviuri se prezinta cu "fundita" publicitara pe cap, iar presa de zi cauta sa-i improaste cu glod in scopul unei bombe informationale. Dorina, daca vreai ca publicul sa-i accepte pe ei ca politicieni-lideri-oameni poi sa prezinte tot cei face pe ei asa cum sunt, si nu doar tot ce-i "fancy".
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |