Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Familia este unicul punct de sprijin pentru Serafim Urechean

Serafim Urechean, liderul Alianței ”Moldova Noastră” este o persoană care poate să vorbească ore în șir despre bogata experiență pe care a acumulat-o în toți acești ani. VIP-ul acestei săptămâni este sigur de sine, de calitățile sale, dar conștient, în același timp, de carisma sa. Serafim Urechean este un norocos alături de soția sa, Larisa, persoana iubită care l-a susținut în tot ceea ce face sau a făcut până acum. Dacă vă interesează să aflați care sunt primii pași pe care i-ar întreprinde S. Urechean ca eventual Președinte al țării sau ce își dorea să devină în copilărie găsiți răspunsul în interviul de mai jos.  

1. Credeți că partidul de guvernământ a învățat lecția în urma acestei decizii a opoziției de la 3 iunie, de a nu participa la alegerea Președintelui R. Moldova?

Eu îmi doresc ca ei să facă concluziile de rigoare, aș vrea să înțeleagă, o dată pentru totdeauna că nu totul se vinde și nu totul se cumpără. Aici îmi amintesc de prietenul meu Nicolae Sulac, care spunea într-un cântec ”mai bine decât atâția moldoveni, o sută de ceceni”. De aici putem să înțelegem că țara noastră are nevoie de oameni cu verticalitate, devotați și sinceri față de neamul său. Cred, că pentru prima dată, la 3 iunie s-a pus temelia unei opoziții sănătoase în țara noastră. În acea zi istorică, pentru prima dată, după 1991, opoziția a dovedit societății și clasei politice din R. Moldova că are verticalitate. Totuși, mai rămâne loc pentru incertitudini. Nu în zadar, încă, mai este populară zicala ”lupul păru-și schimbă, dar năravul ba”.   

2. Care sunt primii pași pe care i-ați întreprinde, ca eventual Președinte al țării?

Bineânțeles că este o responsabilitate mare pentru țara noastră ca președinte al întregului popor. Și trebuie să fac tot posibilul pentru a modifica politica internă, dar și vectorul extern al țării noastre. Trebuie să îmbunătățim de urgență imaginea țării, să devenim mai atractivi pentru investitori, să ridicăm economia țării, pentru ca cetățenii R. Moldova să aibă un trai decent. Toți cetățenii să fie asigurați cu locuri de muncă, iar copiii noștri să aibă un viitor mai bun. Într-adevăr este un complex mare de probleme care necesită o stringentă rezolvare. Prin urmare, nu pot spune, că doar rezolvarea unei probleme sau alteia ar aduce rezultatele scontate în imediata apropiere. Este nevoie de a educa, în primul rând, societatea moldovenească în spiritul valorilor naționale. Eu sunt convins că noi avem tot ce trebuie pentru a consolida statalitatea, pentru a avea o țară prosperă, europeană. Schimbarea imaginii țării și aducerea conaționalilor noștri la un salariu decent și integrarea copiilor în familii pentru că sute de copii sunt vagabonzi în propria țară, având părinții plecați foarte departe de meleagurile natale.

3. În ce măsură restabilirea relațiilor dintre R. Moldova și România intră în obiectivele Dvs., dacă veți deveni președinte?

Relațiile dintre România și R. Moldova trebuie să fie mult mai bune decât cu alte țări vecine pentru că avem rădăcini istorice comune, avem același sânge. Sunt sigur că relațiile ar deveni la moment nu doar bune ci extraordinar de bune. În general, cred că trebuie să schimbăm relațiile externe și să-i facem pe toți, nu dușmanii, ci prietenii R. Moldova. Relații bune trebuie să avem cu toate statele.

4. Cum vă afectează viața personală faptul că sunteți o persoană publică?

De fapt, acesta este modul meu de viață. Familia suferă și întotdeauna a fost la fel pentru că eu lipsesc foarte mult de acasă. Deseori se întâmplă să-mi petrec și zilele de odihnă la serviciu. Dar mă bucur foarte mult că familia m-a susținut și mă susține în continuare, mă înțelege că eu sunt supus. Astfel, pot spune că nu mă afectează atât de mult acest fapt pentru că ei mă susțin și mă ajută. 

5. Ce apreciați cel mai mult la soția Dvs., Larisa?

Cu soția mea, Larisa suntem căsătoriți de mai mult de 30 de ani. Am reușit în acest răstimp să apreciez bunele calități de soție, de mamă și bunică. Are o capacitate de menținere a ”focului în vatra casei”, a bunei dispoziții. De multe ori nu trebuie să vorbesc că ea, deja, înțelege ce se întâmplă sau cum trebuie să procedeze. Este o soție înțelegătoare și bună gospodină. O persoană responsabilă, care depune mari eforturi ca situația în familie să fie liniștită. În toți acești ani de viață, eu nu am avut posibilitatea să acord atenție familiei, celor doi copii, dar soția a fost cea care a menținut această ambianță de familie unită, deoarece nu am simțit nici un reproș din partea lor că vin târziu acasă.

6. Care este cel mai important lucru în viața unui bărbat de succes ca Dvs. – emoțiile, rațiunea, interesele, dragostea, familia, munca?

Toate aceste virtuți sunt importante pentru fiecare om, dar în toate trebuie să se găsească un grăunte de rațiune. Acțiunile omului sunt cu atât mai importante și mai decisive cu cât el deține o funcție mai importantă. De aceea, ele trebuie să fie bine gândite și corect . Mai mult de atât, orice conducător trebuie să țină cont că deciziile sale influențează un număr mare de persoane.

7. Dacă nu erați politician care este profesia care v-ar fi plăcut să o însușiți?

Îmi place foarte mult să construiesc. Sunt inginer constructor, dar, totuși, ceea ce mi-am dorit din copilărie era să devin aviator militar. De fapt, am început să studiez la școala militară de aviație din Federația Rusă și trebuia să devin aviator militar. Sunt politician, fost inginer, dar oricum visul meu cel mare a fost aviator, pentru că așa era pe atunci, în copilăria mea.

8. Cum v-au marcat cei 11 ani în care ați fost edilul capitalei?

Au fost ani fericiți, productivi pentru mine, dar și pentru chișinăuieni. În acea perioadă am construit mai multe drumuri din capitală, linii de troleibuz. Clopotnița dar și Catedrala Nașterea Domnului din centrul capitalei sunt reconstruite la inițiativa mea, în 1994 când dețineam funcția de primar general. În plan profesional am susținut teza mea de doctor habilitat la universitatea ASEM.   

9. Credeți că este necesar ca tinerii să se implice în viața politică, economică și socială a țării? Dacă da, de ce?

De fapt, nici nu văd cum ar fi altfel, tinerii trebuie să fie implicați în toate domeniile. Viitorul le aparține anume tinerilor și, bineânțeles, că vasta experiență și această ardoare de muncă este cel mai bun aliaj pentru viitor. Tinerii trebuie să acumuleze experiența pe care o au persoanele mature și să învețe cât mai mult de la ei.

10. Care sunt pasiunile politicianului Serafim Urechean, ce vă place să faceți într-o zi liberă sau în week-end?

În copilărie preferam să zbor cu parașuta, acum prefer să fac sport, îmi place să citesc. De asemenea îmi place foarte mult să privesc filme cu actorii ruși Iurii Niculin, Gheorghii Vițin, Eugen Morgunov.

 

 

 
Comentarii
Dumitru
05.06.2009 21:43
chiar aș vrea ca S. Urecheanu să fie viitorul președinte al RM, are simțul răspunderii și al umorului, cam ceea ce îl caracterizează și pe T. Basescu, care cu toate că mai face greșeli și este criticat, uneori chiar foarte dur, este iubit de popor și știe să puie punctul pe "i" cînd este necesar, chiar dacă este "punctat" şi pentru asta...d. Urecheanu a demonstrat calităţile de a conduce cît a fost primar, iar de la a conduce primăria Municipiului Chişinău, "inima" RM, la a conduce ţara aş spune ca nu e aşa de greu de trecut, mai ales că are experienţa a 4 ani de deputat şi cîţiva ani de membru al guvernului ca primar al capitalei. Succes domnule Urecheanu!!!
fan politic
05.06.2009 22:02
care viitor presedinte, prea mult vorbeste fara nici un sens. si prea mult glumeste pe teme serioase care ne dor la moment. el e politician, iar presedintele moldovei trebuie sa fie apolitic si serios, sa nu mai permita atitea incalcari in tara asta prapadita las sa fie deputat inca 4 ani sa devina mai serios si pe urma poate sa fie presedinte
Ion
05.06.2009 22:20
cam general raspunsul lui Urechean referitor la ceea ce ar face daca ar deveni miine presedinte, acum lumea vrea actiuni mai sigure, sa dea cu picioarele in usa daca este nevoia, clar ca nu chiar ca voronin sa umble cu toporul pe sub masa si sa ameninte in stinga si in drepta, da sa puie din primele zile punctele pe "i" dupa cum a spus dumitru
Cristian
05.06.2009 22:40
Tu esti sigur Dumitru ca iti doresti un presedinte ca S. Urechean? el spune ca doreste sa devenim o tara europeana, dar de ce doar acum se gindeste la asta atunci cind sunt in campanie, min si mint tare frumos toti, dar dupa ce ajung la conducere toti uita si incep sa-si puie cit mai mult in buzunare. Ce te face sa crezi ca si Urechean nu va face tot asa, deja sunt atitea exemple de acest fel.
Dumitru
05.06.2009 22:57
o face, nu o face asta e alta porblemă, dar eu ma bazez anume pe faptul cum a condus el M. Chişinău timp de 11 ani, a condus cu succes, poate ca a pus şi la el în buzunar ceva, nu bag mîina în foc, dar au fost în mare parte lucruri care au ajutat mult municipiul Chişinău şi populaţia acestuia, chiar şi la moment avem acele "rezultate" în folosinţă... troleurile Skoda, bulevardele şi liniile de troleibuz.... posibil că pare naiv, dar eu am încredere în această Personalitate cu toateminusurile care le-a arătat în timp... pînă nu va fi numit în funcţie şi nu va arăta ce poate face, nu putem spune sigur că va fi un preşedinte Bun sau rău.
Elena
05.06.2009 23:22
Bun interviu, doar ca domnul Urechean nu a sus atit de multe lucruri noi, a trecut totul asa prin prisma lucrurilor simple. Cel mai bine se intelege acest lucru din intrebarea a doua pentru ca spune atit de multe lucruri frumoase si utile pentru tara noastra, dar interesant in cit timp ar reusi Domnul Urechean sa rezolve toate aceste probleme de care pomeneste el acolo??? Atitea ani nu a fost posibil sa iesim din acest impas in care se afla Moldova, dar daca va deveni el Presedinte oare se vor pune toate lucrurile la punct?
Maria
05.06.2009 23:30
prea multe vorbe in zadar se spun. ce mare importanta are cine va fi ales presedinte, principalul sa fie un om de treaba care sa se gindeasca la poporul acesta oropsit cae a avut multe de suferit de-a lungul timpului. ca va fiu urecheanu sau iar snegur, pricipalul sa fie intelegere si sa ne duca in eruropa si sa avem un trai mai bun, sa ne fie alaturi cei dragi plecati la munci peste hotare din cauza conditiilor in care am ajuns.
...
05.06.2009 23:32
Vorbe in vint, fiecare poate sa se dea cu parerea, dar cind trebuie sa faci ceva nimeni nu actioneaza. Nu mai fiti asa critici si acceptati oamenii asa cum sunt ei. Bravo AMN
Peter
05.06.2009 23:52
cu toate ca modul de a vorbi cu presa si publicul este unul glumet, Urecheanu a demonstrat ca este un greu al opozitiei moldovenesti si se poate de avut incredere in el. asta ca cineva nul agreeaza, altcineva nul iiubeste sau si mai rau e contra lui, nu trebuie uitat ca moldova e intro criza prelungita, iar asta nu prea da bine aici in europa si eu cred ca ar trebui sustinuti acesti oameni care au demonstrat ca la momente grele ca poporul se poate sprijini pe ei. deacum cei care aveti dreptul de a alege ginditiva daca aveti nevoie de acest politician cu verticalitate sau nu si cel mai important, daca aveti o contracandidat mai bun pentru cel care va calcat in picioare 8 ani la rind demnitatea de cetateni a unui stat european
Nicolae
08.06.2009 08:25
A dovedit prin faptele sale care nu se arata la Mu1 si NIT. 11 ani de primar si totul a fost bine, nimeni nu a putut s-al inlocuiasca din 2005, nici Cheirtoaca nu se ispravete. dl Urechean e distept si e hitru deaceia niciodata nu arunca vorbe in zadar ca unii si pe urma sa dau cu curul la gard. Amintitiva de intilbire cu dl Voronin la 7 aprilie, cine nu sa temut sa-i spuna adivarul in fata? - "Mai retinetil pe Tkaciuk", in timp ce altii taciau. Sincer va spun am votat pentru liberali, acuma unica sansa o vad in AMN, corect spun - este un partid cu istorie mare si care Nicodata nu a tradat alegatorii sai! Bravo Urechean, precum si celorlalti lideri ai opozitiei. Lupta trebuie dusa pina la capat opozitia la guvernare, iar comunistii trebuie trimisi in opozitie, iar pe unii din ei chiar si la inchisoare.
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |