Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Cornelia Cozonac: În Moldova corupția începe de la alegeri și candidarea pe listele electorale / Interviu

facebook.com
Foto: facebook.com
Are o experiență de peste 20 de ani în jurnalism și știe să combine meseria cu viața de familie. Îi place să deconspire schemele de corupție din țară, iar atunci când infractorii sunt pedepsiți conform legii - se simte satisfăcută. Cunoscuta jurnalistă de investigație, directoarea Centrului de Investigatii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a discutat cu reporterul Politik.md, Ana Mîțu, despre situația jurnalistului de investigație din R. Moldova.
Politik: Dnă Cornelia Cozonac, cum apreciați jurnalismul de investigație de la noi și cum e să fii jurnalist de investigație în R. Moldova?
Cornelia Cozonac: Oriunde în lume este greu să faci investigații și R. Moldova nu este o excepție. Investigațiile de regulă scot la suprafață fărădelegile comise de funcționarii publici. Acolo, unde se fură banii publici, se lucrează foarte bine ca informația să fie ascunsă, iar munca jurnalistului e ca să scoată la suprafață toate aceste secrete și să le prezinte publicului. Acest proces este foarte migălos: trebuie să calculezi, să pui cap la cap anumite lucruri, astfel încât să găsești tangențele și să poți constata anumite încălcări.
Dintr-un anumit unghi de vedere munca jurnalistului e grea și riscantă, dar și interesantă. Lucrez în jurnalism de peste 20 de ani, peste 10 ani sunt legată de investigații jurnalistice și nu m-am plictisit. Munca de investigație îți dă o satisfacție, mai ales când îți reușește să aduci pe agenda publică anumite infracțiuni și să rezolvi probleme cu care se confruntă cetățenii. Când investigația ta are succes, iar anumiți infractori sunt pedepsiți, primești satisfacția care îți încununează munca și îți dă aripi să zbori mai departe.
Politik: De obicei, de la ce pornește o investigație și pe ce aspecte vă axați cel mai mult?
Cornelia Cozonac: Infracțiunile de corupție în general sunt foarte complexe. Uneori pornești de la o ipoteză și îți construiești un tablou al investigației pe care o vei face, un plan. Jurnaliștii de multe ori evită acest lucru, li se pare că nu este practic, însă acest plan te ajută să te informezi din toate surse posibile.
Mai întâi analizezi ceea ce ai de fapt, după care mergi la surse deschise: interesate, dezinteresate, neutre, specialiști și experți. Problemele pe care le cercetez sunt foarte complexe, de aceea mereu apelez la experți și ei îmi explică în detalii anumite lucruri, mă fac să înțeleg cum funcționează schemele criminale. E important să cunoști legislația, să ridici mai multe documente ca să înțelegi cum a procedat persoana, care a comis o faptă de corupție.
Infracțiunile de corupție sunt foarte greu de documentat, pentru că trebuie să ai suficiente probe și personae, care să vorbească. De multe ori acționăm cu instrumente proprii precum: camera ascunsă sau identitatea falsă. Deși jurnalistul nu trebuie să provoace anumite situații, în unele cazuri sunt necesare astfel de tehnici, numai dacă mergi pe cale legală.
Politik: Cel mai des, cine sunt subiecții infracțiunilor de corupție?
Cornelia Cozonac: În mare parte sunt funcționarii publici. Atunci când muncești ca jurnalist trebuie să ai un principiu, este urmărirea banilor publici. Unde este vorba de bani publici, acolo sunt și interese. De asemenea, subiecții infracțiunilor de corupție sunt liderii de partid și demnitarii. Din experiența mea, nu prea avem demnitari corecți. La noi corupția începe de la alegeri și candidarea pe listele electorale, unde multe dintre voturi sunt cumpărate. Campaniile electorale sunt construite pe bani murdari, și odată ce aceste persoane ajung prin fraudă în Parlament și în structurile de stat schemele de corupție continuă.
Studierea declarațiilor de averi și bibliografiilor funcționarilor pot sugera începutul unei investigații jurnalistice. Din declarațiile de averi am făcut și noi multe investigații și am constatat că foarte mulți demnitari și judecători au averi impresionante, deși tot timpul au lucrat la stat și n-au avut alt venit decât salariu.
Politik: Care sunt cele mai frecvente obstacole pe care le întâmpinați atunci când realizați o investigație jurnalistică?
Cornelia Cozonac: În R. Moldova n-au existat cazuri grave în acest sens în ultimii ani, decât cazul jurnalistei de la Timpul, care a fost bătută rău. Cel mai des parvin amenințări la adresa familiei, care este cel mai vulnerabil element pentru jurnaliști și ei renunță la munca lor. Noi, la Centrul de Investigații Jurnalistice, n-am avut probleme mari. De regulă - amenințări și sunete că ne dau în judecată. Cu mai mulți ani în urmă am avut un caz când mi s-a furat geanta. Pe atunci făceam investigații despre ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, și presupun că acesta a fost motivul. Mi-am dat seama de acest lucru, după ce băiatul inculpat nu a putut spune exact ce aveam în geantă. Un alt obstacol în munca de jurnalist sunt instanțele de judecată, care te pot obliga să achiți bani drept despăgubiri.
Politik: Dvs ați fost vreodată amenințată? Dacă da, cum ați soluționat problema?
Cornelia Cozonac: Cu 3 ani în urmă făceam o investigație despre proprietățile Sindicatelor, iar reprezentanții m-au amenințat că voi pierde casa și tot ce am. Recunosc, o perioadă am fost foarte atentă, pentru că persoanele, cărora le atingi interesele, se pot răzbuna în orice mod. Cel mai mult eram îngrijorată pentru soțul meu. Odată nu-mi răspundea la telefon și nu-mi puteam găsi locul. Tot în acea perioadă, eram invitată la PublikaTV și am chemat un taxi. În fața blocului m-am urcat într-o mașină, dar n-am întrebat șoferul dacă mă aștepta pe mine, peste câteva minute mă sună de la compania de taxi și-mi spune că taxiul mă așteaptă. Îmi amintesc și acum, am fost foarte speriată, dar teama a trecut peste câteva minute, când m-am convins că totul este bine.
Politik: V-ați gândit vreodată să vă deziceți de jurnalismul de investigație?
Cornelia Cozonac: Poate uneori...încerc să fiu precaută și să fac ceea ce-mi place. Dacă ar fi pusă în pericol viața familiei, aș renunța.
Politik: Comparativ cu țările UE, pe cât de complicat e să realizezi o investigație în Moldova?
Cornelia Cozonac: La noi se fac anchete la nivelul celor din Europa, doar că sunt puține, la fel ca și jurnaliștii de investigație. Majoritatea presei este monopolizată, de aceea vocea presei reale nu este auzită în Moldova. Redacțiile încă n-au înțeles beneficiul investigațiilor și nu acordă suficiente resurse umane, financiare, dar și timp pentru rezolvarea acestui domeniu.
Politik: Au fost cazuri când ați muncit foarte mult la o investigație, însă n-ați publicat-o?
Cornelia Cozonac: Au fost subiecte la care s-a lucrat, dar nu s-au materializat. Fie am abandonat lucrul pentru că am găsit ceva mai interesant, fie că ipoteza de la care am pornit nu s-a adeverit. Au fost cazuri când presa a publicat mai înainte subiectul la care lucram și am renunțat. Dar cazuri mai serioase n-am avut.
Politik: Cât timp și resurse ia o investigație?
Cornelia Cozonac: De la o săptâmână până la cîteva luni, uneori chiar și un an. În Moldova durează puțin perioada de investigație, pentru că jurnaliștii lucrează la mai multe materiale odată și se străduie să le finiseze în timpul cel mai scurt posibil.
Politik: Dacă e să ne referim la perioada comuniștilor și cea a actualei guvernări. Care sunt cele mai mari confruntări ale jurnalistului de investigație?
Cornelia Cozonac: Atunci era mai interesant să lucrezi chiar și cu atitudinea mea față de regimul comunist, deoarece aceștia făceau presiuni asupra persoanelor care vorbeau, încercau să ascundă informația. Acum însă, este mai mult o frustare, pentru că guvernarea democratică n-a produs schimbările pe care noi le așteptam. Acum sunt aceleași probleme privind accesul la informație, care era și pe timpul comuniștilor. Chiar cred că s-a mai înrăutățit atitudinea funcționarilor față de jurnaliști. Avem senzația că, cei numiți în funcție de vreun partid, sunt puțin sfidători cu jurnaliștii și n-au frică de nimic. La comuniști, totuși se temeau funcționarii de ceea ce scrie presa. Spre deosebire de perioada comunistă, acum sunt reacții la investigațiile noastre, însă persoanele respective nu sun trase la răspundere. Un progres al actualei guvernări poate fi faptul că se desfășoară mai mute dezbateri și că presa online s-a dezvoltat.
Politik: Și o ultimă întrebare, cum reușiți să îmbinați rolul de jurnalist cu cel de mama și soție?
Cornelia Cozonac: Familia pentru mine este foarte importantă. Soțul și fiica merg cu mine la filmări, ca să fim împreună. E bine că toți sunt conectați la munca mea, încerc să acord cât mai multă atenție familiei. Uneori sunt nevoită să lucrez și noaptea și regret că nu sunt suficient timp cu fiica. Munca de jurnalist îmi permite să muncesc și acasă, astfel reușesc să comunic cu fiica mea. Cred că îmi reușește să îmbin meseria cu viața de familie. Comunicarea ne face să fim uniți. Soțul mă susține în ceea ce privește munca, cu toate că de meserie este tehnician în aviație, s-a specializat în filmări pentru a fi alături de mine.
Politik: Dnă Cornelia Cozonac, vă mulțumesc pentru acest interviu acordat și sper să aveți cât mai multe materiale informative de rezonanță. Mult succes! 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |