Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Anastasia Cucuruz: „Patriotismul nu este despre a rămâne unde te-ai născut în orice condiții, e despre a iubi țara în care te-ai născut oriunde ai alege să fii”

Plecarea nu a fost ușoară, dar nici imposibilă pentru jurnalista Anastasia Cucuruz, care după mai bine de cinci ani dedicați presei, a decis să se avânte într-o altă lume. Însetată de democrație, într-o dimineață de primăvară a știut că destinația perfectă e insula vulcanilor și a peșterilor de gheață - Islanda:

 

De ce a decis să se mute cu traiul Anastazia Cucuruz și ce sau cine a determinat-o să o facă?

Plecarea mea nu este cu mult diferită de cea a conaționalilor mei refugiați în diasporă în ultimii ani. Am plecat pentru că eram însetată de democrație și, din păcate, acestea nu-s doar niște cuvinte seci puse alături ca să dea bine. Dacă aș detalia fiecare dintre abuzurile despre care am scris și pentru care încă nimeni nu a fost pedepsit probabil că aș devia de la această discuție. O să mă limitez la a spune că cine vrea să vadă, vede, cât de periculoasă a devenit viața în Republica Moldova .

Cât a durat perioada de adaptare și ce provocări întâmpini în continuare?

Curios este faptul că m-am simțit în Islanda ca acasă încă de la primul pas pe care l-am făcut din avion pe pământ. Atunci tot ce mă înconjura era prea curios ca să îmi mai rămână timp de frici, dor și regrete, iar mai târziu am început a mă obișnui aici și deja puțin ce mă stresează. Totodată, faptul că lucrez în continuare pentru Centrul ”La Strada” din Chișinău m-a ajutat să rămân ancorată în realitățile de acasă.

Nu neg, totuși, că islandeza rămâne a-mi fi absolut străină chiar și după jumătate de an în care o aud zilnic.

Cum râmâne cu jurnalismul și spiritul civic pe care-l manifestai în Moldova? Cum se manifestă acestea acum?

Astăzi jurnalismul a rămas undeva în trecut, asta nu înseamnă, totuși, că nu scriu. Nu cred că aș putea să trăiesc fără să scriu, de aceea am pus pe roate un proiect care îmi permite să mă manifest în acest sens. Despre el este prematur să vorbesc public, dar la începutul anului viitor vă promit că o să aflați mai multe detalii.

În ceea ce privește activismul civic, aici lucrurile sunt mult mai simple. Pe de o parte Islanda îmi pune la dispoziție numeroase oportunități de implicare. Pe de altă parte, există multe moduri în care pot și voi continua online să mă implic pe subiectele sensibile din Republica Moldova. Pentru moment, însă, mi-am permis să iau o pauză.

Ce planifici pentru viitorul apropiat?

În prezent, dar și în următoarele câteva luni, tot timpul liber îl voi dedica proiectului despre care tocmai vă vorbeam. Mai apoi cel mai probabil voi decide să mai vizitez în trecere câteva țări înainte să decid în care dintre ele urmează să mă stabilesc cu traiul permanent.

Cum ți s-au schimbat viziunile asupra vieții de când ai plecat de acasă?

De când am înțeles cât de mulți oameni interesanți și lucruri frumoase sunt de văzut pe planeta asta, diminețile sunt altfel. Dacă înainte mă întrebam câte zile au mai rămas până în week-end, acum dimineața mă întreb oare ce lucru frumos mi se va mai întâmpla astăzi.

Este ceva de care să îți pare rău până acum?

Sunt puțin supărată că am lăsat să mi se fure ani din viață. În spate am ani de studii și experiență profesională la Chișinău, care aici unde sunt nu valorează nimic. În față am ani în care va trebui s-o iau de la început. Regret că n-am fost capabilă să înțeleg mai devreme că patriotismul nu este despre a rămâne unde te-ai născut în orice condiții, e despre a iubi țara în care te-ai născut oriunde ai alege să fii.

În ce condiții ai decide să revii în Republica Moldova?

Mă voi întoarce atunci când voi ști că în orice condiții voi fi apărată de o justiție incoruptibilă. Până atunci viața în Republica Moldova mi se pare extrem de periculoasă.

Cum crezi, în ce mod ar putea fi schimbată situația din R.Moldova spre mai bine?

Dacă ne-am solidariza și am cere schimbări sunt sigură că acestea nu vor ezita să apară. Să cerem hotărât, într-o voce, schimbarea clasei politice, adoptarea legii lustrației, pedepsirea tuturor corupților, locuri de muncă plătite decent acasă... iar imediat după - unirea cu România, de ce nu?

Unirea cu România, cu Igor Dodon președinte?

În viziunea mea, președintele actual este piedica cea mai mică în acest sens.

Ai vrea să trimiți vreun mesaj conaționalilor de acasă sau/și din diasporă?

 

Supărați pe clasa politică,haideți să facem toate eforturile necesare pentru ca să nu ajungem să urâm și Moldova.

 

arhiva personala: Anastasia Cucuruz
Foto: arhiva personala: Anastasia Cucuruz
  
arhiva  personala: Anastasia Cucuruz
Foto: arhiva personala: Anastasia Cucuruz

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |