Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Alexandru Oleinic: Acordul de Asociere UE-RM este un document de angajamente, de realizarea cărora depinde viitorul european al ţării noastre

– Dle Oleinic, în ultima perioadă toți suntem martorii unei susțineri masive din partea oficialilor europeni a țării în parcursul ei european. Deja se vorbește despre posibila semnare a Acordului de Asociere UE-RM în luna iulie. În cazul în care se reusește, ce va însemna acest Acord de Asociere pentru Republica Moldova?
– PPRM a apreciat înalt eforturile oficialilor europeni în susținerea Republicii Moldova pe calea integrării europene și a salutat decizia Parlamentului European privind acordarea cetățenilor noștri dreptul de a călători fără vize în țările Uniunii Europene. Cele obținute de Republica Moldova ca stat, cred că este un merit al tuturor guvernărilor democratice de după 1994 încoace. De ce după 1994? Deoarece începând cu acel an, odată cu semnarea Acordului de Parteneriat şi Cooperare între UE şi RM – Republica Moldova și-a asumat angajamentul de  a întreţine un dialog politic permanent cu structurile europene în vederea obținerii acestui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.
Cât privește însuşi Acordul de Asociere UE-RM, este un document de politici și angajamente în diverse domenii, de a căror realizare va depinde viitorul european al Republicii Moldova. Deci important este nu semnarea Acordului, dar respectarea prevederilor lui. Sunt angajamente care se referă la aceleași probleme abordate de-a lungul anilor: asigurarea unei guvernari eficiente şi transparente, accesului liber la justiție, libertate și securitate, integrare comercială și cooperare economică sporită, politică de încadrare în câmpul muncii și socială, management financiar, administrare publică și reforma serviciului public, participarea societății civile, dezvoltarea instituțională, reducerea sărăciei și dezvoltarea durabilă. Important este că Republica Moldova va beneficia de un suport financiar considerabil din partea Uniunii Europene pentru realizarea obiectivelor propuse.
Iar dacă e să ne întrebăm care vor fi beneficiile, teoretic putem vorbi despre accesul produselor noastre pe piaţa comunitară, ceea ce presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei Republicii Moldova la cea a UE. Despre acordarea regimului fără vize pentru cetățenii Republicii Moldova și  Libera circulație în Schengen, despre reformarea justiției pentru ca justiția să devină imparțială și despre combaterea corupției. Însă toate acestea le vom obține nu prin semnarea de Acorduri, dar prin dorința și munca depusă pentru a aduce economia țării noastre, instituțiile statului, justiția și cetățenii la acele standarde de viață aici la noi acasă, pe care le au cetățenii țărilor europene.  Pentru ca mărfurile noastre să ajungă pe piața europeană – ele trebuie să corespundă standardelor de calitate europeană. Pentru ca să avem o economie funcțională, avem nevoie de investiții și de un parteneriat civilizat între instituțiile statului și mediul de afaceri.
Dar ce avem în realitate? Se crează impresia că tot batem pasul pe loc sau chiar ne mișcăm înapoi, dacă e să analizăm progresele țării noastre întru realizarea parcursului european.  Conform Rapoartelor de Monitorizare a Planului de Acțiuni ”Republica Moldova – Uniunea Europeană” la capitolul justiție – pentru a cărei reformare UE s-a angajat să aloce 60 milioane de euro – se vorbește doar despre un progres nesemnificativ. Și la capitolul combaterea corupției suntem restanțieri deoarece indicele perceperii corupției în Republica Moldova continuă să fie la un nivel înalt, iar conform sondajelor de opinie peste 88 la sută din respondeți și-au exprimat nemulțumirea de acțiunile conducerii țării în domeniul combaterii corupției.
La capitolele drepturile și libertățile fundamentale ale omului și soluționarea conflictului transnistrean – se pare că guvernarea actuală a suferit un eșec total. Unicul progres înregistat este adoptarea legii egalității de șanse, pe când  evoluția soluționării conflictului transnistrean s-a soldat cu declararea imposibilității continuării negocierilor în formatul 5+2.
Și la capitolul creșterea bunăstării populației actuala guvernare nu a înregistrat nici un progres. Cei un milion şi jumate de cătățeni rămași acasă, supravețuiesc din contul banilor trimiși acasă de cei plecați la muncă în afara țării. Ineficiența instituțiilor statale și costurile mari pe care le suportă agenții economici în raport cu statul generează deficit de investiții și fac economia națională să fie nefuncțională şi necompetitivă.
Cu așa performanțe și așa guvernare, există riscul ca Republica Moldova să rămână fără tineret și cetățeni.
Punctez toate aceste părţi slabe ale Republicii Moldova, nu pentru a minimaliza importanţa pasului pe care urmează să-l facă în curând ţara noastră, ci din teama că actuala guvernare  încearcă să profite de contextul politic, fără a le oferi cetăţenilor adevăratele beneficii ale integrării europene. Mimarea de către conducerea ţării a efortului de atingere a standardelor de viaţă poate genera în societate o stare de spirit contrară opţiunii de integrare.
 
 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |