Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Adevărul despre 7 aprilie îl vom afla atunci, când la guvernare vor veni forțe fără tangență cu evenimentele, Ian Lisnevschi

Adevărul despre 7 aprilie îl vom afla atunci, când la guvernare vor veni forțe tinere, care atunci nu au participat, sau care nu au nici o tangent cu acele evenimente. De această părere este tânărul politolog, Ian Lisnevschi, care în timpul acelor evenimente era consilier parlamentar.
Tânărul, martor ocular la dezastrele produse în urma devastării clădirilor, i-a redat reporterului Politik.md toate trăirile și amintirile din acele zile. Ian susține că de facto, responsabilitatea pentru mitingul pașnic este a PLDM-ului, formațiune care a depus solicitarea la primărie pentru desfășurare și care a fost responsabil de persoanele care au venit în stradă.
Politik.md: Cine a condus masele protestatare și cine trebuie să răspundă?
Ian Lisnevschi: Oamenii au fost manipulați de anumite grupuri de interese, care au folosit tinerii. S-au folosit de faptul că PLDM nu era pregătit pentru un miting de asemenea proporții și s-a întâmplat, ceea ce s-a întâmplat.
În 2011, forțele de la guvernare nici nu au spus care a fost partea lor de vină, care sunt persoanele, care au înscenat toate acele lucruri. Să fi scos imunitatea deputaților, să fi venit cu un dosar pe numele vreunui deputat, dar nu s-a făcut acest lucru, pentru că s-au temut.
Aici sunt vinovati cei care au comandat acest lucru. Este clar că specialiștii, care au regizat toate acelea nu erau din R. Moldova și atunci apare întrebarea cine i-a comandat pe acei specialiști. Pentru că se observă cine e lider de grup, cine e comandantul care transmitea informația, toate acestea se văd în filme, fotografii, dar într-un final au fost învinuiți câțiva polițiști, care de fapt au primit ordin și trebuia să-l execute”, a declarat.
Politik.md: Cine a stat în spatele acelor evenimente?
Tânărul consideră că SIS și MAI știau din timp despre acele evenimente, pentru că asta le e datoria.
Ian Lisnevschi: Ceea ce s-a întâmplat eu nu o pot numi revoluție sau lovitură de stat, ci a fost o devastare a clădirilor și o bătaie. Se știa acest lucru. Nu poate așa forte, precum Ministerul Afacerilor Interne sau SIS să nu știe despre asta.
Eu am observant că cei care au protestat și cei care au devastat Parlamentul – au fost controlați. Probabil mulți au fost în stare de ebrietate. Și aici trebuie să ne spună Procuratura: de către cine au fost ei controlați, care au fost forțele care au comandat pe care controlau mulțimile?
Încă o dovadă că tinerii erau controlați și manipulați – tinerii au fost în fața Parlamentului, în fața Președinției și o a treia propunere a fost televiziunea publică „Moldova1”. Se pornise o echipă destul de mare la TRM, însă pe parcurs ieșeau grupulețe mici, astfel că la final acolo au ajuns circa 20-30 de tineri. Și aceia au fost întâmpinați de un batalion și un lunetist pe acoperiș, astfel că tinerii s-au întors înapoi.
Un alt moment: clădirea Parlamentului a fost construită încă în timpurile sovietice, când se lua în considerare faptul că cineva ar putea lua cu asalt clădirea. În clădire existau două intrări laterale, iar scările erau foarte înguste, practic două persoane împreună nu treceau. Și atunci se întreabă cum într-o oră tinerii au reușit să ajungă la etajele superioare, să devasteze toate safeurile și cabinetele? Într-o oră, practic, e imposibil să distrugi totul, îndeosebi toate birourile, care aveau și uși duble.
Eu cred că unele birouri erau deschise, pentru că e imposibil să strici toate acele uși într-un timp așa scurt. Asta ne vorbește despre faptul că persoanele, care au intrat, fie că erau pregătiți și știau unde să ajungă, fie că avea deja cheile și instrumentele necesare. La președinție, tinerii, care au arborat drapelul pe clădire, au trecut de garda poliției, ca să meargă în subsol și cu ascensorul – să ajungă la nivelele superioare.
Politik.md: Un fapt extrem de grav este dispariția Declarației de Independență. Cum s-a ajuns la asta?
Ian Lisnevschi: A dispărut declarația de Independență, se zice că a fost arsă. Dar la etajul întâi –nu am văzut documente importante rămase. Oricum, ar fi scos acele documente, și nu mă voi mira dacă această originaulul Declarației de Independență, peste 10 -20 de ani, o vom vedea la o licitație cumpărată de vreun milionar. 
Politik.md: Vă mulțumim pentru aceste informații și vă mai așteptăm la noi. 
 
Comentarii
Mihaela
08.04.2014 14:10
Este ingrozitor sa vedem cum guvernarea ne tortureaza in continuare cu diferite minciuni, nu le pasa nici pe departe de ceia ce afost in 7 aprilie 2009, cum nu le pasa nici in prezent de starea in care se afla tara noastra!!!!
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |