Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
INFOGRAFIC/SONDAJ Cum sărbătoresc moldovenii 1 Mai

 Doar 3 din 10 moldoveni sărbătoresc ziua de 1 mai, pe când 70 la sută afirmă că nu fac nimic deosebit în această zi, potrivit unui studiu al companiei Magenta Consulting. Aceasta se poate datora faptului că, pentru moldoveni, ziua de 1 mai semnifică mai degrabă venirea primăverii „adevărate” și este un motiv în plus de odihnă. Sau, se prea poate, că mulți dintre noi nici nu cunoaștem semnificația care este în spatele acestei zile.

Acei care sărbătoresc Ziua Muncii, totuși, într-o măsură mai mare, sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 31-50 de ani. Mai mult de jumătate - 56% - dintre acei care serbează ziua de 1 mai sunt din mediul rural. O mare parte (35%) au venituri mai mici de 3000 de lei lunar în gospodărie – și aici puteți decide dacă banii joacă un rol important de felul în care te bucuri de o sărbătoare sau nu.

1 mai sărbătorit acasă sau la natură?

 

Cei mai mulți aleg să petreacă prima zi din luna mai împreună cu prietenii și familia. Aproape jumătate (44%) spun că obișnuiesc să sărbătorească acasă, pe când aproape tot atâția – 41% - în sânul naturii. Doar șase din 100 de moldoveni participă la manifestațiile organizate în aer liber. Rezultatele de azi diferă de cele extrase dintr-un alt sondaj realizat de Magenta, acum 9 ani. În 2010, doar o pătrime dintre respondenți asociau sărbătorile de mai cu ieșirile la frigărui, iar 10 la sută – cu tradiționala paradă a muncitorilor (cu 4 p.p. mai mulți decât astăzi). O pondere mai mică de moldoveni sărbătoresc 1 mai în oraș/localuri.

Tinerii obișnuiesc să iasă în natură de Ziua Muncii într-o măsură mai mare decât alte categorii de vârstă – 47% dintre acei cu vârsta de 18-25 de ani planifică un grătar în aer liber. Bărbații, de asemenea, preferă să petreacă această zi mai degrabă la natură, pe când mai multe dintre femei au menționat că sărbătoresc 1 mai acasă. 61% dintre persoanele din mediul rural, de asemenea, aleg să sărbătorească acasă – așa cum aceștia au casă la sol, pot face un grătar la aer liber, fără să se deplaseze în sânul naturii. Celor din oraș le lipsește acest privilegiu, așa că, o mare parte dintre ei (44%) afirmă că sărbătoresc undeva la natură.

Se observă că, printre persoanele cu venituri medii spre mari, preferințele de a petrece sărbătoarea de mai la natură este mai pronunțată. În același timp, 6 din 10 persoane cu venituri lunare mai mici de 3000 de lei per gospodărie menționează că petrec această sărbătoare acasă.

Persoanele care ocupă o funcție de conducere aleg să serbeze 1 mai în oraș (în localuri), într-o proporție mai mare decât ceilalți.

Printre acei care preferă să participe la manifestațiile organizate în aer liber pe data de 1 mai se regăsesc în mare parte femeile, persoanele cu vârsta de 50+ și cei din orașe – poate că anume aceste persoane au o închipuire mai reală despre ce semnifică această zi cu adevărat.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting, pe un eșantion de 521 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 4%. Datele au fost colectate în perioada 26 Martie – 15 Aprilie 2019 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).  

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |