Politic Social Economic Extern Transnistria Interviuri Cultural Divertis Sport
Scrie o știre          Toate articolele           Sondaje           Opinii           Horoscop           Infografic
Cetățenii Republicii Moldova vor să le fie respectat dreptul la viața privată

 Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-AXA” a elaborat în premieră pentru Republica Moldova, un studiu pentru consolidarea protecției drepturilor fundamentale ale omului, în special dreptul la viața privată, cu sprijinul UNDP și a SLOVACAID.

În contextul proiectului a fost realizat un sondaj cu privire la percepția generală a cetățenilor Republicii Moldova asupra problemelor ce vizează protecția datelor cu caracter personal și a dreptului la viața privată.

Potrivit sondajului, 71% din totalul de respondenți consideră foarte important asigurarea dreptului la viața privată, iar 39% au răspuns că acest drept le este încălcat.

Mai mult, rezultatele studiului arată că populația Republicii Moldova s-a confruntat cu cazuri de abuz în privința informațiilor cu caracter personal din partea autorităților publice, instituțiilor private, cum ar fi prelucrarea ilegală a categoriilor speciale de date cu caracter personal, respectarea conformității și confidențialității, dreptul de a fi informat și de acces la datele cu caracter personal.

Sondajul mai arată că 75 % din respondenți consideră important asigurarea confidențialității detaliilor despre procesul de judecată în care au fost implicați.

În pofida nivelului redus de informare a societății civile cu privire la aspectele legate de protecția datelor cu caracter personal, studiul subliniază faptul că 60 la sută dintre respondenți pledează pentru redresarea situației create și consideră necesară:
– modificarea/adaptarea legislației;
– intensificarea controlului din partea CNPDCP;
– înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea principiilor de protecție a datelor cu caracter personal.

De menționat faptul că, multe dintre cerințele exprimate de participanții la sondaj, se regăsesc în proiectele de legi și amendamentele elaborate de CNPDCP și expuse consultărilor publice. Este vorba despre Proiectul de lege privind Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (care vizează Legea privind administrarea judecătorească, Legea privind statutul judecătorului, Codul de procedură penală, Legea cu privire la Procuratură, Legea privind măsurile speciale de investigații etc.), Proiectul legii privind regimul mijloacelor video și Proiectul legii privind modificarea și completarea legii privind prevenirea și combaterea criminalității informatice.

 

Sondajul a avut loc în perioada 3-16 septembrie 2017, în 86 de localități din republică, și a inclus un eșantion de 1115 persoane cu vârsta 18 ani și mai mult, care poate fi consultat mai jos.

 
Adaugă comentariu
Vă rugăm să folosiţi un limbaj decent în comentariile pe care le lăsaţi. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afişarea de anunţuri publicitare, precum si jigniri, trivialităţi, injurii se vor sancţiona prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul politik.md nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Nume / Prenume
 
Mesaj
 

Introduceţi codul
CAPTCHA Image
refresh
 
   

Tudor Gheorghe: „Păpuşaru’ a hotărât”
MESAJUL marelui istoric Nicolae Iorga adresat României în anii '30
Partide politice


Publicitate
| Politic | Social | Economic | Extern | Transnistria | Interviuri | Cultural | Divertis | Sondaje | Opinii | Horoscop | Infografic | Sport |   Contacte   |